Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Miten olisi despelote eli ankaraa bailausta? Karibialaiset, afrikkalaiset ja latinalaiset katutanssit antavat itsevarmuutta harrastajalleen

Tanssilajeissa riittää valinnanvaraa, jos lavatanssi- ja balettikurssit on jo koluttu.

Tanssi eri lajeineen käy sekä liikunnasta että sosiaalisesta yhdessäolosta. Kuva: Agata Anttonen

Tanssiopistojen valikoimissa on nykyään useita kymmeniä lajeja. Osa niistä on alkuperäisiä latinalaisia, karibialaisia ja afrikkalaisia katutansseja, mutta paljon on myös eri lajien ja koreografioiden yhdistelmiä.

Katutansseissa on joko vahva maskuliininen liikekieli gansterimaisine aseenkäyttöeleineen tai feminiininen lataus lantion sheikkaamisineen. Tai sitten molempia.

1 Sekoitus dancehallia

Dancehall on Jamaikalta lähtöisin oleva tanssi- ja musiikkityyli, jonka juuret ovat Afrikassa. Siinä on vaikutteita katutansseista, latinalaistansseista, reggaesta ja afrosta. Tanssin liikekieli on rentoa, mutta samalla fyysistä ja vahvaa.

2 Reggaetonin rytmiä

Kuubalaisessa reggaetonissa yhdistyvät kuubalainen kulttuuri ja afrikkalaiset juuret sekä lattarimusiikki, jamaikalainen reggae, dancehall ja Amerikan hip hop. Rytmikkäät liikkeet tehdään keskivartalolla, lantiolla ja hartioilla. Koreografioissa ne yhdistyvät tanssillisiin jalkojen rytmityksiin.

3 Iloisesti salsaa

Kuubalaisrytmeistä syntynyt salsa on mukaansatempaavaa iloittelua. Pehmeät vartalon liikkeet yhdistyvät taitaviin askelkuvioihin. Rytmi on kahdeksanjakoinen. Tanssissa on kolme askelta neljää iskua kohti.

4 Lattareita yhdistellen

Movimento Cubano -tunnilla yhdistellään salsaa, rumbaa, cha cha chaata ja afrokuubalaisia tansseja. Pääpaino on liikkeiden oikealla toteutuksella. Koreografian rooli on pienempi.

5 Pepulla twerkaten

Twerkkaus on Afrikasta peräisin oleva tanssi. Nykyään provosoivana pidettyä tanssia voidaan toteuttaa esimerkiksi hip hop -musiikin tahtiin. Tanssi on alavartalopainotteista ja sisältää sheikkausta eli pakaroilla tehtäviä nopeita liikkeitä sekä runsaasti lattiakontakteja.

Tanssiryhmä Alerta Roja. Kuva: Agata Anttonen

6 Kizombaa parin kanssa

Afrikkalainen Kizomba on sensuelli paritanssi. Vaikutteet tulevat sembasta, zoukista, coladeirasta, tangosta ja merenguesta. Romanttinen musiikki on portugaliksi laulettua. Suurin osa kuvioista tanssitaan suljetussa otteessa.

7 Ankaraa bailausta

Kuubalainen slangisana despelote tarkoittaa ankaraa bailausta. Despelote-tanssissa on voimakkaita lantion pyörityksiä ja ravistuksia. Rytmin vaihtelut lisäävät koko vartalon liikkuvuutta ja pistävät keskivartalon töihin.

8 Ruedajuhlat käyntiin

Ruedassa tehdään parisalsaan pohjautuvia kuvioita ympyrämuodostelmassa. Yksi toimii ruedan johtajana antaen käskyjä. Ruedaa pidetään salsabileiden tunnelman kohottajana; parit vaihtuvat ja meno on vauhdikasta.

Anne Repo
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi