Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Aika kävi pitkäksi äitiyslomalla, joten sarjayrittäjä Emma Ruotsala perusti firman – "Minulla on aina jokin projekti"

Kymmenessä vuodessa Ruotsala on perustanut kolme yritystä, ollut neljässä työpaikassa, saanut kolme lasta ja rakentanut kaksi taloa.

Emma Ruotsala asuu perheineen Vaasassa Gerbyn venesataman kupeessa. Tontti löytyi, kun perheen edellinen talo oli juuri valmistunut. Kuva: Johannes Tervo

Vuosimallin 1967 kuplavolkkari pomppii hiekkatiellä uuden omakotitalon pihaan. Ollaan muutaman kilometrin päässä Vaasan keskustasta, Gerbyn venesataman kupeessa. Rattia pyörittävä Emma Ruotsala, 36, muutti tänne perheineen vajaa vuosi sitten.

Startup-yrittäjä Ruotsala paiskaa punaisen kesäautonsa oven kiinni, huokaa ja naurahtaa sitten.

– Lupasin etten valita, kunhan vain pääsemme muuttamaan, mutta näen koko ajan, mitä on vielä tekemättä, hän sanoo.

Pihaprojektejaan luetteleva Ruotsala jäi viime syksynä opintovapaalle teleoperaattori Teliasta, jossa hän toimi digitaalisen asiakaspalvelun esimiehenä.

– Sapattivuodesta piti tulla rento, mutta ideoita vain lähti tulemaan.

Ruotsala pohti liikeideoita ystäviensä kanssa, ja ajatukset muuttuivat nopeasti todellisuudeksi: kiinteistönvälityksen digitaalinen itsepalvelukanava Brokerit keksittiin viime lokakuussa ja vaikuttajamarkkinoinnin palvelu Somessa.com marraskuussa.

Palvelut avattiin kevätkesällä.

– Tiesin, että palaan yrittäjäksi, mutta sen oli oltava jotain uniikkia. Opintovapaalla oli aikaa ajatella, ja niin syntyivät nämä yrityskaksoset.

Lähipiiri ei yllättynyt opintovapaan saamasta käänteestä, vaikka Ruotsalalla on samanaikaisesti työn alla myös yliopiston pro gradu -tutkielma. Kolmen lapsen äiti pitää itseään tehokkaana ajankäyttäjänä ja sanoo olleensa yrittäjähenkinen lapsesta lähtien.

Aikanaan hän haaveili omasta vaatekaupasta mutta päätyi johtamisen ja markkinoinnin opintojensa päätteeksi vakuutusalalle. Vuonna 2008 syntyi esikoinen, ja sen jälkeen Ruotsala on ehtinyt paljon.

– Aikani kävi äitiyslomalla pitkäksi. Ruotsissa olivat tulleet muotiin nimitutit, ja siitä lähti liikkeelle ensimmäinen bisnesideani.

Suomessa lastentuotteiden nimikointia ei tehnyt vielä kukaan. Ruotsala etsi sopivaa laserkonetta yhdeksän kuukautta ja myi autonsa, jotta sai laitteen ostettua. Babylux-yritys aloitti toimintansa, kun esikoistytär oli vuoden ikäinen.

– Moni epäili ideaani, mutta aviomieheni uskoi siihen ja auttoi minua. Kaiversin jokaisen tuotteen itse autotallissamme.

Verkkokaupan lisäksi Ruotsalalla oli kaksikymmentä jälleenmyyjää, kun perheen kaksospojat syntyivät vuonna 2011.

– Pidin viikon äitiyslomaa. Isovanhemmat auttoivat lasten kanssa, tilaukset hoidin iltaisin.

Pojilla oli koliikki ja maito- ja gluteeniallergia.

– Yritys oli henkireikäni. En olisi pysynyt elossa ilman sitä.

Kun lapset kasvoivat, Ruotsalan kiinnostus lastentarvikkeisiin väheni. Hän myi yrityksensä ja lähti toteuttamaan toista haavettaan: hän hakeutui töihin kiinteistönvälitysfirmaan.

– Se on vaikea ala lähteä liikkeelle, mutta minulla oli laajat verkostot, sillä olen koko ikäni asunut Vaasassa.

Ruotsala teki ensimmäisen kauppansa pari viikkoa aloittamisen jälkeen. Pian häntä alkoi kuitenkin vaivata se, että alalla monet asiat tehtiin ”niin kuin on aina tehty”.

Yrittäjänä hän oli tottunut esimerkiksi sosiaalisen median hyödyntämiseen, mutta kiinteistönvälityksessä oltiin tuolloin trendeistä jäljessä.

– Kyseenalaistan asioita helposti, jos näen, että ne voitaisiin tehdä fiksumminkin. Turhaudun, jos törmään koko ajan epäkohtiin ja muutosten läpivienti on hidasta.

Vuoden päästä hän siirtyikin myynnin johtotehtäviin kalusteyritys Martelalle ja sieltä teleoperaattori Anvian kautta Teliaan, jossa hän aloitti syksyllä 2016.

– Minulla on aina jokin projekti meneillään.

Kun Ruotsala on saavuttanut tavoitteensa, hän ei arkaile siirtyä eteenpäin.

– Olen aina tehnyt muutoksen elämässäni, kun siltä on tuntunut. Se on mahdollista, kun käy tekemään asioita eikä vain haaveile.

Niin kävi kodinkin kanssa. Perhe oli saanut edellisen talonsa pihakiveyksiä myöten valmiiksi, kun kiva tontti tuli vastaan. Ruotsala innostui mutta arveli puolisonsa lyövän jäitä hattuun.

– Hän sanoi, että jos saan myytyä vanhan kotimme kuukaudessa, käymme rakentamaan. Minä sitten myin sen.

Ruotsala näkee heti määränpään, kun taas hänen puolisonsa varmistaa, että sinne on myös reitti.

– Mieheni on vakaa ja ennakkoluuloton insinööri, joka tasapainottaa minua. Hän on aina ollut kiinnostunut projekteistani ja tuo niihin omaa osaamistaan. Olemme hyvä yhdistelmä.

Ruotsalan uusissa startup-yrityksissä Brokereissa ja Somessa.comissa kumppaneina ovat hänen ystävänsä.

Somessa.comin piti alun perin olla sivupolku, mutta nyt se on Suomen suurimpiin kuuluva vaikuttajaverkosto. Se myy yrityksille kaupallista yhteistyötä esimerkiksi bloggaajien ja tubettajien kanssa.

Brokerit puolestaan tarjoaa tavallisille ihmisille mahdollisuuden myydä kiinteistönsä itse ammattilaisten avustuksella.

Ruotsia tiiviisti seuraavan Ruotsalan mukaan naapurissa ollaan monessa Suomea edellä; esimerkiksi siinä, että asuntoja myydään itse ilman kiinteistönvälittäjää.

Suomalaiset voisivat hänen mukaansa ottaa oppia ainakin ruotsalaisten arastelemattomasta asenteesta: vaatimattomuudella on vaikea myydä mitään.

Moni Ruotsalan puolituttu kauhistelee sitä, että hän on aina töissä. Sarjayrittäjä itse ei kuitenkaan koe työtä taakaksi.

– Firmat ovat kuin lapsiani, ja ne tuovat mielekkyyttä elämääni.

Ruotsala tekee usein töitä kotona ja hoitaa paljon asioita iltaisin, kun muu perhe katsoo televisiota, tai lenkillä puhelimen kuulokkeet korvissaan. Tehokas aikatauluttaminen mahdollistaa myös osallistumisen lasten harrastuksiin: Ruotsala valmentaa poikiensa jalkapallojoukkuetta.

– Lasteni lapsuutta en ole valmis uhraamaan urani takia.

Ruotsalan päästä pulppuaa uusia liike-ideoita ”tuollekin pitäisi tehdä jotakin” -havaintojen perusteella, ja niitä riittää jaettavaksi muillekin.

– Olen saanut kiitosta siitä, että olen esimerkilläni rohkaissut muitakin elämänmuutokseen. Tuttavapiirissäni on käynnissä positiivinen muutoksen kierre.

Eteenpäin Ruotsalaa ajaa ”unelmakartta”, jota hän päivittää säännöllisesti. Kartalla on tällä hetkellä esimerkiksi vene ja asuminen perheen kanssa ulkomailla.

– Suurin tavoiteeni on olla taloudellisesti riippumaton, jotta voin tehdä vain niitä asioita, joita haluan. Palaset ovat kohdillaan jo nyt, mutta toivon, että elämä myös jatkuu näin.

Emma Ruotsala, 36

Syntynyt Vaasassa 1982.

Sarjayrittäjä, tällä hetkellä opintovapaalla työpaikastaan teleoperaattori Teliasta.

Ensimmäinen kesätyö junanvaunujen siivoojana.

Naimisissa Matti Ruotsalan kanssa, tytär Amelia ja kaksospojat Oliver ja Axel.

Valmentaa poikiensa jalkapallojoukkuetta, harrastaa sup-lautailua ja kuntosalilla käymistä.

Mia Rouvinen
mia.rouvinen@karjalainen.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi