Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Lahtelaispojasta tuli meikkitaiteilija ja upea drag queen — entiset kiusaajat seuraavat nyt Instagramissa ja pyytävät kahville

Aarni Mikkola löysi drag-hahmonsa kautta vahvemman itsetunnon. Jayden Mars -hahmolla on tärkeä tehtävä myös nuorten rohkaisijana sosiaalisessa mediassa.

Meikkaaja-maskeeraajan työssään Aarni Mikkola pitää erityisesti televisiomaskeerauksista. Television teräväpiirtotekniikka tuo lisähaastetta. ”Rakastan tehdä ihoa. Bravuureitani ovat hyvä iho ja kauniit silmät.” Kuva: Sami Kuusivirta

Nuo kynnet. Niistä ei saa silmiään irti.

Aarni Mikkola on pukeutunut haastattelutapaamiseen hillitysti, mutta rakennekynsissä ei ole mitään hillittyä. Ne säkenöivät sinisen ja kullan sävyissä.

– Ne ovat ystäväni Elia Leinon tekemät, ja niitä täytyy huoltaa usein. Ne kuluvat, kun lotraan jatkuvasti veden ja kemikaalien kanssa, Mikkola sanoo.

Kynnet viuhuvat vimmatusti Mikkolan puheen tahdissa.

Puhetta tulee nopeasti ja paljon, sillä 26-vuotiaalle lahtelaissyntyiselle tapahtuu nyt kaikkea nopeasti ja paljon. Muutaman viime vuoden aikana hän on saanut vetää monta rastia elämänsä etappikarttaan:

Valmistuminen parturi-kampaajaksi Lahdesta, sitten meikkaaja-maskeeraajaksi Make Up For Ever Academysta Helsingistä. Työskentelyä Savonlinnan opperajuhlilla, Mamma Mia -musikaalissa, lukuisilla musiikkivideoilla, televisiokuvauksissa, lehdissä ja tunnettujen taiteilijoiden henkilökohtaisena meikkaajana. Yhteistyötä isojen meikkibrändien kanssa.

Joko hengästyttää? Ei siinä vielä kaikki. Ponnahdus estraditaiteilijaksi, show-esiintymisiä lavalla ja televisiossa, vierailuja suosikkitubettajien kanavilla. Rasti ruutuun, rasti ruutuun, rasti ruutuun.

Mutta:

– Mulle ei ole ollut ikinä itsestään selvää, että pääsen tekemään asioita, joista olen unelmoinut. On liikuttavaa miettiä, miten tähän on päästy, Mikkola sanoo.

Lahti-pojan muotti oli ahdas

120 kilometriä on lyhyt matka, mutta jokin ihmeellinen rajapyykki Lahti-Helsinki-välille osuu. Se liittyy erilaisuuden hyväksyntään. Mikkola ei koskaan tuntenut mahtuvansa normaaliin Lahti-pojan muottiin, joka oli kovin ahdas.

– Olin tosi epävarma nuori, joka ei löytänyt omaa paikkaansa.

Mikkola pukeutui persoonallisesti, harrasti teatteria ja ihaili vahvoja naishahmoja kuten Kaija Koota ja Lea Lavenia. Oma perhe hyväksyi ja kannusti, koulu oli eri juttu.

– Koin aika rajua kiusaamista. Siihen ei oikein osattu puuttua, hän huokaa.

Entiset kiusaajat seuraavat nyt Instagramissa ja pyytelevät kahville.

– Se tuntuu hiukan kiusalliselta. Eivätkö he muista niitä tilanteita samalla tavalla kuin minä, Mikkola ihmettelee.

Muutto Lahdesta Helsinkiin oli kuin muutto toiselle planeetalle – sellaiselle, jossa saa olla hyväksytysti oma itsensä.

– Löysin itseni, oman porukkani. Olin ehtinyt kehittää suojakuoren, enkä aluksi osannut oikein edes ottaa hyväksyntää vastaan, hän sanoo.

Jayden Mars -hahmollaan Aarni Mikkola voitti Helsinki Drag Battlen vuonna 2016. Kuva: Susana Kontio

Jayden Marsissa kaikki loksahti kohdalleen

Meikkaaja-maskeeraajan ura lähti nopeaan nousukiitoon, mutta jokin vimma oli vetänyt Mikkolaa myös esiintymään pienestä pitäen. Lapsuudenkodissa nähtiin usein keikkajulisteita, joissa tiedotettiin, että Aarni esiintyy lauantai-iltana olohuoneessa Yön kuningattarena. Geeneillä voi olla osuutta asiaan: Mikkolan isä soittaa Lahden kaupunginorkesterissa, mummo on oopperalaulaja.

Mikkolalle oli sanottu usein, ettei elämään mahdu kahta vahvaa osa-aluetta. Niin hän ajatteli itsekin, vaikka olikin osallistunut muun muassa Idols-karsintoihin.

Idols-tuomaristossa istunut Lauri Ylönen ehdotti tuolloin, että Mikkolan kannattaisi harkita drag queenin uraa, ja Idols-kokelas pahastui.

Vuonna 2016 drag pomppasi kuitenkin jälleen esiin. Ystävä halusi ilmoittaa Mikkolan Helsinki Drag Battleen, jossa kisasi myös alan nimekkäitä ammattilaisia.

– Minähän en mene minnekään mekko päällä, Mikkola tuhahti.

Mutta niin hän vain meni ja kehitti uhkean Jayden Mars -hahmon, joka DTM-ravintolassa järjestetyssä tapahtumassa voitti koko kisan. Yhtäkkiä kaikki loksahti kohdalleen.

– Olin aina kokenut, etten ole missään tarpeeksi. Mutta tässä oli kaikki! Sain käyttää maskeeraajan ammattitaitoani, olla estradilla ja esiintyä vahvana naishahmona!

Muutto Lahdesta Helsinkiin antoi Aarni Mikkolalle mahdollisuuden löytää itsensä ja oman porukkansa. Kuva: Sami Kuusivirta

Tehtävä nuorten rohkaisijana

Jayden Mars on itsevarma, viettelevä, lämmin ja helposti lähestyttävä. Hän uskaltaa sanoa sellaistakin, mitä Aarni ei.

– Itsevarmuus, jonka sain tuotua drag-hahmoon, vaikutti kokonaisesti itsetuntooni, Mikkola sanoo.

– Drag ei liity seksuaalisuuteeni. Minua vain kiinnostaa ilmentää vahvoja naisia teatterin keinoin, hän huomauttaa.

Voitosta lähtien Mikkola on tehnyt keikkoja Jaydenina ja ottanut haltuun myös tunnettuja naishahmoja. Esiintymislaukun kätköissä saattaa piileskellä vaikkapa Kaija Koon, Alman tai Adelen persoona.

Jaydenin hahmossa Mikkola on löytänyt myös tehtävän nuorten rohkaisijana omilla sosiaalisen mediaan kanavillaan sekä myös tuttujen YouTube -tähtien videoilla. Hän saa paljon riipaisevaakin palautetta.

Olin aina kokenut, etten ole missään tarpeeksi. Mutta tässä oli kaikki!

– Ihmiset kertovat tarinoita omasta elämästään. Kysyvät, mitä voisi tehdä jos on joutunut kiusaamisen kohteeksi tai jos kotona on vaikeaa.

Ensi vuonna koittaa Mikkolan tähän asti kutkuttavin haaste drag queenina. Projektin syntysanat lausui suomalaisen drag-taiteen pioneeri Pola Ivanka eli Mika Tepsa, joka ilmoitti kollegoilleen:

– Hei tyypit, me tehdään Drag-leidit lavalla!

Drag-leidit lavalla -showkiertueella Aarni Mikkola on Marion Rung. Kuva: Jukka Alasaari Photography

Leidit lavalla oli vuosia sitten Lea Lavenin, Marion Rungin, Katri Helenan ja Paula Koivuniemen projekti. Nyt showkiertueelle lähtevät heidän drag-hahmonsa. Dragtaiteilijat käsikirjoittavat shown ja myös laulavat itse.

Mikkola on Marion. Hän on myös toiminut alkuperäisen Marionin henkilökohtaisena meikkaajana jo neljä vuotta.

Glamourilla on kääntöpuolensa

Kauneusammattilaisen tai drag queenin elämän voisi kuvitella olevan yhtä glamouria.

– Äiti käski sanoa tässä haastattelussa, että minä olen myös antanut yksityiselämästäni tosi paljon tälle uralle, ja tottahan se on. Minulla ei ole ollut vuosiin pitkää parisuhdetta, Mikkola sanoo.

Glamourin kääntöpuoli on sekin, että samettista ihoa ja loistavia silmiä loihditaan välillä siivouskomerossa tai hotellin invavessassa. Musiikkivideokuvaukset saattavat kestää 18 tuntia putkeen.

– Ei silloin sanota kahden tunnin jälkeen, että ”mun jalkoihin vähän sattuu”, Mikkola nauraa.

– Sitä jaksaa, kun rakastaa sitä mitä tekee.

Aarni Mikkola Instagramissa: @artistrybyaarni @jaydenmarsofficial

Aarnin valinnat

3 x esikuva kauneuden ja kulttuurin alalta

1 Mary Greenwell. Meikkimaailman legenda, joka on vuosikymmenten ajan tehnyt uraauurtavaa työtä taiteilijana ja opettajana.

2 Jeffree Star. Entinen laulaja on YouTuben tilatuimpia kauneusguruja. Loi täysin tyhjästä oman kosmetiikkabrändin.

3 Viivi Huuska. Ohjaaja-valokuvaaja tuo töidensä kautta esiin upeita, vahvoja naishahmoja ja edistää tasa-arvoa. Drag queenien kasvattama tosielämän wonder woman!

Kaisa Hako
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi