Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Kahden vanhemman perhe on lapselle paras – mutta pitääkö vanhempien olla eri sukupuolta?

Professori Tapio Puolimatka miettii, onko nykyinen seksuaalikasvatus väärin suunnattua, sillä siinä ei keskitytä valmistautumaan aviouskollisuuteen.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ja professori Tapio Puolimatka olivat samaa mieltä siitä, että seksuaalikasvatuksen olisi hyvä keskittyä nykyistä enemmän perhearvojen edistämiseen. Kuva: Johanna Erjonsalo

Mikä on paras perhe lapselle, ja rikkooko sukupuolineutraali avioliitto lapsen oikeutta molempiin vanhempiinsa? Kysymys jakoi osittain väittelijöitä Saulus-Lähetys Ry:n järjestämässä avioliitto ja lapsen etu -aiheisessa väittelyssä tiistaina.

– Tutkimuksessa lapsen hyvinvoinnista erilaisissa perheissä on todettu, että lapsen hyvinvointia määrittää kahden aikuisen välinen parisuhde ja se, kuinka nämä kaksi aikuista siinä elävät, ei niinkään heidän sukupuolensa, sanoi lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Toinen väittelijä, professori Tapio Puolimatka näki, että kahden aikuisen parisuhteessa olisi hyvä olla nimenomaan mies ja nainen.

– Sukupuolten erilaisuus on lapsen kannalta edullista, kun naiset ja miehet katsovat asioita eri kannoilta. Erilaisuus on lapselle edullista, Puolimatka sanoi.

Kurttilan mielestä myös samaa sukupuolta olevat vanhemmat voivat olla keskenään erilaisia. Hänestä se on enemmän persoona- kuin sukupuolikysymys.

– Meidän pitäisi päästä sukupuolikysymyksestä eteenpäin siihen, miten voimme tukea niitä parisuhteita, joita meillä on, Kurttila linjasi.

Hänestä avioerojen suuri määrä kertoo omaa kieltään siitä, että miehen ja naisen liittokaan ei aina ole ideaali ja että yhteiskunta ei riittävästi tue parisuhdetta ja vanhemmuutta.

Puolimatkan mielestä on tärkeää, että myös kahden samaa sukupuolta olevan vanhemman liitossa sallitaan lapsen kaipuu toista biologista vanhempaa kohtaan.

Seksuaalikasvatuksesta perhekasvatusta?

Yhteistä pohjaa väittelijät löysivät seksuaalikasvatuksesta.

– Mietin, onko nykyinen seksuaalikasvatus väärin suunnattu siltä osin, että siinä ei keskitytä valmistautumaan aviouskollisuuteen, Tapio Puolimatka sanoi.

Hänestä nykyinen seksuaalikasvatus keskittyy liikaa fyysisyyteen. Hänestä seksuaalikasvatuksen pitäisi olla enemmän "hyvekasvatusta". Hyveiksi hän määritteli sellaiset asiat, jotka takaavat seuraavalle sukupolvelle vakaan kasvuympäristön.

Puolimatka käytti myös sanaa perhekasvatus. Tässä olisi Kurttilankin mielestä ajatusta.

Perhekasvatus voisi väittelijöiden mielestä auttaa kaunistamaan avioerotilastoja. Niissä ei Kurttilan mukaan näy se, että suomalaiset kyselyiden mukaan pitävät aviouskollisuutta entistä tärkeämpänä.

Pitäisikö nuoren saada päättää sukupuolensa?

Puolimatkan mielestä kasvatuksessa mennään pieleen myös siinä, että lasten ja nuorten annetaan liikaa itse päättää esimerkiksi sukupuolestaan.

– Lapsuuteen ja nuoruuteen kuuluu epävarmuus. Minusta epävarmuutta turhaan lisätään sillä, että aletaan kyseenalaistaa, mitä sukupuolta on, linjasi Puolimatka.

Hänen mukaansa tutkimukset ovat osoittaneet, että nuoret saattavat päätyä epäilemään sukupuoltaan myös joukkoilmiön seurauksena.

– Usein prosessi tai ongelma menisi itsestään ohi. Jos asiaan lähdetään liian aikaisin reagoimaan, nuoret saattavat tehdä itselleen vahinkoa, jota ei voi perua.

Tuomas Kurttilakin oli sitä mieltä, että turhan aikaisin ei pitäisi leikata nuoria, mutta hän puhui etupäässä lapsista, joiden biologinen sukupuoli on epäselvä. Hän huomautti, että liian aikaisin päätetty sukupuoli voi osoittautua myöhemmin vääräksi.

Transsukupuolisuuteen Kurttila otti kantaa kertomalla, että Norjassa nuoren on mahdollista päättää itse juridinen sukupuolensa, mutta ei fyysistä sukupuoltaan.

Kurttilankin mielestä nuorille annetaan monessa asiassa liikaa päätösvaltaa omaan elämäänsä liian varhain. Taustalla on hänen mukaansa virheellinen ajatus, että lapsi kykenee realistisesti arvioimaan tulevaisuuttaan pitkällä tähtäimellä.

Lapsiasiavaltuutettu vs. kasvatustieteen professori

Tiistaisessa tilaisuudessa Helsingissä keskusteli kaksi hyvin erilaisista mielipiteistä tunnettua hahmoa.

Tuomas Kurttila (s. 1978) on ollut lapsiasiavaltuutettu vuodesta 2014. Koulutukseltaan Kurttila on teologian ja hallintotieteiden maisteri. Ennen valintaansa lapsiasiavaltuutetuksi hän työskenteli Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtajana ja sitä ennen hän on toiminut erilaisissa tehtävissä opetusministeriössä.

Kurttila on tullut tunnetuksi usein suorasukaisistakin lapsiaiheisista kommenteistaan.

Tapio Puolimatka (s. 1953) on kasvatustieteen professori ja tutkija Jyväskylän yliopistossa. Ennen Jyväskylään siirtymistään Puolimatka työskenteli kasvatustieteen professorina Helsingin yliopistossa. Aikaisemmin hän on työskennellyt eri tehtävissä monessa muussakin yliopistossa.

Puolimatka on herättänyt lausunnoillaan kohuja. Tuorein kohu nousi tässä kuussa, kun Puolimatka arveli kirjoituksessaan, että sukupuolineutraalin avioliiton hyväksyminen johtaa lopulta myös pedofilian hyväksymiseen.

Lue myös: Lahtelainen Max Kolkka sai lähetteen sukupuolen korjaukseen vasta kolmannella yrittämällä
 
Minna Harmaala 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi