Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Hääyritystä luotsaavat Iida ja Valentin Silvennoinen toivovat, että hääbisneksessä päästäisiin ulos heteronormeista

Silvennoisten yritys kohtaa ihmisiä, ei heidän taustaansa. Vuonna 2017 perustettu yritys pääsi jo seuraavana vuonna Pariisin muotiviikoille.

Iida ja Valentin Silvennoinen suunnittelevat hääpukuja ja -asusteita heteronormeihin katsomatta. Kuva: Aake Roininen

Tällaista yrittäjäparia ja hääliikettä ei ole toista Suomessa. Heili Bridalin perustajat Iida ja Valentin Silvennoinen ovat olleet julkisuudessa omista hääasioistaan, kun transsukupuolinen Valentin (ent. Janina) ja bi-/panseksuaali Iida Silvennoinen pääsivät muuttamaan rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi.

Silvennoisten vuonna 2017 perustama hääyritys puolestaan pääsi jo ensimmäisenä vuotenaan suoraan Pariisin Muotiviikoille vuonna 2018.

– Siellä käytiin pyörähtämässä. Yrityksen virallinen yksivuotispäivä vietettiin Pariisissa, yrittäjäpari nauraa.

– Alun perin iltapukusuunnittelija Riikka Ikäheimo, joka oli menossa muotiviikoille, etsi yhteistyökumppaneita ja halusi meidät mukaansa. Päädyimme yksiin Riikan ja kultaseppä Laura Darthin kanssa ja pidimme yhteisen muotinäytöksen Pariisissa. Lisäksi kuvasimme yhdessä Lauran kanssa. Meiltä oli päähineitä ja vaatteita, Lauralta koruja, taustoittavat Silvennoiset.

Iida ja Valentin leikkaavat omaa hääkakkuaan elokuussa 2014. Häät oli jo etukäteen päätetty pitää puutarhassa satoi tai paistoi. Kuva: Petra Tiihonen/ Alias Studiot

Ohessa syntynyt e-kirjoja morsiamille

Silvennoisten bisnesidea syntyi jo vuosia sitten Iida Silvennoisen opiskellessa Rovaniemellä vaatetussuunnittelua. Kaiken taustalla on vakaa arvomaailma.

– Ideoimme hääpukuliikkeen, joka ottaisi avosylin vastaan erilaiset asiakkaat. Morsius- ja hääpukuasioissa suhtautuminen parisuhteisiin on hyvin normatiivinen, ja koko hääbisnes on äärimmäisen heteronormatiivinen. Poikkeuksiakin toki on. Haluamme, että asiakkaat voivat tulla turvallisesti asioimaan, jos esimerkiksi morsian on raskaana tai pari on samaa sukupuolta. Ei tarvitse miettiä, mitähän ne ajattelee.

Iida Silvennoinen tunnustautuu häähöperöksi, joka on ollut 4–5-vuotiaana piirtelemässä prinsessapukuja äidin työhuoneessa, kun äiti teki tuttaville hääpukuja. Kauniiden pukujen suunnittelu jatkuu yhä ja asusteet täydentävät kokonaisuutta. Valentin Silvennoinen pitää huolta yrityksen suurista linjoista.

Hääasujen ja -asusteiden lisäksi Silvennoiset ovat kirjoittaneet morsiamille pari e-kirjaa.

– Minun on vaikea löytää vaatteita, kun olen niin pieni. Lähdin kirjoittamaan sillä meiningillä, mitä olisin itse halunnut tietää puvun hankkimisessa. Vaikka itse olin jo vaatetusalan ammattilainen, en tiennyt esimerkiksi, miltä hyvän puvun pitäisi tuntua päällä ja kuinka isojen helmojen kanssa liikutaan, Iida Silvennoinen kertoo.

Pariisin-matkalla Valentin Silvennoinen sovittaa mallille Heili Bridalin päähinettä ennen näytöspäivää. Kuva: Petra Tiihonen Alias Studiot

Hääpukujen mallisto täydentyy

Savonlinnan Kerimäeltä käsin toimiva Heili Bridal valmistaa muun muassa huntuja, hattuja ja juhlapukuja. Pitkien hääpukujen mallisto täydentyy nyt hiljalleen. Kun työpaikka on kotona ja kollegana on oma kumppani, voivat työ- ja kotiasiat mennä joskus ristiin.

– Idea kun voi tulla missä vain, ja se on pakko kommunikoida ulos. Saunasta juostaan puhelimelle tai paperille kirjoittamaan ajatus ylös. Suttupaperia löytyy runsaasti joka pöydän nurkalta, Valentin Silvennoinen jatkaa.

Koko hääbisnes on äärimmäisen heteronormatiivinen. Hääliikkeen yrittäjä Iida Silvennoinen

Miten kävi: hujahtiko Heili Bridal suosioon Pariisissa?

– Näytös- ja messuasiat liikkuvat hitaasti. Tapahtumassa päästään verkostoitumaan ja saadaan kontakteja. Voi mennä pari vuotta, että kontaktit poikivat konkreettisia tuloksia.

Heili Bridal myös nostettiin Vuoden Hääyritys 2018 -finaaliin yli 3 500 yrityksen joukosta. Nyt keväällä Silvennoiset suuntaavat kuvauksiin ex-huippumalli Saimi Hoyerin emännöimän hotelli Punkaharjun puitteisiin.

Kuvaukset Eiffel-tornin juurella ovat juuri ohi, ja Iida (vas.) ja Valentin Silvennoinen, korusuunnittelija Laura Darth ja malli Emilia Seppänen etsivät ruokapaikkaa Pariisissa 2018. Kuva: Petra Tiihonen Alias studiot

"Lapsen saamisen pitäisi olla ihana asia"

Silvennoisten tulevaisuuden haaveissa on seuraavina vuosina oma perheenlisäys.

– On siitä keskusteltu useamman vuoden, mutta se on pitkälti raha-asia. Meillä se ei luomuna onnistu. Säästötili on auki, sillä hedelmöitykset yksityisellä puolella eivät ole mitään halpoja. Siinä on useampi tuhat euroa selällään, Iida Silvennoinen kertoo.

Hääpukuluonnos voi näyttää esimerkiksi tällaiselta. Kuva: Valentin Silvennoinen

Silvennoisten tiedon mukaan julkisella puolella käytännöt lapsen saamisen auttamisesta vaihtelevat, koska eri paikkakunnat tulkitsevat eri tavoin sitä, millaisten parien kohdalla se voidaan tehdä julkisin varoin.

– Periaatteessa sen pitäisi mennä tasan, mutta käytännössä vaihtelua on. Lapsen saamisen pitäisi olla ihana asia, niin tuntuu jo valmiiksi, ettemme halua alkaa vääntää siitä julkisella puolella. Muilla on siitä huonoja kokemuksia, ja kynnys lähteä julkiselle puolelle on korkea asenneilmapiirin takia, Silvennoiset harmittelevat.

– Se on henkisesti iso asia. Tuollaisissa asioissa sitä suojelee omaa henkistä hyvinvointiaan, vaikka se maksaa. En halua välttämättä altistaa itseä kaikille ennakkoluuloille, jos välillä pystyy antamaan itselleen siitä breikin. Kaikki kunnioitus ja hatunnosto niille pareille ja ihmisille, jotka jaksavat ajaa esimerkiksi julkisia hedelmöityshoitoja samaa sukupuolta oleville pareille tai transtaustaisille pareille. Omalla kohdalla rahkeet eivät siihen riitä. Mieluummin säästän viisi vuotta kuin lähden kokeilemaan, saanko julkisella puolella avointa ja hyväksyvää hoitoa vai en.

– Terveydenhoitopuoli on yllättävän konservatiivinen näissä asioissa, mutta muutosta toki tapahtuu hiljalleen, toteaa Valentin Silvennoinen.

Hän vaikuttaa itse Pohjois-Savon Seta-yhdistyksessä, jonka tavoitteena on edistää LGBTIQ+ (lyhenne sanoista Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex or Questioning) -ihmisten yhtäläisiä oikeuksia ja turvallisuutta Pohjois-Savossa.

Tammikuussa 2019 Love Me Do -häämessujen muotinäytöksessä oli esillä Heili Bridalin kaksiosainen morsiuspuku. Kuva: Arto Jaatinen
Lue myös: Lahtelainen Max Kolkka sai lähetteen sukupuolen korjaukseen vasta kolmannella yrittämällä
Silvennoiset

Omat häät

Silvennoiset ovat olleet yhdessä jo 12 vuotta. Avioliittoon he pääsivät vuonna 2016, mutta rekisteröivät parisuhteensa jo vuonna 2014.

Iida Silvennoisella oli selvä visio häistään: ”Olen aina haaveillut puutarhahäistä”.

Pari päätti pitää häät ulkona satoi tai paistoi. Ja vihkihetkellä olikin kaunis keli.

Alttarille mentiin Kuulan häämarssin tahdissa. Iidan ystävä soitti sen viululla. ”Ja takaisin tullessa soi, ollaan niin nörttejä, Sormusten herrasta Hobittilan teema.”

Kristiina Poutiainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi