Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Lähimmäisyyttä voi toteuttaa vaikka vapaaehtoistyössä – Lahden Marian kammari kaipaa uusia vapaaehtoisia

Lähimmäisyys on muun muassa välittämistä, huolenpitoa ja toisen kunnioittamista. Kuva: Colourbox

Lähimmäisyys on elämän perusasioita, joka ei silti ole nykyajassa aina ihan helppoa.

– Siitä saatetaan tehdä liian vaikea, erillinen asia, vaikka jokainen voi olla lähimmäinen toiselle. Taidot, keinot ja kanavat meillä on, kun vain haluamme. Toki voi olla vaikeaa olla lähimmäinen varsinkin vaikeimmissa tilanteissa, kun esimerkiksi kohtaa torjuntaa, sanoo Lahden seurakuntayhtymän diakoniatyöntekijä Seija Avikainen.

Keitä nykyajan lähimmäiset sitten ovat?

– Ihmiset, joista huolehdin ja joista välitän. Mutta lähimmäisyys tulee myös siitä, että on läsnä toiselle ihmiselle, vaikka vain kaupan kassajonossa.

Kirkkovuodessa vietetään lähimmäisen päivää elo–syyskuussa (14. sunnuntai helluntaista), mutta lähimmäisen päivä liittyy Avikaisenkin mielestä jokaiseen päivään. Lähimmäisyys on ihmisyyden jakamista, auttamista, oikeudenmukaisuuden puolustamista, yhdessä sietämistä, ilon ja surun jakamista, Seija Avikainen luettelee.

– Kun kävelen torin poikki, voin kohdata ja huomata toisen ihmisen. Tärkeää on myös toisen kunnioittaminen ja tasavertaisuus.

Lahdessa Marian kammarin toiminnassa lähimmäisyys toteutuu vapaaehtoistyönä. Toiminnassa on mukana noin 280 vapaaehtoista eri tehtävissä.

– Työn kautta näkisin, että lähimmäisyys jaksaa ihan hyvin tänäkin päivänä. Halutaan auttaa toista ja huolehtia toisesta. Lähimmäinen on läsnä oleva ja välittävä, ihminen toiselle ihmiselle, sanoo vapaaehtoistyön johtava työntekijä Mervi Rossi Lahden seurakuntayhtymästä.

Liikuntaystävätoiminta kaipaa vielä uusia vapaaehtoisia. Liikuntaystävätoiminnassa vapaaehtoiset vievät vanhuksia ulos tai ohjaavat voimistelua kotona ja pitävät muutenkin seuraa. Toimintaan on uusi kurssi lokakuun lopulla. Myös Marian kammarin kahvila tarvitsisi lisää vapaaehtoisia.

– Kahvila on vilkas paikka, uusia emäntiä mahtuisi vuoroihin, Rossi vinkkaa.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi