Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Musiikin opiskelu voi olla myös kehon soittamista – Body percussion -tunneilla opitaan musiikin hahmotusta ja toisten aistimista

Heinolan Musiikkiopistolla kehon rytmiikka kuuluu musiikin perusopintoihin.

Santra Nipuli kokee hyötyvänsä uudesta harrastuksesta soittotunneillakin. Kuva: Janne Ranne

Heinolan musiikkiopiston tanssistudiossa poljetaan jalalla lattiaan ja hakataan rytmikkäästi värikkäitä Boomwhakers-ääniputkia. Menossa on viime syksynä Heinolassa aloitettu Body percussion -tunti. Sen aikana musiikin perusopintoja suorittavat 9–11-vuotiaat lapset pääsevät tutustumaan motoriikan ja rytmitajun maailmaan omaa kehoa käyttämällä.

– Pienille koululaisille tämä on mukavampi tapa oppia asioita kuin teoriatunneilla istuminen koulupäivän jälkeen. Body percussioniksi nimetty kehon rytmiikka on integroitu osaksi musiikin perusopintoja yhdessä kuoron kanssa. Kuoro kehittää rytmien, melodioitten ja harmonioiden hahmottamista ja hallintaa. Näiden kahden kurssin jälkeen teoriaopinnot jatkuvat musiikin hahmotuskursseilla. Musiikin opiskelun tavoitteellisuus ei ole uuden opetussuunnitelman vuoksi kadonnut minnekään, vaikka arviointi- ja palautemenetelmät ovat muuttuneet, Heinolan musiikkiopiston rehtori Jori Vuorinen sanoo.

Venla Kananen ja Anna Arvela taputtavat tanssinopettaja Tuulikki Pohjolan antamassa tahdissa. Kuva: Janne Ranne

Body percussion vaatii toisten kuuntelua

Kerran viikossa pidettävien tuntien aikana oppilaat soittavat omaa kehoaan kuin instrumenttia. Rytmejä tehdään rummuttamalla, taputtamalla, koputtamalla tai tömistelemällä kropan eri kohtia ja lattiaa. Tärkeintä on tehdä erilaisia liikkeitä ja ääniä. Mitään äänentoistolaitteita ei ole käytössä.

– Ihan aluksi opettelimme kävelemään ja marssimaan yhteisessä tempossa. Sellainen voi olla hankalaa, jos ei ole tottunut rytmin hallintaan omasta kehosta. Tämä vaatii myös toisten kuuntelua, jotta löydämme yhteisen pulssin. Harjoitusten avulla aistimme toisiamme paremmin ja teemme asioita yhteiseen rytmiin, tanssinopettaja Tuulikki Pohjola kertoo.

Body percussion opettaa kehorytmiikan lisäksi toisten aistimista ja vuorovaikutusta. Kuva: Janne Ranne

Tämä näkyy jo tanssistudion lattialla, kun noin 10 hengen ryhmä seisahtuu samaan aikaan, koputtaa jaloilla samaan rytmiin lattiaa ja hiippailee pitkillä harppauksilla riviin. Tunneilla käydään läpi myös äänenkäyttöä ja harmoniaa. Joskus lauletaan melodioita, toisella kerralla ääntä tuotetaan kattiloita hakkaamalla.

– Mahdollisuuksia on rajattomasti, yli kymmenen vuotta sitten Body percussioniin tutustunut Pohjola sanoo.

Senioriryhmä harkinnassa

Pianoa muutaman vuoden soittanut Santra Nipuli nimeää tunneilla vaikeimmaksi asiaksi rytmin oppimisen.

– Täällä on ollut kivaa, ja Body percussionista on varmasti hyötyä soittamisessakin, yhdeksänvuotias tyttö uskoo.

Samaa mieltä on kahdeksanvuotias viulua soittava Anna Arvela.

Body percussion on selvästi ruokkinut lasten mielikuvitusta ja luovuutta. Tanssinopettaja Tuulikki Pohjola

Jori Vuorinen ja Tuulikki Pohjola sanovat Body percussionin sopivan kaikenikäisille. Heinolassa on jo harkittu senioriryhmän perustamista, ja lajin saloihin ovat perehtyneet kaikki musiikkiopiston opettajat. Rehtori korostaakin, että Heinolan musiikkiopistolla ei ole ikärajoja kumpaankaan suuntaan.

– Toivon, että kurssille osallistuneille lapsille jää tästä mieleen hauskuus ja moninainen kiinnostus musiikkia kohtaan. Taidekasvatusta ei ole liikaa, ja Body percussion on selvästi ruokkinut lasten luovuutta ja mielikuvitusta. Toki tämäkin vaatii osallistujilta säännöllisyyttä ja sitoutumista. Osa lapsista on harjoitellut paljon kotona, ja moni on innostunut tekemään ihan omia rytmiliikkeitä, Tuulikki Pohjola sanoo.

Body percussion jatkuu Heinolan musiikkiopistolla musiikin perusopintojen opiskelijoilla kevätkaudella.

Venla Kananen ehti myös kurkistelemaan tunnin aikana. Kuva: Janne Ranne
Chimene Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi