Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Lahtelainen Kiti Vilén sai näköisensä 9-vuotissynttärit – kuppikakkuja, disko autotallissa ja yksisarvinen piñata

– Kotona pidettyihin juhliin saa menemään euroja saman verran kuin seikkailupuistoissakin, mutta vaivaa täytyy nähdä kotona paljon enemmän, sanoo äiti Kati Jaakkola.

Synttärit huipentuivat autotallissa järjestettyyn diskoon. Sara Havén, Kiti Vilén ja Hilla Kotola tanssivat suosikkikappaleidensa tahtiin. Kuva: Mirja Hussain

Pari viikkoa sitten yhdeksän vuotta täyttäneen Kiti Vilénin silmät syttyvät loistamaan ja puhe kiihtyy, kun häneltä kysyy, miten kavereille järjestetyt syntymäpäivät menivät.

– Siis sä et pysty edes kuvittelemaan millaista meillä oli! Juhlapöydässä oli upeita kuppikakkuja, limua, sipsejä, suklaatikkuja, keksejä ja cocktail-piirakoita. Herkuttelun jälkeen me mentiin läpi äidin ja tätini Emmi Partasen suunnittelema tehtävärata, jossa oli paljon erilaisia pisteitä sisällä ja ulkona. Loppuhuipennuksena oli disko autotallissa. Siellä oli yksisarvinen piñata, diskovalot, laserit, paljon ilmapalloja sekä hyvää musiikkia, tyttö selostaa iloisena.

Myös Kitin äiti, Kati Jaakkola on kotona pidettyihin synttärijuhliin tyytyväinen. Parina edellisenä vuonna kaverisynttärit on järjestetty lasten seikkailupuistoissa Hoplopissa ja Leo’s Leikkimaassa, tänä vuonna tytär itse halusi juhlia kotona.

– Kotona pidettyihin juhliin saa menemään euroja saman verran kuin seikkailupuistoissakin, mutta vaivaa täytyy nähdä kotona paljon enemmän. Kitin synttäreillä oli tällä kertaa ohjattua toimintaa melkein koko ajan, sillä vieraiden ikähaitari vaihteli 5–9-vuoteen. Tehtäväradan eri pisteet suunnittelin ennakkoon niin, että ne sopivat kaikille vieraille, ja juhlissa minulla oli useita apukäsiä, Kati Jaakkola kertoo.

Synttäreillä käytiin aluksi herkkupöytään. Kuvassa vasemmalta Sara Havén, Hilla Kotola, Hertta Kotola, Kati Jaakkola, Miira Wickholm, Kiti Vilén, Jessi Uurainen ja Joonas Salakka. Kuva: Mirja Hussain

Kotona pidettävien juhlien suurimmaksi eduksi Kati Jaakkola nostaa sen, että myös sukulaiset voivat tulla kakkukahville heti kaverisynttäreiden perään. Seikkailupuistoihin ei kummeja ja mummeja usein kutsuta.

– Laskin kattaneeni kahvipöydän juhlapäivänä neljä kertaa. Kyllähän joitakin aikuisia hymyilytti tarjolla olleet sateenkaariglitterillä koristellut muffinit, jotka äitini oli meille pyynnöstäni hankkinut, Kati Jaakkola sanoo.

Lahjat eivät ole välttämättömiä

Kakkosluokkalainen Kiti aloitti synttäreidensä suunnittelun jo kuukausia ennakkoon miettimällä vieraslistaa ja kivaa tekemistä. Kati Jaakkola valjasti juhliin mukaan miehensä Keijo Vilénin, äitinsä ja siskonsa, joiden kanssa suunniteltiin tarjoiluja ja jaettiin tehtäviä.

– Minusta on hyvä idea jakaa tekemistä lapselle tärkeiden ihmisten kanssa. Esimerkiksi siskoni Emmi teki soittolistan diskoon ja ideoi ja toteutti saunan lauteilla pidetyn musavisan. Muutama aikuinen toi lahjan sijaan leipomuksiaan, mikä auttoi todella paljon. Aika on rahaa ja juhlissa oli muutenkin tarpeeksi tekemistä.

Yksisarvisen pi Kuva: Mirja Hussain

Tarjoilujen lisäksi juhlien suurin menoerä oli piñatan täytteet. Näillä synttäreillä suositun piñatan sisältä löytyi paljon karkkia, pyyhekumeja ja tarroja, joista jokainen vieras sai valita itselleen mieluisia juttuja kaverilahjapusseihin. Kaverilahjat tai edes päivänsankarin lahjat eivät kuitenkaan ole Jaakkolan mielestä välttämättömiä.

– Lapsien ei ole välttämätöntä tuoda minkäänlaista lahjaa eikä ainakaan mitään kallista. Useiden kavereiden kanssa on sovittu, että 10 euroa on ehdoton yläraja.

Unelmasynttärit hotellissa

Yli kolme tuntia kestäneet synttärit menivät juhlakalun mielestä nopeasti eikä äitikään ehtinyt vilkuilla kelloa ennen kuin vieraita haettiin pois. Hyvän sään ansiosta juhlijat olivat osan ajasta pihalla ja pomppivat trampoliinilla. Koulussa kaverit ovat sanoneet, etteivät ole aikaisemmin olleet yhtä kivoissa juhlissa.

Ennen diskoa juhlijat suorittivat hauskan tehtäväradan. Kuvassa vasemmalta Kiti Vilén, Hertta Kotola, takana Miira Wickholm, Sara Havén, Jessi Uurainen, Joonas Salakka ja Hilla Kotola. Kuva: Mirja Hussain

– Ensi vuoden synttäreitä ei ole vielä yhtään mietitty. Ehkä ne vietetään taas jossain ihan muualla, Kati Jaakkola pohtii.

Kiti Jaakkola kyllä tietää, millaiset olisivat hänen täydelliset unelmajuhlansa.

– Ne olisivat jossain hienossa hotellissa, missä kaikilla olisi omat huoneet ja siellä oltaisiin monta yötä. Päivällä minä ja vieraat uitaisiin vesipuistossa.

Synttäreiden tehtäväradalla tehtiin yhdessä palapeli. Kuva: Mirja Hussain
Kolme vinkkiä

Hyvä suunnittelu kannattaa

Kati Jaakkolan mukaan syntymäpäiväjuhlat sujuvat mukavammin, kun muistaa ennakkoon varmistaa ja suunnitella muutamat asiat.

1. ”Hienommat kakut suosiolla vain aikuisten pöytään”. Lapset eivät välitä kauniisti taitelluista servieteistä tai vaivalla koristellusta kakusta. Perusherkut ja pikkupiirakat maistuvat lapsivieraille aina.

2. Selvitä ennakkoon mahdolliset allergiat. ”Tällä kertaa yhdellä vieraalla oli allergioita. Kysyin hänen äidiltään ennakkoon lapsen lempikarkkeja ja varasin hänelle muutenkin sopivia herkkuja.”

3. Synttäreitä voi viettää monenlaisissa paikoissa. Seikkailupuistojen lisäksi juhlia voi pitää esimerkiksi ratsastustalleilla, liikuntahalleilla ja ravintoloissa.

Chimene Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi