Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Isän ja pojan sympaattinen harrastus: lahtelaiset Harri ja Onni Numminen kiertelevät paikallisbussien kyydissä ilman määränpäätä

"Eväät ovat tärkeä juttu. Kesällä ostetaan torilta piirakat ja kioskilta vissyä ja patukoita", esikoulua käyvä Onni Numminen kertoo. Tärkeintä on kuitenkin yhteinen aika.

Onni ja Harri Numminen nousevat paikallisbussin kyytiin tietämättä minne se on ajamassa. Kuva: Sami Kuusivirta

Isä ja poika vetävät kerrostaloasunnon eteisessä takkeja niskaan ja kenkiä jalkaan. Sitten kipitetään monta kerrosta rappusia alas ja otetaan suunnaksi torin laidalla oleva R-kioski. Sieltä kaksikko ostaa tottuneesti vissypullot ja laku- ja suklaapatukat. Eväiden kanssa aloitetaan torilla sinisten paikallisliikenteen linja-autojen tiirailu, sillä Harri ja Onni Numminen ovat harrastaneet jo vuosia täysin satunnaisten paikallisbussien kyydissä istumista.

– Onni sanoi pari iltaa sitten, että nyt ei olla vähään aikaan käyty bussiajelulla. Harrastus alkoi päähänpistosta yli kolme vuotta sitten. Olimme torilla, ja päätimme hypätä bussin kyytiin tietämättä yhtään mihin se oli menossa. Sen jälkeen olemme tehneet ex tempore -reissuja fiiliksen mukaan erityisesti viikonloppuisin. Emme katso minne bussi on menossa, mutta yritämme välttää samoihin paikkoihin päätymistä nousemalla bussiin torin eri kulmilta, Harri Numminen kertoo.

Kaatunut puu ja kolari jääneet mieleen

Bussin kyydistä näkee kotikaupunkia eri tavalla kuin ratin takaa. Tällä kertaa Onni sai ihmetellä keskustassa kauhakuormaajan työskentelyä. Kuva: Sami Kuusivirta

Esikoulua käyvä Onni Numminen on isänsä kanssa nähnyt bussin ikkunasta muun muassa Hörölän, Mukkulan, Renkomäen, Karjusaaren ja Kasakkamäen maisemia. Etupenkki on onnistuneen matkan kannalta oleellinen juttu. Jos se on jo pysäkillä varattuna, Nummiset valitsevat toisen bussin.

– Lipun maksettuamme kysymme kuljettajalta, minne bussi on menossa. Joskus se ihmetyttää kuskeja. Yleensä asiakkaat kai varmistavat ensin kohteen ja ostavat vasta sitten lipun, Harri Numminen naurahtaa.

Bussin kyydissä on aikaa katsella kotikaupunkia ihan eri tavalla kuin ratin takana, ja bussi vie paikkoihin, joissa ei välttämättä muuten tulisi käytyä.

Onni Numminen muistaa reissuilta erikoisia tilanteita. Mukkulassa bussi joutui väistelemään ja lopulta kiertämään tielle kaatuneen puun. Renkomäessä osuttiin kolaripaikalle, jossa oli poliisiautoja vilkkuvine valoineen.

– Tärkeintä on silti ostaa eväät. Kesällä torilta ostetaan piirakat Helmi-mummolta, poika muistuttaa.

Bussireissuilla ei kytätä aikatauluja

Isän ja pojan yhteisille bussiajeluille pitää ostaa eväät. Kuva: Sami Kuusivirta

Nummiset eivät nouse bussin kyydistä ihmettelemään eri kaupunginosien nähtävyyksiä vaan istuvat penkeissään päätepysäkille asti ja lähtevät samaa reittiä takaisin.

Kerran yksi bussinkuljettaja antoi Onnin kokeilla päätepysäkillä bussin ovien avaamista ja sulkemista auton etuosassa olevalla napilla. Sitä on muisteltu monta kertaa. Sekin tuntuu kivalta, että ilmaiseksi matkustavalle pojalle on usein annettu matkalippu muistoksi.

Bussi ei ole vain väline päästä seuraavaan paikkaan, vaan matka on se elämys. Harri Numminen

– Jos nousisimme kyydistä pois, meidän pitäisi tietää, koska bussi lähtee takaisin keskustaan. Sen mukana reissuista katoaisi meille tärkeä suunnittelemattomuus. Näillä bussimatkoilla ei saa olla kiire minnekään. Bussi ei ole vain väline päästä seuraavaan paikkaan, vaan matka on se elämys, Harri Numminen kertoo.

Tähän mennessä pisin bussikierros on kestänyt tunnin, silloin he kävivät ensimmäistä kertaa Hollolan Tiilijärvellä. Yleensä matka päätepysäkille ja takaisin kestää reilut puoli tuntia.

Muistijälkiä yhteisestä tekemisestä

Isä ja poika eivät ole aikaisemmin tulleet ajatelleeksi, että heidän harrastamansa bussiajelu on moniin muihin asioihin verrattuna trendikkäästi ympäristöystävällistä.

– Totta. Ajattele Onni, että meidän bussireissujen takia maailmaan ei tule yhtään lisää pakokaasuja, koska se linja-auto ajelisi muutenkin, Harri Numminen selvittää Onnille.

Toinen hyvä puoli on harrastuksen edullisuus. Alle seitsemänvuotiaat matkustavat linja-autossa ilmaiseksi, aikuisen kertalippu maksaa kahdella vyöhykkeellä 3,40 euroa.

Onni Numminen on kulkenut isänsä kanssa bussikierroksilla jo kolmevuotiaasta lähtien. Kuva: Sami Kuusivirta

Tärkeintä on kuitenkin yhteinen aika. Bussiseikkailut tehdään aina ehdottomasti kahdestaan, edes Onnin äiti ei ole päässyt koskaan mukaan. Perhe viettää muutenkin paljon aikaa yhdessä, ja jääkiekko-otteluihin ja elokuviin lähtee koko perhe.

– Arjessa on helposti paljon aikataulutettuja juttuja, mutta teemme asioita myös hetken mielijohteesta. Lähden aika varauksettomasti Onnin pyynnöstä bussimatkoille tai pulkkamäkeen. Itsekäs ajatukseni on jättää Onnille paljon sellaisia muistijälkiä, että teemme asioita yhdessä, Harri Numminen sanoo.

Kaksikon yhdessä tekemät reissut ovat herättäneet paljon positiivista hyrinää Nummisten tutuissa, sillä isä julkaisee bussimatkoilta iloisia kuvia julkisessa Facebook-profiilissaan.

– Tätä voi suositella ihan kaikille. Ei tarvitse olla isä ja poika, voi olla vaikka isovanhempi tai naapuri lapsen kanssa, Nummiset vinkkaavat.

Ensimmäistä kertaa Ruoriniemeen

Torin laidoilla näkyy nyt monta sinistä bussia, mutta vain yhdessä on etupenkki vapaana.

– Minne tällä pääsee? Nummiset kysyvät kuskilta.

– Ruoriniemeen.

– Kiva juttu. Siellä me ei olla koskaan bussilla käytykään, Onni Numminen sanoo tyytyväisenä.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi