Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Amnestyn lahtelaisia aktiiveja ahdistaa myös kotimaan ilmapiiri – "Suomi on edelleen vaarallinen maa naisille"

Tiistaina vietetään maailman suurimman ihmisoikeusjärjestön vuosipäivää.

Pekko Riihonen pysäyttelee ihmisiä Lahden keskustassa ja juttelee heidän kanssaan Amnestyn vetoomuksista. Kuva: Sami Kuusivirta

Keltaiseen Amnestyn liiviin pukeutunut Pekko Riihonen tervehtii ja pysäyttelee ihmisiä Aleksanterinkadulla Lahden keskustassa, ja aloittaa keskustelun maailman suurimman ihmisoikeusjärjestön tuoreimmista vetoomuksista. Osa kävelee pysähtymättä ohi, mutta moni jää myös juttelemaan tai ryhtyy Amnestyn kuukausilahjoittajaksi.

– Ihmisillä on kiire, ja meidän tarkoituksemme on tarjota heille pieni ikkuna pohtia näitä asioita. Amnestyllä on järjestönä hyvä maine, mutta moni kuvittelee kaiken tukemme menevän ulkomaille. Oikeasti Suomessakin on vielä paljon ihmisoikeusongelmia. Naisiin kohdistuva väkivalta ei ole kadonnut minnekään ja Suomi oli vuonna 2015 Euroopan toiseksi vaarallisin maa naisille, pari kuukautta Lahdessa työskennellyt Riihonen muistuttaa.

Tukea ja kirjeitä vangituille

Amnestyn esille nostamat ihmisoikeusrikkomukset ovat erittäin tärkeitä myös lahtelaiselle Magdaleena Jakkilalle, joka on ollut mukana aktiivisesti järjestön toiminnassa Lahdessa noin kolme vuotta.

– Minulle Amnesty on järjestö, joka nostaa esiin rohkeasti ihmisten kamalan kohtelun, tutkii ja raportoi puolueettomasti ja antaa tukensa vetoomusten ja kirjeiden muodossa esimerkiksi mielipidevangeille tai surmattujen sukulaisille. Olen kuullut, että vangit ovat saaneet voimaa tuntemattomien ihmisten kannustavista kirjeistä, joissa kerrotaan, että he eivät ole yksin tai taistele turhaan, Jakkila kertoo.

- Suomen translaki on herättänyt paljon huomiota ulkomaillakin, Magdaleena Jakkila sanoo. Kuva: Sami Kuusivirta

Myös Jakkila haluaa korostaa sitä, että Amnestyllä on työsarkaa kotimaassakin. Hän on erityisen ahdistunut Suomen translaista, jonka uudistamisesta on puhuttu jo vuosia. Kun lähipiirissä on ihmisiä, jotka kipuilevat asian kanssa, siitä tulee läheisempää.

– Asia on herättänyt huomiota laajasti ulkomailla ja Iso-Britanniasta lähetettiin pääministeri Juha Sipilälle kirjeitä. Amnestyn vetoomuksessa vaaditaan, että puolueet sitoutuvat uudistamaan translain ihmisoikeuksia ja itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi, transihmisten syrjintä poistetaan ja oikeudellinen ja lääketieteellinen prosessi erotetaan toisistaan, Jakkila sanoo.

Julisteen takia vankilaan?

Koskettavia Amnestyn tarinoita pursuaa ulkomailtakin ja usein Jakkila myöntää ahdistuvansa, varsinkin jos kokonaisia ihmisryhmiä syrjitään tai kohdellaan huonosti valtion toimesta.

Uusimmat Suomen Amnestyn vetoomukset on tehty ecuadorilaisen Amazonin naiset -kollektiivin ja puolalaisen Elżbieta Podleśnan puolesta. Kaivos- ja öljyteollisuutta vastaan taistelevien Amazonin naisten henkeä on uhattu eivätkä viranomaiset ole hankkineet heille suojelua. Podleśnaa taas uhkaa jopa kahden vuoden vankeustuomio sateenkaarijulisteen takia.

Amnesty Internationalin vuosipäivää vietetään 28.5.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi