Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Täyttä elämää Padasjoella – päätös muuttaa maalle ei ole kaduttanut Laukkasten perhettä

Miia Laukkasen idea oli ottaa perheeseen myös hevonen. 18-vuotias Vinski viettää rauhallisia eläkepäiviä. Kuva: Mirja Hussain

Koira haukahtaa muutaman kerran tullessaan vieraita vastaan, mutta paljastuu varsin ystävälliseksi ja huomionkipeäksi. Panu on Miia ja Juha Laukkasen koira, joka saa olla päivät vapaana pihalla. Laukkaset kertovat, että uudet naapurit näkivät Panun vapaana ja kyselivät sosiaalisessa mediassa, kenen karkulainen mahtaa olla. Laukkasille tuttu kyläläinen vastasi tulokkaille, että ”koira on siitä sinun naapuristasi”. Koira tuotiin hihnassa takaisin, johon Laukkaset naureskellen vastasivat, että anna olla irti vaan.

Tapaus kertoo paikallisesta ilmapiiristä. Asukkaat tuntevat toisensa ja apua on saatavilla, tarvitsipa sitten putkiasentajaa tai talovahtia.

Tilastokeskuksen mukaan Padasjoella asui 3 027 ihmistä vuonna 2017. Miia Laukkanen arvelee, että nykyisin asukkaita on alle kolmetuhatta. Laukkaset eivät kuitenkaan keksi yhtään syytä sille, miksi Padasjoella ei viihtyisi. He kehuvat erityisesti terveydenhuoltoa, harrastusmahdollisuuksia ja kouluja. Kaikki tarpeellinen löytyy riittävän läheltä.

– Eikä Lahteen ole pitkä matka, jos sieltä jotain tarvitsee, Laukkaset korostavat.

Maalla ei ole tekemisen puutetta

Perheen molemmat aikuiset ovat aina löytäneet töitä paikkakunnalta, vaikka Tilastokeskuksen mukaan vain noin 59 prosenttia padasjokelaisista kävi töissä kotipaikkakunnallaan vuonna 2016. Juha Laukkasen mukaan maaseutukuntien työtilannetta dramatisoidaan turhaan.

– Kyllä tekevälle aina töitä löytyy, Miia Laukkanen vahvistaa miehensä sanoja.

Television katsominen ja suunnittelemattomat kauppareissut jäivät pois Laukkasten elämästä maalle muuton jälkeen. Tilalle tuli muun muassa hevonen, kanoja ja luonnonrauhaa. Laukkasten perhe on asunut Padasjoella 11 vuotta.

– Pihalla on aina jotain kuokkimista tai sitten tulee muuten liikuttua luonnossa ennemmin kuin oltua sisällä. Ihmiset usein pelkäävät, että maalla kuolee tylsyyteen, mutta se on itsestä kiinni, mitä keksii tehdä, Miia Laukkanen sanoo.

Laukkasten perheen arkea tahdittaa eläinten hoito: hevosen lisäksi perheellä kanoja, kaneja ja koira. Miia ja Hilla Laukkanen ruokkivat 18-vuotiasta Vinskiä. Kuva: Mirja Hussain

Idea muuttamisesta tuli Padasjoella asuvalta ystävältä, joka kertoi Laukkasille tyhjillään olevista kyläkouluista. Ajatusta haudottiin muutama kuukausi, mutta lopulta kaikki kävi nopeasti. Talokaupoista sovittiin suoraan kunnanjohtajan kanssa, välittäjiä ei tarvittu.

Laukkaset eivät haikaile paluusta entiseen kotikaupunkiin Lahteen, vaikka perheen kahdeksasta lapsesta kaksi vanhinta ovat niin tehneetkin.

– Maalaiselämäähän tässä lähdettiin hakemaan ja sitä myös saatiin, Miia Laukkanen sanoo ja nauraa.

Perheiden Padasjoki – asumisen teemapäivä on Padasjoella lauantaina 18. toukokuuta kello 10–13.

Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi