Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Riemujen ripsuja – Heinämaan pitsikylällä oli jopa oma sanastonsa

Heinämaan pitsit ja tekijät pääsevät esiin uudessa kirjassa.

Kirjan työohjeet on tehty kansainvälisellä merkintätavalla, joten pitsimallit voivat levitä myös maailmalle. Kuva: Mervi Pasanen

Reunassa vuorotellen sininen ja punainen lehtonen. Keskellä suora juova, lättysellistä, punainen ja sininen lätty vierekkäin. Ratlaukku nastan vieressä. Takapari nastassa.

Useimmille lause on kuin Tylypahkan murretta, mutta pitsintekijät ymmärtävät ja etenkin heinämaalaiset. Tässä tunnetussa kylässä oli oma tyyli nyplätä ja tietysti myös oma sanastonsa asioille.

Alussa kuvatun sinisen ja punaisen kirjavan harvalehtisen nypläysohje löytyy upouudesta kirjasta Pitsihelmiä Heinämaalta (Avain). Kirjaan on koottu pitsimalleja 1800-luvun alkupuolelta aina 1900-luvun loppuun saakka.

Kirjan takana ovat Rauni Eskola, Helena Honka-Halila, Riitta Oksa ja Helena Orava. Nelikossa yhdistyy pitsin historian tuntemus, uuden luominen ja rautainen käsityöosaaminen.

Tekstiilitutkija Helena Honka-Halila on selvittänyt pitsien taustoja ja piirtänyt nypläysmallit puhtaaksi. Ohjeissa on käytetty kansainvälistä merkintätapaa, joten ohjeita voi nyplätä vaikka ei osaisi lukea kirjan suomenkielisiä tekstejä. Nyt Heinämaan pitsimallit voivat levitä myös maailmalle.

Mallien piirtämiseen ovat osallistuneet myös kotiteollisuusopettaja Helena Orava ja nyplääjä Rauni Eskola, lisäksi nyplääjä Riitta Oksa on osallistunut kirjan mallipitsien nypläämiseen.

Pitsimalleja on löydetty muun muassa Kansallismuseon, Orimattilan, Lahden ja Hollolan museoiden kokoelmista. Niistä kerrotaan taustat, lisäksi kirjassa pääsevät esiin tunnetut tekijät, kuten pitsikuninkaana tai Kaulus-Hannana tunnettu Hanna Vikstén (1891–1957).

Kirja on nyplääjälle oikea aarreaitta, ja nypläystä ymmärtämätönkin tajuaa, että kansien välissä on kulttuuriteko.

Pasanen Mervi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi