Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Yksinolo voi olla oma valinta – "Koira on parempaa seuraa kuin ihminen"

Toisille ihmisille yksinolo on luonnollista, mutta ympäristö suhtautuu heihin usein vieroksuvasti.

Jutta Laulajaisella on aviomies, joka ymmärtää antaa naiselle omaa tilaa. Kuva: Janne Ranne

Voiko modernin yhteiskunnan ongelma olla liiallisen yksinäisyyden sijaan sittenkin se, että vietämme liian vähän aikaa yksin? Näin kysyy Lars Svendsen kirjassaan Yksinäisyyden filosofia. Yksinolo voi olla hyödyllistä monella tapaa. Se voi muun muassa lisätä rohkeutta ja luovuutta.

Yksinäisyys nostetaan usein esiin negatiivisessa valossa. Yksinäisyys ja yksinolo eivät kuitenkaan ole sama asia. Yksinäinen kaipaa seuraa, mutta yksinolo on oma valinta. Mikä yksinolossa oikein kiehtoo?

Yksinolosta nauttiminen ei välttämättä tarkoita, ettei olisi ystäviä

Lahtelainen Jutta Laulajainen, 29, varttui kolmen sisarensa kanssa. Heidän talossaan oli kaksi makuuhuonetta, mutta Laulajainen ei halunnut jakaa huonetta siskojensa kanssa.

– Asuin vapaaehtoisesti vaatehuoneessa. Sinne mahtui juuri ja juuri sänky ja koulupöytä. Ikkunoita ei ollut, mutta viihdyin paremmin yksin, Laulajainen kertoo.

Jutta Laulajainen viettää paljon aikaa Vimma-koiransa kanssa. Vimma on ollut mukana pääsykokeissa lievittämässä muiden koestressiä, kun he pääsevät silittämään koiraa. Kuva: Janne Ranne

Naimisissa oleva Laulajainen nauttii yksinolosta. Hän opiskelee Lahden muotoiluinstituutissa korumuotoilua. Päivään sisältyvä sosiaalisuus on naiselle kuormittavaa.

– Koulupäivien jälkeen olen väsynyt ja kaipaan yksinoloa. Kun on paljon ihmisiä ympärillä, ajatukset eivät kulje.

Energiaa Laulajainen saa viettämällä aikaa yksin tai Vimma-koiransa kanssa. Hän nappaa usein eväät reppuun ja lähtee koiran kanssa retkelle.

– Koira on parempaa seuraa kuin ihminen. Koiran kanssa meillä on paljon sanatonta viestintää. Kun koira on mukana, yksin metsässä kävely on muiden silmissä hyväksyttävää, eikä vaikuta oudolta.

Yksinolosta nauttiminen ei välttämättä tarkoita, ettei olisi ystäviä. Laulajainen korostaa, että vaikka hän nauttii yksinolosta, hän myös viihtyy ihmisten seurassa.

– Kavereita on, mutta minulla ei ole tarvetta väkisin päästä ihmisten seuraan.

Oma aika ajatellaan usein sellaiseksi, johon pitäisi ladata mahdollisimman aktivoivaa ja hyödyllistä tekemistä. Laulajaisen mukaan välillä on hyvä vain olla ja istahtaa sohvalle tekemättä mitään sen enempää.

– Luovalla alalla saan paremmin ideoita yksin ollessani, kun ajatukset ja ideat selkiintyvät ja kehittyvät. Yksinolo myös lievittää stressiä.

Laulajaisen mukaan some aiheuttaa painetta ihmisille olla koko ajan tavoitettavissa ja yhteydessä toisiinsa.

– Tuntuu, että aina pitäisi olla menossa ja tekemässä kaikkea. Yksin tekemisestä on tullut pelottava asia. Jätskille ei voi mennä yksin, vaan aina on saatava seuraa. Tulisi poistaa se stigma, että jos tekee yksin juttuja, tarkoittaisi, että olisi yksinäinen.

"Joskus voi mennä yli puoli vuotta etten näe ketään"

Myös lahtelaisen Mikko Lappalaisen, 40, ajatukset yksinolosta juontavat juurensa lapsuudesta.

– Äitini ja veljeni viettivät molemmat paljon aikaa yksin, joten olen saattanut ottaa vaikutteita heiltä, Lappalainen kertoo.

Kun kaverit lähtevät viettämään iltapäivää yhdessä, Lappalainen jää mieluummin yksin kotiin. Yksin­olo on hänelle luontevaa. Mikä siinä on parasta?

– Hiljaisuus. Nautin siitä, kun ei ole hälinää ympärillä, vaan on oma rauha ja vapaus.

Lappalaisen perheeseen kuuluvat vaimo ja 8-kuukautinen hymypoika. Moottoripyöräily, salilla käyminen ja lukeminen ovat Lappalaiselle omaa aikaa, jolloin voi hetkeksi sulkea muun maailman pois. Lappalaisen puoliso on luonteeltaan samanlainen ja kaipaa paljon omaa aikaa, joten suhde toimii.

Lappalainen ei tunne itseään yksinäiseksi. Kesäisin hän matkustaa ystäviensä luokse, jotka asuvat eri puolilla Suomea. Lappalaisella on pieni ydinjoukko ystäviä, joiden kanssa hän hengailee silloin tällöin.

– Joskus voi mennä yli puoli vuotta etten näe ketään. Kun taas näemme, juttu jatkuu siitä mihin se jäi. Ei tarvitse olla jatkuvasti näkemässä.

Toisinaan Lappalainen innostuu lähtemään kavereiden kanssa viettämään iltaa.

– Muutama olut, niin minusta tulee sosiaalinen seuramies, Lappalainen hymähtää.

Omaa onnellisuutta ei voi hakea muista, vaan se lähtee itsestä. Lahtelainen Mikko Lappalainen

Lappalainen työskenteli aikaisemmin asiakaspalvelualalla. Se ei sopinut miehen luonteelle, joten hän kouluttautui uudelleen rakennusalalle, jossa hän saa työskennellä paljon itsenäisesti.

– Olen aina mennyt sillä ajatuksella, että elämän pitää olla mukavaa. Omaa onnellisuutta ei voi hakea muista, vaan se lähtee itsestä.

Lappalainen varautuu sosiaalisiin tilanteisiin etukäteen. Lähipiiri tiedostaa ja kunnioittaa hänen tarvettaan olla yksin.

– Kerran häissä oli näitä kaikkien rakastamia seuraleikkejä, ja silloin ahdisti niin paljon että juoksin lujaa ovesta ulos, Lappalainen naurahtaa.

Liika yksinolo ei ole hyvästä

Erikoispsykologi Helena Clayhills on tehnyt lisensiaatin työn yksinäisyydestä. Hänen mukaansa on tarpeellinen taito osata olla myös yksin.

– Aivot saavat lepoa, kun ei ole jatkuvaa informaation virtaa. Kaikkien olisi hyvä välillä pysähtyä ja pohtia, mutta elämä on nykyään niin hektistä, ettei yksinoloa arvosteta.

Toiset ovat luonnostaan sosiaalisia, ja toiset taas ovat viihtyneet yksin jo pienestä pitäen.

Ympäristö suhtautuu usein ihmetellen ihmisiin, jotka viettävät paljon aikaa itsensä kanssa.

– Ajatellaan, että kaikkien pitäisi olla samanlaista. Monet pelkäävät olla yksin, ja mietitään, mitä muut ajattelevat, jos tekee asioita yksin.

Jutta Laulajainen matkustelee paljon yksin, mikä herättää monissa ihmetystä.

– On aivan mahtavaa päättää itse, mitä teen ja minne menen. Monet pelkäävät sitä, pärjäävätkö he yksin, mutta todellisuudessa aina löytyy auttavia ihmisiä.

Clayhills muistuttaa, että liika yksin­olo ei ole hyvästä. Ihminen voi esimerkiksi masentua, tai vapaaehtoinen yksinolo voi muuttua varsinaiseksi yksinäisyydeksi. Clayhillsin mukaan jokainen tarvitsee edes yhden ystävän.

– Ihminen on laumaeläin. Yhteiskuntaan sopeutuminen vaatii vuorovaikutusta toisten ihmisten kanssa. Sen avulla ihminen oppii myötätuntoa ja inhimillisyyttä.

Toisille ihmisille yksinolo on luonnollinen olotila, Clayhills sanoo.

– Siinä vaiheessa, jos yksinolo alkaa häiritä jokapäiväistä elämää, on syytä huolestua. Taustalla voi olla esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden pelkoa tai ahdistusta.

Mikko Lappalainen kertoo, että ujous sekoitetaan turhan usein ylimielisyyteen.

– Toivoisin, että ihmiset ymmärtäisivät, että jos tällainen ihminen lähtee porukasta kesken juhlien, hän ei ole ylimielinen, vaan kaipaa omaa rauhaa.

Musiikki on Mikko Lappalaiselle sydämen asia. Hän soitti aikaisemmin pienessä bändissä, joka jäi taakse, kun keikkailu ei tuntunut omalta jutulta. Kuva: Aku Isotalo
Lue myös: Introverttien kausi, kuvailevat uuden Vain elämää -kauden artistit – Pyhimys on varma, että "kauden pellenä" hän saa kuittailua
 
Mielenterveys

Oma aika on tarpeellista

Vapaaehtoinen yksinolo antaa mahdollisuuden itsetutkiskeluun ja tukee itsenäisyyttä.

Negatiivinen yksinolo tarkoittaa yksinäisyyttä ja on haitallista.

Sosiaalinen yksinäisyys johtuu sosiaalisen verkoston puutteesta tai siitä, ettei koe kuuluvansa mihinkään ryhmään.

Emotionaalinen yksinäisyys on sitä, ettei ole yhtäkään läheistä ystävää, jonka kanssa jakaa huolet.

Lähde: Mielenterveyden keskusliitto
Jenna Lempinen
jenna.lempinen@ess.fi
@
Pidätkö yksinolosta?
Pidätkö yksinolosta?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi