Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Pieninä annoksina se voi piristää suhdetta, mutta pahimmillaan johtaa traagisiin tekoihin

Mustasukkaisuus on tunne siinä missä muutkin tunteet. Keskeistä on, miten tunteeseen reagoi.

Ei ole häpeä olla vähän mustis.

Mustasukkaisuus kuitenkin leimataan usein yksinomaan negatiiviseksi tunteeksi, vaikka siitä voi olla suhteelle myös hyötyä. Väestöliiton psykologin ja psykoterapeutin Lotta Heiskasen mukaan tunne on turhaan tabu.

– Mustasukkaisuus auttaa pitämään suhteen rajoista huolta ja neuvottelemaan, mikä on meidän suhteessamme ok ja mikä ei. Se voi myös auttaa pitämään kipinää yllä.

Heiskanen muistuttaa, että kaikki ihmiset tuntevat mustasukkaisuutta, samoin eläimet, mutta intensiteetti ja tapa kokea sitä vaihtelevat ihmisten välillä.

– Tunne itsessään ei ole mitenkään vaarallinen. Mustasukkaisuuden mahdolliset haitat syntyvät siitä, kuinka ihmiset reagoivat siihen.

Mikä on normaalia?

Raja normaalin ja liiallisen mustasukkaisuuden välillä on häilyvä. Moni pohtii suhteessaan, mikä on normaalia tai mitä kumppanilta pitää sietää. Ihminen on mustasukkainen, kun hän kokee, että suhde kumppaniin on uhattuna. Realistisessa mustasukkaisuudessa siihen onkin jokin syy. Kumppani on esimerkiksi ollut uskoton tai flirttailee jollekin muulle.

Haitallisessa mustasukkaisuudessa ei Heiskasen mukaan ole todellista uhkaa parisuhteelle, mutta ihminen on silti hyvin vakuuttunut, että tällainen uhka on olemassa.

– Hän saattaa myös tulkita hyvin vähäpätöisiä merkkejä niin, että kumppani olisi uskoton ja reagoida ajatuksiinsa niin, että ne ovat totta.

Liiallisesta mustasukkaisuudesta on kyse myös silloin, jos se purkautuu hyvin voimakkaasti ja vahingollisesti tai aiheuttaa huomattavaa kärsimystä.

– Ihminen saattaa kuulustella kumppaniaan, uhkailla tai vakoilla häntä, syyttää, vaatia tunnustuksia. Äärimuodoissa mustasukkaisuus voi johtaa väkivaltaan ja olla jopa hengenvaarallista.

Yksi kivuliaimmista tunteista

Vaikka mustasukkaisuus ei ole haitallinen tunne, sitä voi olla hyvinkin vaikea käsitellä.

– Se on yksi kivuliaimmista tunteista, mitä ihminen voi kokea. Siihen sisältyy surua, ahdistuneisuutta, turvattomuutta..

Liiallinen mustasukkaisuus liittyy yleensä henkilön omaan historiaan ja tunne-elämään.

– Ihmiset, joilla on turvattomia kokemuksia kenties jo ihan lapsuuden ihmissuhteista ovat muita alttiimpia kokemaan mustasukkaisuutta, Heiskanen sanoo.

Mustasukkainen henkilö saattaa myös olla joutunut petetyksi edellisissä suhteissaan, jolloin hänen mielensä ikään kuin valpastuu tällaisille asioille myöhemmin. Mahdollisia ovat myös lapsuudenperheessä koetut turvattomuuden tunteet. Isällä on esimerkiksi voinut olla muita naisia, ja lapsi on nähnyt äidin kärsivän asiasta.

– Tavallista alttiimpi mustasukkaisuudelle on myös ihminen, joka turvattomuuden kokemuksistaan on jo lapsuudessa omaksunut käsityksen, että hän ei ole tärkeä ja arvokas tai että muihin ihmisiin ei voi luottaa, Heiskanen lisää.

Voi tuhota parisuhteen

Pahimmillaan mustasukkaisuutta on jopa käytetty oikeutuksena väkivaltaan.

Näin tapahtuu usein kulttuurin tuotteissa, mutta myös uutisoinnissa, sanoo väkivaltaa perhe- ja parisuhteissa tutkinut yliopistotutkija Marianne Notko Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselta.

– Meidän kulttuurituotteissamme, esimerkiksi kaunokirjallisuudessa tai elokuvissa, mustasukkaisuudelle on tietty malli, jolla väkivalta parisuhteessa on ikään kuin oikeutettu. Se elää edelleen, vaikka ny- kyään ihmiset kyllä tietävät, että mustasukkaisuus ei oikeuta toiseen ihmiseen kohdistuvaa väkivaltaa missään muodossa.

Mustasukkaisuus on toiseksi yleisin henkirikoksen motiivi Suomessa, ja uhri on yleensä nainen.

Tavallisempia ovat vain päihteisiin liittyvät väkivallanteot. THL:n mukaan nainen joutuu kumppaninsa surmaamaksi kolme kertaa miehiä useammin.

– Olemme pohjoismaisittain ikävästi kärkipäässä väkivallanteoissa, Notko sanoo.

– Perhe- ja parisuhdeväkivallan osalta meillä oli pitkään sellainen kulttuuri, jossa pidetään asiat neljän seinän sisällä ja jokainen hoitaa omat asiansa.

Myös sotien vaikutuksesta perheväkivaltaan on Notkon mukaan aika ajoin keskusteltu.

– Meillä on miessukupolvia, joihin sota on kokemuksena vaikuttanut paljon, eikä asiaa ole riittävästi käsitelty.

Jos kokee, että mustasukkaisuudesta on haittaa, tunteidensa käsittelyyn voi saada apua esimerkiksi verkossa. Väestöliiton ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kehittämää maksutonta hoito-ohjelmaa voi käyttää kuka tahansa.

Mustasukkaisuus on yleinen parisuhdeongelmien syy. Se on ongelmana joka kolmannella pariterapiaan hakeutuvalla.

Lue myös: 55 000 suomalaista elää avoimessa liitossa – "Pelkään vain sitä, että lapsemme saavat tietää", kertoo 40-vuotias Elisa
 
Hoito-ohjelma

Tapoja reagoida tunteisiinsa voi muuttaa

Väestöliitto ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ovat avanneet netissä maksuttoman hoito-ohjelman mustasukkaisuudesta kärsiville.

Sen tavoitteena on löytää haitallisten toimintatapojen tilalle rakentavampia tapoja toimia.

Omahoito-ohjelma on Mielenterveystalo.fi-sivustolla osoitteessa www.mielenterveystalo.fi/mustasukkaisuudenomahoito

Haitallista toimintaa voi olla esimerkiksi jatkuva riitely, kumppanin syyllistäminen tai kontrollointi, kumppanin viestien salaa lukeminen ja väkivalta tai sillä uhkaaminen.

Apua voi hakea myös perheneuvoloista, terveyskeskuksista tai mielenterveystoimistoista sekä yksityisiltä palveluntuottajilta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi