Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Seppämestari lopetti valittamisen ja ryhtyi työhön - näin syntyi oma korusarja

Neidonvaaja kuvaa naisen voimaa, sen viimeistely tuo esiin herkkyyttä. Kuva: Mika-Pekka Markkanen

Lahtelainen seppämestari Kirsi Vahtera lanseeraa ensi viikolla uuden korusarjan. Suomalaisen mytologian inspiroima korusto kantaa nimeä Neidonvaaja.

Korun muotokielen perusta on monelle tuttu kirveen muoto, johon on nyt yhdistetty Kalevalasta tuttujen naishahmojen voima. Sarjassa on aluksi riipus ja korvakorut, sarja täydentyy myöhemmin rannekorulla. Vahtera on suunnitellut korun, ja se on valettu hopeasta Suomessa. Korun pinta on viimeistelty oksidoinnilla. Sarjan mallikappale on taottu raudasta.

– Olen tehnyt koruja takomalla, mutta hopean takominen ei oikein onnistu, joten Neidonvaaja on valettu. Sen muodossa on sama tunne ja voima kuin rautakoruissa, Kalevalasta inspiraatiota saava tekijä kuvailee.

– Kirveen muoto viittaa fyysiseen työhön ja ehkä sotaisuuteen, mutta voiman ja vallan symbolina se sopii yhtä lailla Kalevalan naiseen. Naisen kirveessä on mukana herkkyys, kirjonnalle tyypilliset ornamentit ja soljet tasapainottamassa voimaa.

Neidonvaaja kuvaa naisen voimaa, sen viimeistely tuo esiin herkkyyttä. Kuva: Mika-Pekka Markkanen

Vastalauseeksi

Kirsi Vahtera halusi tehdä kokonaan kotimaisen korusarjan paitsi osana taidettaan myös vastalauseena.

– Meille tulee kaikenmaailman kelttikoruja ja pohjoismaiseen mytologiaan pohjaavia koruja maailmalta. Yhdestäkin tällaisesta yritin myyjältä kysyä, että missä ne tehdään. En saanut vastausta.

– Ei voi olla niin, että joku ottaa muiden maiden mytologiat ja symbolit, teettää niistä korut lapsityövoimalla jossain Aasiassa ja sitten niihin keksitään jotkut tarinat. Sen sijaan, että olisin valittanut asiasta pajan nurkassa, tein asialle jotain, Vahtera kertoo.

Tulossa on myös miesten korusarja Veljeni, jossa yhdistyvät Väinämöinen, Ilmarinen ja Joukahainen.

Seppämestari Kirsi Vahtera tunnetaan parhaiten suurista takomalla valmistetuista taideteoksista, joilla on somistettu paitsi Tuska-festivaali myös startup tapahtuma Slush.

Kirsi Vahteran työt ovat yleensä erittäin suuria ja näyttäviä. Koruissa on samaa taottua henkeä kuin hänen taiteessaan. Kuva: Katja Luoma
Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi