Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Sara ihaili kymmenvuotiaana Spice Girlsia niin paljon, että värjäsi hiuksensa punaiseksi – Lammin omat Spice Girlsit muistelevat faniaikoijaan

Kolmekymppiset ystävykset muistelevat, kuinka pistivät bändin pystyyn Konnarin koululla. Tyttöjen välinen ystävyys ja energia oli 1990-luvulla vahvaa, sanoo aiheesta väittelevä tutkija Aino Tormulainen.

Sara Lampinen (vas.), Jenna Hinkkala ja Karoliina Forsström muistelevat, miten tehtiin Spice Girls -poseeraus. Tyttöjen omaan bändiversioon 20 vuotta sitten kuuluivat myös Jenni Luuri ja Heini Lindfors. Kuva: Milja Kungas

Kaksi kymmenenvuotiasta tyttöä istuu malttamattomana Lammin kunnanjohtajan huoneessa. Kunnanjohtajan puhelu tuntuu kestävän ikuisuuden, ja tytöillä olisi tärkeää asiaa. On vuosi 1998 ja tytöt aikovat valloittaa maailman.

Nyt kaksikymmentä vuotta myöhemmin Karoliina Forsströmiä ja Jenna Hinkkalaa (o.s. Vallius) naurattaa ja hämmästyttää.

– Marssimme kunnantalolle kysymään, voisimmeko esiintyä Lammin Pellavamarkkinoilla. Olimme oma-aloitteisia ja rohkeita, Forsström sanoo.

Oma-aloitteisuus palkittiin, sillä kunnanjohtaja innostui tyttöjen ideasta heti. Niinpä Lammin oma Spice Girls sai esittää kolme Spice Girlsin biisiä pellavamarkkinoiden lavalla.

Bändissä esiintyivät myös Sara Lampinen, Jenni Luuri ja Heini Lindfors. Esiintymiskokemusta viidellä neidillä oli jo kouluesiintymisen verran. Kavereille jaettiin nimmareita.

– Me luultiin oikeasti, että valloitetaan maailma. Tehdään video ja elokuva, Forsström kertoo silmät hymyssä.

Kielikorua ei saanut laittaa

Etelä-Suomen Sanomien arkistosta löytyi kuva, jossa Sara Lampinen (vasemmalla) oli ystävänsä Jenni Luurin kanssa Lammin Pellavamarkkinoilla 1990-luvun lopulla – tietenkin Spice Girls -fanipaidat päällä.

Lammin Konnarin koulun Spaissarit olivat tuolloin tosissaan, sillä oikeaa Spice Girls -yhtyettäkin fanitettiin 1990-luvulla tosissaan.

Nykyään 30-vuotiaiden naisten lapsuudenkodeissa on edelleen tallella tuolloin ostettuja bändikortteja, tikkareista saatuja bänditarroja ja valokuvia, joissa huoneen seinä on täynnä bändijulisteita tai tytöt poseeraavat asennoissa Spice Girlsien tapaan.

– Fanitus alkoi siitä, kun tulit meille yökylään ja toit mukanasi Spice Girlsien levyn, olikohan siskosi ostanut sen. Kuunneltiin sitä, Jenna Hinkkala muistelee Sara Lampiselle.

Vanhemmat suhtautuivat fanitukseen myönteisesti – yhtä asiaa lukuunottamatta.

– Mel B:llä oli kielikoru, olisin halunnut sellaisen. Isä ei antanut laittaa, ja olin hänelle vihainen, Forsström nauraa.

Sara Lampinen sai värjätä hiuksensa punaiseksi Geri Halliwellin tapaan. Lampinen pääsi tytöistä ainoana Spaissareiden Suomen keikalle.

– Olin kahdestaan isäni kanssa ja istuin hänen olkapäillään koko keikan ajan. Muistan, että minulla oli jopa vähän huono omatunto, kun vain minä pääsin keikalle.

Fanituksen eteen piti nähdä vaivaa

Lammin Spaissarit pääsi Keski-Häme lehteen kesällä 1998. Kuva: Milja Kungas

Naiset pohtivat, että fanituskulttuuri on muuttunut heidän ajoistaan.

– Ei 9-vuotiaalla tytölläni ole ainakaan vielä mitään yhtä vahvaa fanituksen kohdetta, Jenna Hinkkala sanoo.

Karoliina Forsström kertoo, että hänen siskontytöllään fanituksen kohde vaihtuu tiheästi. Hänen mielestään nykyajan fanitus on Youtuben ja Spotifyn myötä jopa liian helppoa.

– Meidän piti tehdä työtä fanituksen eteen. Se oli myös turvallisempaa, nykyään kun voi nähdä ja fanittaa netissä ihan mitä vaan.

– Musiikista on tullut enemmän kertakäyttötavaraa, Sara Lampinen pohtii.

Mikä Spice Girlseissä sitten oli se jokin?

– Se oli räväkkä. Ajattelimme, että ne voivat tehdä ja tekevät mitä haluavat, Sara Lampinen miettii.

– Ehkä mekin ajateltiin, että voidaan tehdä mitä vain, Jenna Hinkkala vastaa.

– Toi se ainakin itseluottamusta nuorille. Ja pojatkin fanittivat bändiä, Karoliina Forsström sanoo.

Tiivis tyttöporukka oli tärkeä

Tyttöjen luokalla oli seitsemän tyttöä, jotka viihtyivät tiiviisti yhdessä. Koska bändiin mahtui vain viisi jäsentä, toiset saivat toimia managereina.

– Lapsena porukka oli se juttu, Sara Lampinen sanoo.

Puhelimitse tavoitettu Heini Lindfors kertoo, että porukka oli niin tärkeä, että vaikka hän ei Spice Girlsien musiikkiin kovin ihastunut ollutkaan, mukaan piti päästä toisten takia.

– Se oli hauskaa, kevyttä yhdessätekemistä. Minua viehättivät jäsenten erilaiset hahmot. Ne olivat keinotekoisia roolihahmoja, mutta eihän sitä silloin niin ajatellut. Olen edelleen elokuvissa ja kirjallisuudessa mieltynyt vahvoihin hahmoihin.

Roolimallina Spice Girls herättää Lindforsissa ristiriitaisia tunteita.

– Se oli positiivinen roolimalli, joka kasvatti naisten itseluottamusta ja toi esiin naiseuden hyviä puolia. Nyt mietityttää, antoivatko he naisen roolista ja voimavaroista liiankin positiivisen kuvan. Todellisuus ei ole niin ruusuinen naisille vieläkään, Lindfors miettii.

Vahvoja hahmoja roolimallina

Karoliina Forsström ja lapsuuden aarre, yksi keräilykorttisuosikeista.zz Kuva: Milja Kungas

Vaikka kulttuurin ja sukupuolen tutkija Aino Tormulainen väittelee Spice Girlsienkin innoittamana tyttöenergiasta, hän ei ole itse koskaan yhtyettä suuresti fanittanut.

– Pienen paikkakunnan pienessä kyläkoulussa omalla kaveripiirillä oli suuri vaikutus. Spice Girls -faneja ei heissä ollut. Tottakai minäkin tiesin, keitä Spice Girlsit olivat. Oma tanssiryhmä meillä kyllä oli. Aira Samulinin tanssihankkeen ja tyttöbändien innoittamana tanssimme välitunneilla liikuntasalissa ja haaveilimme tekevämme videota.

Se, mikä esimerkiksi Spaissareissa Tormulaista kiinnostaa, on tyttöenergia. Se toi 1990-luvulla populaarikulttuurin kentälle useita vahvoja tyttö- ja naishahmoja.

– Oli ystävyyskuvastoa, kuten näitä iloisia tyttöjengejä yhdessä, mutta myös yksinäisiä tyttöjä, kuten Lisa Simpson, joka oli lukunörtti, mutta silti säpäkkä tyttö.

Tytöt keräsivät idolinsa kortteja ja tarroja kansioon. Kuva: Milja Kungas

Tyttöenergia vaikutti yhtä lailla poikiinkin, jotka myös altistuivat sille. Sukupolvelle sukupuolesta riippumatta kävi selväksi, että myös tytöt pystyvät mihin vaan.

Tormulainen kokosi aineistoaan 1980-luvulla syntyneiden muistelijoiden kokemuksista. Tyttöenergiakulttuuri tarjosi heille monia samaistumisen malleja, kanavia tunteiden käsittelyyn ja ajatuksia, etenkin kulttuurisista sukupuolirooleista.

– Tyttö saa olla feminiininen eli näyttää tytöltä, mutta pystyy silti mihin vain. Tytöt saavat olla aktiivisia. Myös yhteisöllisyys korostuu, asioita toteutetaan porukalla, josta saa iloa ja tukea. Asenteessa korostui tasa-arvoideologia: me pärjäämme, emme alistu.

Tarvittiin myös rahaa

Aarteita lapsuudesta, keräilykortteja on tallella kymmenittäin. Kuva: Milja Kungas

Kuten pop-kulttuurilla on monesti ollut tapana, Spice Girlsienkin aikaan sukupolvien välille saattoi tulla hankausta.

– Spice Girls aiheutti ehkä moraalisen paniikin vanhemmissa ja opettajissa. Spice Girlsit esikuvana kyseenalaistettiin.

Fanitusta muistelleet puhuvat myös kuluttamisesta. Spaissareiden tuotteisiin tarvitsi rahaa. Toisaalta naiskuva oli vielä melko kapea.

– Spice Girlsit olivat kauniita ja laihoja, se vaikutti myös käsityksiin ruumiinkuvasta ja kehollisuudesta ja saattoi myös ahdistaa.

Millaisia 1990-luvun tyttöenergian läpäisseet ihmiset ovat tänä päivänä?

– He ovat itsenäisiä eivätkä näe, että heillä olisi esteitä toimia. He eivät kutsu itseään välttämättä feministeiksi, vaikka sellaisia olisivatkin, sillä siinä sanassa on toisenlainen leima ja se on poliittista. Tyttöenergia taas on kivaa, hauskaa ja helppo omaksua.

Saa nähdä miten tyttöenergia on päivittynyt, kun alkuperäiset Spaissarit palaavat lavoille, tosin ilman Victoria Beckhamia. Helsingin Sanomat kertoi elokuun lopulla, että yhtyeen 13 keikan kiertue rajoittuu Brittein saarille.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi