Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Älä hukkaa rakkauttasi tiskivuoren alle – näin huomioit kumppanisi myös loman jälkeen

Parhaimmillaan arki on parisuhteen parasta aikaa. Kuva: Colourbox

Lauantai. Aika monen suomalaisen saunailta. Jos sinulla on kumppani, pesetkö tänään hänen selkänsä? Tarjoatko lasin vettä tai viiniä yhteisten löylyjen jälkeen?

Loma alkaa monessa kodissa olla tässä kohtaa elokuuta lopuillaan, ellei ole jo loppunutkin. Lähtölaskenta arkeen alkaa. Monen mielestä arki syö suhdetta. Rakkauden voimakirjan kirjoittaneet Jutta Gustafsberg ja Juha Rouvinen kehottavat ajattelemaan toisin: arki voi olla suhteen parasta aikaa.

Yhteistä ja omaa tekemistä

Lähtökohta hyvään, yhteiseen arkeen on hyvinvoinnissa. Gustafsberg ja Rouvinen muistuttavat, että hyvä arki alkaa esimerkiksi riittävästä unesta, palauttavasta ja energiaa antavasta liikunnasta ja läheisten ihmisten kohtaamisista. Lähtekää lenkille yhdessä tai koko perheen voimin. Menkää nukkumaan samaan aikaan. Tavatkaa ystäviä yhdessä ja erikseen.

Iloa olisi hyvä hakea myös jostakin merkityksellisestä tuottavasta toiminnasta, on se sitten työ, vapaaehtoistyö tai opiskelu. Hyörinän keskellä on tärkeää pysähtyä itsensä äärelle: kirjoittaa päiväkirjaa, meditoida tai käydä terapiassa – mikä itselle tuntuu luontevimmalta.

Tanssiaskelia tiskien välissä

Suorituskeskeisyys ja kiire ovat nykyajan peikkoja, jotka syövät myös parisuhdetta. Työpäivän jälkeinen tiskivuori tuskastuttaa. Arjen osaksi jää olla ankea, mikäli elämää rakennetaan vain vapaan ja viikonloppujen varaan. Velvollisuudet on hyvä jakaa mahdollisimman tasaisesti. Keitä sinä spagetit, minä voin tiskata kattilat.

Keittiöön voi laittaa hyvän levyn soimaan ja ottaa kumppanin kanssa pari tanssiaskelta hellan ja tiskirätin välissä. Muistaa olla läsnä ja lähellä. Olla fiiliksissä arjesta.

Rakkauden voimakirja neuvoo myös muutaman pienen tavan, joilla voit huomioida kumppaniasi: Osta kauppareissulla kumppanisi lempiherkkua. Hiero hänen hartioitaan tai jalkojaan. Ota kädestä kiinni, kun käytte kävelyllä. Piilota kumppanisi tavaroihin lappu, jossa on rakkausviesti. Tankkaa auto.

Lue myös: Rakkaus voi olla kuin vakava sairaus, sanoo aiheesta romaanin kirjoittanut Marjo Vilkko – "Se, ettei yritä elää sydäntään vastaan, tuo hyvinvointia elämään"
 
Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi