Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

55 000 suomalaista elää avoimessa liitossa – "Pelkään vain sitä, että lapsemme saavat tietää", kertoo 40-vuotias Elisa

Maaseudulla asuvien Elisan ja Mikan avoin suhde alkoi, kun mies jäi kiinni pettämisestä.

Kaikki alkoi siitä, kun Mika jäi kiinni pettämisestä. Tyttöystävälle selvisi, että mies oli viettänyt salaa öitä ex-tyttöystävänsä kanssa. Elettiin 2000-luvun alkua.

– Minulla oli jonkinlainen aavistus siitä, ettei minulle puhuttu totta, ettei kaikki ole niin kuin sanotaan. Kysyin asiasta usein, mutta Mika vastasi aina kieltävästi, Elisa kertoo.

Hieman yli parikymppinen pariskunta oli seurustellut tuolloin kolme vuotta – ja Mikan salaiset tapaamiset olivat jatkuneet jo pitkään.

– Kun asia selvisi, en ottanut sitä kovinkaan hyvin. Olimme kihloissa ja menossa naimisiin. Harkitsin eroa, sain parit raivarit ja olin syvästi loukkaantunut. En voinut käsittää, miksi en riitä, jos hän kerran rakastaa minua. Mikä minussa oli vikana?

Nyt 40-vuotias Elisa kertoo tarinaansa omakotitalon keittiön pöydän ääressä. Elisa on Mikan kanssa naimisissa, ja heillä on lapsia. Lattialla lojuu leluja.

Ollaan pienellä paikkakunnalla suomalaisella maaseudulla.

– Vaikka olin aluksi ihan rikki, avautui kokemuksesta lopulta jotain todella hienoa, Elisa sanoo.

Elisa ja Mika elävät vapaassa parisuhteessa, ovat eläneet jo yli viisitoista vuotta. Lisäksi he ovat ”aisankannattajia”. Kyse on seksigenrestä, jossa pariskunnat etsivät naiselle parisuhteen ulkopuolisia miehiä, joita kutsutaan ”alfoiksi”. Myös Mikalla on muita suhteita.

Noin kaksi prosenttia Suomen vakiintuneista pariskunnista elää avoimessa suhteessa, kertoo uskottomuutta tutkinut Tuija Säteri. Se tarkoittaa, että noin 55 000 suomalaista on sopinut harrastavansa seksiä myös parisuhteen ulkopuolella.

Säterin arvio perustuu maan tunnetuimman seksitutkijan, Väestöliiton tutkimusprofessorin Osmo Kontulan vuonna 2008 julkaistuun teokseen Halu & intohimo. Kirja taas pohjautuu laajoihin Finsex-tutkimuksiin, joissa kartoitetaan suomalaisten seksielämää.

– Mutta kukaan ei tiedä tarkasti, kuinka paljon avoimessa suhteessa eläviä pareja on, Säteri sanoo.

Elisa kertoo, että Mika oli jo suhteen alussa puhunut siitä, että on kokeilunhaluinen seksin suhteen.

– Myös se, että jommallakummalla meistä olisi joku muu, tuli nopeasti puheenaiheeksi. Se ei kuitenkaan missään nimessä käynyt minulle. Olin neitsyt ennen kuin tapasin Mikan. Hän oli ensimmäinen poikaystäväni, halusin vain perinteisen parisuhteen.

Miksi Elisa jäi suhteeseen, vaikka Mika oli pettänyt?

– Rakastin häntä liikaa. En kokenut, että minulla olisi ollut mitään syytä lähteä, koska meillä oli muuten todella hyvä parisuhde. Jonkin aikaa oli vaikeaa, mutta sitten meille aukesi taas puheyhteys. Siitä saakka olemme pystyneet puhumaan asioiden oikeilla nimillä ihan kaikesta.

Mika toisti tarpeensa siitä, että perinteisen parisuhteen lisäksi olisi jotain muutakin.

– Jonkin aikaa myöhemmin hän kysyi lupaa, saisiko mennä tapaamaan tuttuaan lähikaupungissa. Kun Mika palasi, en antanut hänen koskea minuun. Eniten minua kuitenkin satutti se, että hän oli laittanut kännykkänsä äänettömälle tapaamisen ajaksi.

Mika kävi tutun naisen luona vielä pari kertaa. Elisaa asia kaihersi mutta samalla kiinnosti.

– Jossain vaiheessa aloimme keskustella siitä, mitä hän oli tehnyt naisten kanssa. Olin utelias. Rupesin kuuntelemaan, miltä Mikasta oli tuntunut.

– Puhuimme paljon siitä, että onko se minulta pois, jos Mika käy myös muualla ja palaa tyytyväisenä. Meni monta vuotta ennen kuin itse tajusin, että tämä tuo meidän suhteeseemme jotain lisää eikä vähennä mitään.

Lue myös: Turvapaikanhakijoiden lumeavioliitot yleistyneet – "Epärehellistä porukkaakin on", sanoo aviopari Alauldeen ja Heidi
 

Samoihin aikoihin Elisa oli ensimmäistä kertaa toisen miehen kanssa. Hän oli menossa koulutuspäiville. Niille oli tulossa myös Vili, jonka Mikakin tunsi.

– Olin ollut ihastunut Viliin jo ennen Mikaa ja tiesin, että hänkin oli ollut kiinnostunut minusta. Vili sanoi majapaikassamme, että jätä ovi auki, jos haluat jotain tapahtuvan. Soitin Mikalle, ja hän kehotti minua pitämään hauskaa.

Yöllä Elisa heräsi siihen, että hänen sänkynsä vieressä seisoi alaston mies.

– Meillä oli kiihkeät kolme tuntia. Fiilis sen aikana ja jälkeen oli mielettömän hieno. Kun tulin kotiin ja näin, kuinka onnensa kukkuloilla Mika oli asiasta, se sai omassa päässäni palasia paikalleen.

Vili kävi myöhemmin myös Elisan ja Mikan kotona.

– Istuimme vierekkäin, ja Vili hiplasi minua toiselta puolelta, Mika toiselta. Tilanne oli jo silloin tarjolla, mutta en ymmärtänyt vielä silloin tarttua siihen. Mika oli hyvin vahvasti valmis siihen, että voisi jakaa minut toisten miesten kanssa.

Mika ja Elisa vihittiin perinteisissä maalaishäissä muutamaa vuotta myöhemmin. Häistä alkoi vaihe, jolloin he olivat uskollisia toisilleen. Uskollisten vuosien aikana pari sai lapsensa – ja Elisa menetti kaikki seksihalunsa.

– Meillä oli vilkas seksielämä vielä kun olin raskaana. Kun esikoinen syntyi, minusta tuli zombi. Olin todella väsynyt, keskityin vain lapseen. Kehoni oli muuttunut radikaalisti, enkä kokenut olevani millään tavalla haluttava.

– Seksi oli suoritus, jonka koin pakoksi. Koin, että minun piti suostua siihen edes kerran puolessa vuodessa.

Mika kärsi tilanteesta vuosia.

– Mutta minä näin sen vain omalta kannaltani. Koko elämäni oli mennyt ympäri. Podin jonkinlaista masennusta ja jumituin lasten kanssa kotiin. Mika kuitenkin pääsi kotoa edes töihin. Tunsin syyllisyyttä haluttomuudesta. Silloin harvoin kun seksiä oli, toivoin vain, että se olisi nopeasti ohi. Kumpikaan meistä ei nauttinut siitä.

– Nyt kun olen lukenut netistä miesten kertomuksia siitä, miten naiset eivät anna, ymmärrän hyvin kumpaakin osapuolta. Oli todella vaikeaa kärsiä haluttomuudesta. Elin äitiroolissa, enkä osannut olla ollenkaan nainen.

Mikan mukaan parisuhteessa on tyypillistä, että se, joka haluaa vähemmän ja tavallisempaa, saa sen, mitä haluaa.

– Se, joka haluaa enemmän, jää puutteeseen.

Kun perheen kuopus oli kaksivuotias, Elisa ryhtyi ottamaan ystävänsä kanssa viikonlopun mittaisia irtiottoja arjesta. Samalla hän laihdutti tuntuvasti.

– Rupesin taas tykkäämään itsestäni ja viestittelemään Vilin kanssa, se oli sellaista flirttailua.

Niin Mika kuin Elisan ystävätkin huomasivat, että hän muuttui.

– Olin energisempi ja halukkaampi. Sitten Mika kertoi löytäneensä netistä aisankannattajien sivuston. Sitä ennen meillä ei ollut asialle termejä, oli vain ollut joku vieras.

Elisa kieltäytyi ensin ehdottomasti, mutta kiinnostui asiasta vähitellen.

– Mika etsi minulle miehen, mutta tajusin heti, että meillä se ei toimi. Haluan etsiä sopivan vieraan itse. Löysin aika nopeasti kaksi, Tommin ja Aaron, joita molempia olen tavannut nyt jo monta vuotta.

Alun empimisen jälkeen Elisa oli täysillä mukana, jopa liian täysillä.

– Kävi niin, että kun olin saanut lapset illalla nukkumaan, saatoin olla tuntikausia netissä juttelemassa Tommin ja Aaron kanssa. Päivisin olin aina puhki valvomisesta tai viestittelin puhelimella. Mika huomautti, että nyt menee överiksi, että tämä ei saa tapahtua perheen kustannuksella.

Elisa jäi koukkuun vieraisiin miehiin, mutta edessä oli vielä vaikeampi vaihe.

– Tuolloin Mika oli mustasukkainen. Olin alkuvaiheessa tosi vahvasti ihastunut ja niin tunteen vietävänä, etten osannut ajatella mitään muuta kuin milloin pääsen tapaamaan Tommia tai Aaroa. Jätin Mikan kokonaan huomiotta.

Elisa alkoi myös joustaa pariskunnan yhdessä sopimista säännöistä, vaikka juuri ne ovat avoimien suhteiden perusta.

– Tulin kotiin myöhemmin kuin olin luvannut ja saatoin valehdella. Nautin siitä, että sinkkumies palvoi minua kuin kuningatarta. Mika sanoi usein, että tämä ei ole enää okei. Mutta en halunnut nähdä tilannetta.

– Silloin oli vaara, että kaikki olisi lähtenyt lapasesta.

En voinut käsittää, miksi en riitä, jos hän kerran rakastaa minua. Mikä minussa oli vikana? Elisa

Lopulta Mika sanoi, että Elisan pitäisi valita, miten jatkettaisiin eteenpäin. Haluaisiko hän sinkkumiehen, johon oli ihastunut, vai aviomiehensä?

– Tilanne ratkesi lopulta, kun Tommi palasi yhteen ex-tyttöystävänsä kanssa. Minulla ja Tommilla oli ollut muutaman viikon mittainen todella intensiivinen suhde. Sen lopulla harkintani petti pahan kerran.

Se oli ensimmäinen kerta, kun Elisalla ja Tommilla oli suojaamatonta seksiä.

– Kun palasin kotiin ja katsoin kalenteria, tajusin, että olin laskenut päivät väärin.

Kahden viikon päästä Elisa teki raskaustestin. Se oli positiivinen.

– Pohdimme Mikan kanssa, ettei kumpikaan meistä pystysi elämään niin, että meillä olisi toisen miehen lapsi. Mika sanoi kuitenkin, että tukee minua, teinpä mitä tahansa.

Elisan ratkaisu oli selvä: hän halusi abortin.

– Valehtelin lääkärille, että ehkäisy oman miehen kanssa oli pettänyt. Se oli tosi rankkaa. Olin itse ennen sitä suhtautunut abortteihin tosi kielteisesti. Tommille en kertonut raskaudesta mitään.

Jälkikäteen Elisa ajattelee, että kokemus oli käänteentekevä koko hänen ja Mikan parisuhteen kannalta.

– Tajusin, että minulla oli mennyt överiksi. Tajusin, että jos avioliittomme kesti tämän, se kestäisi mitä tahansa.

Pariskunta halusi kuitenkin jatkaa yhteistä harrastusta. Parin kuukauden päästä kummallakin oli jo uusia suhteita. Elisa kirjoitti kokemuksistaan aktiivisesti aisankannattajien verkkosivuille. Aisankannattajilla asiaan kuuluu, että myös pariskunnan mies on mahdollisuuksien mukaan mukana. Hän on joko katselijan roolissa tai kaikki kolme osallistuvat.

– Meillä Mika on mukana vain harvoin, koska jommankumman pitää olla kotona lasten kanssa. Mutta hän saa kotiin kuvia ja videoita siitä, mitä tapahtuu. Kun tulen kotiin, harrastamme yleensä heti seksiä ja kerron samalla, mitä olen tehnyt. Se on aina poikkeuksellisen ihanaa.

– Mietimme aikoinaan myös parinvaihtoa, mutta sopivaa paria ei ikinä löytynyt. Tämä on meidän juttumme.

Miten kaikki sitten käytännössä tapahtuu? Aisankannattajien verkkosivuille pääsee sisään lähinnä suosittelijoiden kautta.

– Sivuille ei ole mitään suoraa reittiä, ellei kukaan kerro. Pieni osa etusivusta on avoin, mutta ilmoituksia lukeakseen pitää olla kirjautunut.

Elisa etsii seuraa vain sivustolta, Mika puolestaan tapailee tuttuja naisia vaimonsa luvalla. Kumpikin tapaa nykyään vieraita vain muutaman kerran vuodessa.

– Mika kysyy aina minulta mielipidettä. En ole suostunut, jos naiset ovat olleet minulle liian läheisiä. Niissä tilanteissa olen pelännyt, että kuvio voisi rikkoa ystävyyden niin, ettei sitä saa enää korjattua.

Lähipiirissä Elisan ja Mikan avoimesta suhteesta tietävät vain kaksi Elisan läheistä ystävää.

– Usein kuvitellaan, että vapaassa suhteessa olevat ovat valmiita harrastamaan seksiä kenen kanssa tahansa. Mutta ei se mene niin. Minulla on ollut vain muutama mies Mikan lisäksi. Koen, että minun täytyy tuntea ihminen. En nauti yhden illan jutuista. Lisäksi Mika pelkää, että ihan vieraiden miesten matkassa minulle voisi tapahtua jotain pahaa.

Lue myös: Lahdessa käynnistyy syksyllä vertaistukiryhmä eronneille - "Ryhmässä ei haukuta entisiä"
 

Kun Elisa oli ollut mukana aisankannattajissa vajaan vuoden, hän alkoi harrastaa alistamista.

– Eräs alfa tutustutti minut aihepiiriin hellästi. Se tuntui jännittävältä mutta tosi pelottavalta. Kontrollin antaminen toiselle tuntui hurjalta, vaikka kaikki tehtiin minun ehdoillani.

Myös Mikan kanssa he kokeilevat kaikenlaista.

– Listalla on BDSM, femdom ja muunlainen alistaminen. Mika ehdottaa jotain juttua ja minä emmin aina ensin mutta innostun sitten. Juuri nyt se, mihin en vielä suostu, on sähkö.

Pariskunnalla on runsaasti rooliasuja:

– Mustaa nahkaa ja kenkiä todella korkeilla koroilla. Piiskoja, raippoja, nipistimiä ja erivahvuisia köysiä, puudutusainetta ja siveysvöitä miehille. Mutta niitä käytämme kuitenkin aika harvoin, Elisa kertoo.

Monen muun perheellisen tavoin Mikalla ja Elisalla on hyvin vähän yhteistä aikaa.

– Joskus harvoin, kun se on mahdollista, käytämme tarvikkeita ja aikaa. Mutta yleensä seksi on meilläkin tavisseksiä. Sekin on hyvää, Elisa kertoo.

Yhdessä asiassa pariskunta ei kuitenkaan vastaa tavallisia suomalaisia. Tutkimusten mukaan suomalaiset harrastavat seksiä vähemmän kuin koskaan ennen. Naimisissa olevat rakastelevat keskimäärin kerran viikossa.

– Me olemme sängyssä aktiivisempia kuin ikinä, seksiä on monta kertaa viikossa, Elisa ja Mika laskevat.

Avoimesta suhteesta luopumista pariskunta ei ole edes harkinnut.

– Ei se onnistu, jossain vaiheessa kumpikin meistä ryhtyy haikailemaan muuta.

– Jos vuosi toisensa jälkeen ”avaisi vain sitä samaa pakettia”, uutuudenviehätys katoaisi varmasti. Kaipaan jännistystä ja tunnetta, että kelpaan muillekin. Että joku antaa minulle sataprosenttisen huomion ja keskittyy vain minuun, se on aika mahtavaa, Elisa sanoo.

Mikan mukaan kukaan ei pysty tarjoamaan samanlaista kiihkoa ja jännitystä kahdenkymmenen vuoden yhdessäolon jälkeen, jos on vain oman puolisonsa kanssa.

– Kaikki tietävät, mitä on arkiseksi: illalla lasten mentyä nukkumaan niin hiljaa, etteivät ne vain herää. Vertaa sitä jännitykseen, kun pääsee vieraan kanssa kokeilemaan jotain uutta ilman arjen huolia, ilman kiirettä mihinkään, Mika jatkaa.

– Suhde on vahva, kun tietää, että vaimo tulee kotiin, vaikka hän kävisi missä.

Mika kokee vahvasti, ettei hänellä ole oikeus omia vaimoaan.

– En minä omista Elisaa, mikä oikeus minulla olisi kieltää häntä menemästä?

Elisa on ollut Tommin ja Aaron kanssa kuusi vuotta.

– Nykyään olemme ennen kaikkea ystäviä, emme ole enää vain sängyssä vaan käymme leffassa, syömässä tai kävelemme kaupungilla.

Läheisyys on tärkeää.

– Olipa mies sinkku tai varattu, myös hänellä on läheisyyden tarve. Nukun aina tapaamisella miehen sylissä.

Seksi on kuitenkin edelleen pääasia.

– Nautinnostani iso osa on sitä, että alfa nauttii. Se on aika makea fiilis. Olen löytänyt oman seksuaalisuuteni.

Usein kuvitellaan, että vapaassa suhteessa olevat ovat valmiita harrastamaan seksiä kenen kanssa tahansa. Mutta ei se mene niin. Elisa

Tutkija Tuija Säterin mukaan avoimet suhteet toimivat parhaimmillaan todella hyvin. Säterin tutkimus Pettäminen, salarakkaus ja uskottomuus perustuu internetin palstoilla käytyyn keskusteluun.

– Uskottomuutta tutkiessani keräsin aineistoa myös vapaista suhteista, Säteri kertoo.

– Avoin suhde on yleisimmin liitto, jossa sovitaan seksuaalisesta vapaudesta. Suosituin malli on kenties se, että vieraissa saa käydä mutta menoista ei puhuta kumppanille. Avoimessa suhteessa olevat ihmiset haluavat usein yhden vakituisen petikaverin irtosuhteiden sijaan.

– Samalla luotetaan, ettei kumpikaan koe tunneläheisyyttä kolmansiin osapuoliin. Luottamus on ydinkysymys, ja parit luovat myös pelisääntöjä siihen, miten sivusuhteita pitää hoitaa. Parhaimmillaan pari kommunikoi erinomaisesti, puhuu ja sopii yhteiset pelisäännöt toisiaan kuunnellen.

Sitaatti

Avoimissa suhteissa on kuitenkin myös runsaasti ongelmia.

– Niistä kirjoitetaan paljon anonyymissä netissä. Pelisääntöjen sopiminen on vaikeaa, ja epäselvyys voi johtaa väärinkäsityksiin, pettymyksiin ja kinaan, Säteri sanoo.

Jos kumppanin erikoismieltymys, kuten ryhmäseksi tai jokin fetissi, tulee odottamatta ja yllätyksenä, voidaan koetella kumppanin suvaitsevaisuuden rajoja.

– Joskus avoin suhde voi olla muokkautunut dominoivan puolison tahtoon. Myös perheellisyyden yhdistäminen avoimeen suhteeseen voi olla ongelmallista.

Mikan ja Elisan lapset lähestyvät teini-ikää.

Sitten kun on sellaisen keskustelun aika, aion korostaa sitä, että omalle puolisolle on oltava uskollinen, Elisa sanoo.

Hänen mukaansa heidän ratkaisunsa vaatii vahvan parisuhteen.

– Muutoin vapaa suhde voi pahimmillaan romuttaa kaiken ja satuttaa todella paljon.

Mitä hän ajattelee pettämisestä?

– Se, että hakee nautintoa muualta jaksaakseen arkea paremmin, ei ole väärin. Mutta jos pettäminen on sitä, että haluaa pahaa toiselle tai kostaa jotain, on se ehdottomasti väärin.

Avoimessa liitossaan Elisa pelkää vain yhtä asiaa:

– Että lapset saisivat tietää. Heillä on hyvin vahva käsitys meidän ydinperheestämme.

Vapaa suhde on pelastanut avioliiton, siitä Elisa ja Mika ovat yhtä mieltä.

– Olemme oppineet olemaan toisillemme hyvin avoimia ja osaamme ottaa toisemme huomioon.

Lisäksi Elisa sanoo ymmärtäneensä, ettei Mika ole itsestäänselvyys.

– Tiedän, että pysymme varmasti yhdessä. En vaihtaisi Mikaa kehenkään muuhun, hän on minulle se täydellinen, Elisa sanoo.

– Ja minä rakastan vain Elisaa. Hän on ihan huikea tyyppi, Mika jatkaa.

Kirjoituksessa pelkällä etunimellä esiintyvien ihmisten nimet on muutettu heidän yksityisyytensä suojelemiseksi. Elisalta, Mikalta, Aarolta ja Tommilta on kysytty lupa kirjoituksen julkaisuun.

Pauliina Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi