Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Maarit Kauhala kertoo tarinoita lapsiperhearjesta sarjakuvien avulla – "On ihan jees välillä sählätä, eikä se ole maailmanloppu, jos unohtaa pakata lapsen hoitorepun"

Kun arjessa sattuu kömmähdys, Maarit Kauhala piirtää siitä sarjakuvan. Kauhala pitää viikonloppuna Lahti Block Party -tapahtumassa sarjakuvapajaa.

Maarit Kauhalan luovuus virtaa parhaiten, kun hän on poissa kotoa. Kuva: Aku Isotalo

Kun lapsi nukahtaa, Maarit Kauhala, 29, tarttuu piirustusvälineisiin. Kuluneelle viikolle on mahtunut monta hektistä päiväkotiaamua, jolloin on aamukahvi jäänyt juomatta ja hoitoreppu unohtunut kiireessä kotiin. Nämä hetket Kauhala ikuistaa paperille sarjakuvaksi.

Lahtelainen Kauhala ylläpitää Pieni pesue -sarjakuvablogia ja -sivustoa Facebookissa ja Instagramissa. Sarjakuvien aiheet kietoutuvat lapsiperhearjen itkujen ja naurujen ympärille.

Inspiraation piirustuksiin Kauhala kerää omasta elämästään, johon kuuluvat 2-vuotias poika ja mies.

– Piirtäminen on minulle arjen pakokeino, jonka avulla saan olla hetken yksin omien ajatusteni kanssa.

Intohimo piirtämiseen juontaa juurensa jo Kauhalan lapsuudesta. Hän kävi kansanopistossa kuvallisen ilmaisun linjan. Siellä heräsi innostus sarjakuvien tekoon. Piirtäminen jäi kymmeneksi vuodeksi tauolle, mutta oma lapsi sytytti kipinän uudelleen.

– Kun poikani oli muutaman kuukauden ikäinen, halusin saada päiväkirjamaisesti muistoja ja tunteita talteen, Kauhala kuvailee.

Sarjakuvista välittyy tarina

Kauhala on kirjoittanut Pieni pesue -blogia kaksi vuotta. Se oli alun perin läheisiä ja tuttuja varten, jotta he pääsivät seuraamaan Kauhalan arkea. Pian blogin perustamisen jälkeen ulkopuolisetkin alkoivat kiinnostua Kauhalan piirustuksista, ja lukijamäärä kasvoi.

Aluksi Kauhalalla oli korkea kynnys julkaista omia teoksiaan. Hän haki pitkään omaa tyyliään, ja sarjakuvat muuttuivat vuosien aikana.

– Jossakin vaiheessa tajusin, ettei niiden tarvitse olla täydellisiä. Tärkeämpää on tarina, joka sarjakuvista välittyy.

Blogia seuraavat erityisesti vanhemmat ja isovanhemmat, jotka pystyvät samaistumaan Kauhalan tilanteisiin ja ajatuksiin. Lukijoilta tulee usein nauruhymiöitä ja kommentteja, että näin meilläkin.

Blogitaipaleelle on mahtunut ainoastaan yksi negatiivinen kommentti.

– Lukija oletti minun tarkoittavan, että olen täydellinen äiti. Päinvastoin, olen kaukana täydellisyydestä, mutta silti hyvä äiti. Haluan osoittaa piirustuksillani, että on ihan jees välillä sählätä, eikä se ole maailmanloppu, jos unohtaa pakata lapsen hoitorepun.

Facebookissa sarjakuvat ovat saaneet satoja tykkäyksiä. Sarjakuvia on näkynyt myös esimerkiksi Marja Hintikka Live -ohjelman somessa, ja ne levisivät laajalle.

– En tee sarjakuvia lukijoiden määrän vuoksi, vaan aidosta piirtämisen riemusta, ja jotta arjesta jäisi konkreettisia muistoja.

"Olen onnellinen, että olen löytänyt oman juttuni"

Mies on tukenut Kauhalan harrastusta. Usein Kauhala nappaa piirustusvälineet mukaan ja suuntaa yksin kahvilaan tai ulos piirtämään.

Piirtäminen vaatii ensin idean, jonka Kauhala saa omasta arjestaan. Kauhala luonnostelee sarjakuvan paperille lyijykynällä ja piirtää sitten tussilla ääriviivat. Lopuksi hän skannaa kuvan ja värittää sen Photoshopilla.

Myös perheen taapero innostuu toisinaan piirtämisestä ja käy värittämässä lyijykynällä äidin sarjakuvaluonnoksia.

Maarit Kauhala tekee sarjakuvia myös Kaksplus-lehdelle ja on pitänyt kirjastoissa sarjakuvanäyttelyitä.

– Sarjakuvien julkaiseminen oli linkki muuhun maailmaan, kun eli kotona omassa vauvakuplassa.

Meni pitkään ennen kuin tajusin, että omista harrastuksistakin voi syntyä mielenkiintoisia juttua, kunhan uskaltaa vain tehdä. Sarjakuvapiirtäjä Maarit Kauhala

Naisen taiteellisuus ei jää pelkästään sarjakuviin, vaan hän maalaa myös akvarellimaalauksia.

Matkan varrelle on kuitenkin mahtunut myös epävarmuuden tunteita. Kauhala on käynyt useita eri koulutuksia ja etsinyt omaa paikkaansa.

– Olen onnellinen, että olen löytänyt oman juttuni. Meni pitkään tajuta, että omista harrastuksistakin voi syntyä mielenkiintoisia juttuja, kun vain uskaltaa tehdä.

Kauhalan mukaan parasta sarjakuvien tekemisessä on piirtämisen vapaus.

– Kuka tahansa voi piirtää sarjakuvia. Riittää, että osaa piirtää tikku-ukkoja, Kauhala hymähtää.

Moni vanhempi pystyy samaistumaan Kauhalan sarjakuviin.

Sarjakuvissa myös arjen huonoja hetkiä

Lapsiperhearkeen kuuluu muitakin haasteita kuin sukkaparien etsiminen. Esimerkiksi väsymys välittyy Kauhalan yksittäisistä sarjakuvista.

Kauhalan mukaan vanhempien välinen vertaistuki auttaa jaksamaan. Hän itse luki äitiyslomallaan muiden äitien blogeja.

Sarjakuvissa voi käsitellä syvällisiä teemoja.

– Kuvien avulla voi kertoa rankemmistakin asioista, kuten yksinäisyydestä tai masennuksesta. Netistä löytyy paljon sarjakuvablogeja näistä aiheista.

Haaveena oma kirja

Kauhala työskentelee nuorten parissa. Päästyään äitiyslomalta takaisin työelämään Kauhala innostui tekemään sarjakuvia myös työelämästä lähinnä työkavereiden iloksi. Työkavereiden kommelluksista sai helposti hauskoja aiheita, ja Kauhala alkoi nähdä tilanteita sarjakuvina.

Myös tanssiminen on tärkeä osa Kauhalan arkea. Se antaa energiaa ja vaihtelua arkeen. Sarjakuvapiirtäjä on innostunut erityisesti latinalaisista tansseista, mutta haave olisi päästä taas miehen kanssa lavatanssilattioille.

Maarit Kauhalan haaveena on tehdä sarjakuvista kirja. Hän on pyöritellyt muutamia ideoita päässään jo jonkin aikaa.

Hän kannustaa myös muita mainostamaan rohkeasti omaa tekemistään.

– Joku voi bongata sinut, ja näin syntyy kivoja juttuja, jotka kenties vievät lähemmäs omaa unelmaa. Näin on käynyt omalla kohdallani.

Kauhala pitää Lahti Block Party -tapahtumassa viikonloppuna sarjakuvapajaa, jonne ihmiset voivat piipahtaa piirtämään. Paikalle voi tulla tekemään oman pienen sarjakuvalehtisen. Kauhalan löytää Dooroomin tiloista Rautatienkatu 20:stä 11.8. klo 17–20 välisenä aikana.

Maaritin valinnat

Suosikki tanssilajit

Jenna Lempinen
jenna.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi