Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Jokaiselle vieraalle sopiva muumimuki – "Mietin sopivia vaihtoehtoja tulijan luonteen tai harrastusten perusteella"

Heinolalainen Tuula Laurikainen sai kauan odotetun erikoismukin vasta viikko sitten. Sitä jonotti vauvan kanssa tyttären hyvä ystävä.

Tuula Laurikainen sai kauan odottamansa erikoismukin vasta viikko sitten. Sitä säilytetään vielä pahvilaatikossa. Kuva: Sami Lettojärvi

Kun heinolalaisen Tuula Laurikaisen kotiin menee tuttu tai vieras kylään, hän saa taatusti juoda kahvinsa muumimukista.

– Usein mietin sopivia mukivaihtoehtoja jo ennakkoon tulijan luonteen tai harrastusten perusteella. Toiset tykkäävät valita mukin itse, ja se on yleensä luonteva keskustelunavaus, kertoo 65 erilaista muumimukia omistava Laurikainen.

Tavallisemmat muumimukit ovat arkikäytössä. Kuva: Sami Lettojärvi

Innokkaiden muumimukikeräilijöiden tapaan Laurikaisenkin kotoa löytyy myös kuukausi sitten yhden päivän myynnissä ollut Muumien päivä -erikoismuki, jota koristaa vuodelta 1955 peräisin oleva Tove Janssonin piirros Muumipeikosta ja Muumimammasta. Muki tuli perille vasta viikko sitten, koska sen ostaminen ei sujunut ongelmitta.

– Puolilta öin auennut verkkokauppa meni heti alussa jumiin ja pelkäsimme jäävämme ilman mukia. Sitten tyttäreni keksi hälyttää äitiyslomalla olevan ystävänsä jonottamaan mukia Lappeenrannan liikkeeseen. Hän sai mukit ostettua, vaikka joutui jonossa imettämään vauvaa kriittisellä hetkellä. Eli tämän mukin hankkimiseen liittyy ikimuistoinen tarina.

Keittiössä lampusta roikkuu pieniä muumimukeja. Kuva: Sami Lettojärvi

Mies ei juo muumimukista

Lahjaksi saadusta muumimukista vuonna 2005 alkanut harrastus on levinnyt myös Laurikaisen tyttäriin, jotka nykyään keräävät omia muumimukeja. Perusmukit ostettuaan Laurikainen on saanut joka vuosi syntymäpäivä- ja äitienpäivälahjoiksi kevään muumimukit ja joululahjaksi talvimukin. Tuotannosta jo poistuneita mukeja säilytetään joko olohuoneen kaapissa tai keittiössä nätisti koukkuihin ripustettuna. Tavallisemmat mukit ovat arkikäytössä ja niitä pestään normaalisti koneessa.

– Omat suosikkimukini ovat Mymmelin äiti ja Muumimamma, koska ne kuvastavat minua. Yksi kauneimmista on Iltapurjehdus. Oranssista pitävä tyttäreni taas tarttuu aina Hattivatit-mukiin. Perheen isäntä ei suostu koskaan juomaan muumimukista. Hän on välillä uhkaillut piirtävänsä muumin kuvan tavalliseen keltaiseen kahvikuppiin, Laurikainen naurahtaa.

Kesäiset sesonkimukit ovat tavallisesti olohuoneen kaapissa. Kuva: Sami Lettojärvi

Huutokauppoja aikaisemmin antiikin perässä kiertänyt Laurikainen sanoo muumimukien keräilyn olevan helppoa ja stressitöntä. Huonoksi säästäjäksi itseään kuvaileva nainen tietää, että varsinkin erikoismukien hinnat nousevat usein nettihuutokaupoissa korkealle.

– Uskon, että nämä joskus ovat arvossaan. Itse en kiertele harvinaisuuksia metsästämässä enkä maksa muumimukista kaupan hintoja enempää. Ainoa muki, jonka puuttuminen harmittaa, on Millenium. Se olisi kiva saada hyllyyn.

Tuula Laurikainen valitsee vieraille sopivan mukin usein ennakkoon. Kuva: Sami Lettojärvi
Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi