Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Yrittäjyyden pahimmat uhkakuvat eivät toteutuneet – "Parasta on olla läsnä ja tavoitettavissa"

Hollolalaisesta liikuntastudio Zenanasta tuttu Elina Laine teki vielä vuosi sitten kahta työtä. Hän rakasti molempia, mutta omien arvojen pohtiminen sai luopumaan toisesta.

Jooga on opettanut Elina Laineelle hiljentymisen taitoa. Kuva: Sami Lettojärvi

Asiat vain alkoivat tapahtua yhdellä rysäyksellä.

Elina Laine oli kypsytellyt ajatusta omasta ryhmäliikuntakeskuksesta jo vuosien ajan. Hän oli kuunnellut pelottelijoita, jotka pitivät ajatusta hulluna, varoittelivat yrittäjän olevan ainaisessa rahapulassa ja naimisissa yrityksensä kanssa kellon ympäri.

Reilu vuosi sitten Laine päätti ostaa Hollolassa toimivan liikuntastudion, Zenanan, jossa oli ollut aiemmin työntekijänä. Mitkään pahimmista yrittäjyyden uhkakuvista eivät ole toteutuneet.

– Kun olin tehnyt päätöksen, kaikki tapahtui nopeasti. Nyt tuntuu kuin olisin ollut yrittäjänä jo kauan. Aamuisin ei enää tarvitse etsiä motivaatiota. Parasta on se, että voin nyt määritellä itse, milloin olen perheelleni läsnä ja tavoitettavissa.

Asiat olivat toki aiemminkin ihan hyvin. Lahtelaislähtöinen Laine viihtyi myös toisessa työssään lentoemäntänä, ja kansainvälinen ympäristö oli hänelle kuin toinen perhe. Mutta jos lapsi sairastui, äiti saattoi olla vieraassa maassa. Laine oli myös alkanut miettiä omaa jaksamistaan.

– Elämän epäsäännöllisyys yöherätyksineen alkoi näkyä voinnissani. Huomasin kaipaavani säännöllisiä yöunia sitä enemmän, mitä vanhemmaksi tulin. Vaikka työ itsessään oli mahtavaa, jouduin kysymään itseltäni, onko työ tärkeämpää kuin terveys, perhe ja ihmissuhteet. Työorientoitunut ihminen oli ison asian äärellä, nelikymppinen Laine kuvailee.

Ryhmäliikunta oli heti oma juttu

Kipinän ryhmäliikuntaan Laine löysi jo ennen uraa lentoemäntänä. 1990-luvun alussa hän oli opiskelemassa fysioterapeutiksi Rovaniemellä, kun päätyi puolivahingossa ohjaamaan jumpparyhmiä.

– Pohjois-Suomessa harrastettiin etupäässä lentopalloa ja kuntosaliharjoittelua, joten päätimme kaveriporukalla perustaa oman liikuntaryhmän. Pidän esiintymisestä ja ilmaisusta musiikin avulla, joten koukutuin ryhmäliikuntaan saman tien. Moderneja äänentoistolaitteita ei vielä ollut, mutta c-kasettisoittimella pärjättiin ja hauskaa oli. Liikuntatuntien ohjaaminen oli minulle osa itsenäistymisprosessia, hän sanoo.

Aamuisin ei tarvitse etsiä motivaatiota. Yrittäjä Elina Laine

Sitten kuvioihin tuli "etelän mies", josta tuli myöhemmin Laineen puoliso. Asuin- ja opiskelupaikat vaihtuivat Helsinkiin. Laine kävi eräällä liikuntasalilla kysymässä, löytyisikö ohjaajalle töitä, ja pääsi tuuraajaksi saman tien.

Kaksi työtä oli myös hyvä asia

Kokemuksen karttuessa Laine pääsi töihin kuntosalikeskus Motivukseen, joka oli ponnahduslauta isoihin ympyröihin. Seuraava työnantaja oli yritys, josta tuli myöhemmin Pohjoismaiden suurin kuntosaliketju SATS Elixia. Siellä hän toimi 16 vuoden ajan ryhmäliikuntaohjaajana, tuotekehittelijänä ja kouluttajana.

Laine aloitti myöhemmin lentoemännän työt ja jatkoi ryhmäliikuntatuntien ohjaamista. Kahden työn yhdistäminen ei ollut niin vaativaa kuin voisi kuulla.

– Jälkikäteen mietittynä kuulostaa hurjalta, että minulla oli yhtenä vuonna 15 työnantajaa. Työni olivat kuitenkin luonteeltaan täysin erilaisia. Lentoemäntänä puin työvaatteet päälle ja tein työvuoron, ja se oli siinä. Kaipasin vapaa-ajalleni mielekästä, aivotyötä vaativaa tekemistä, joten aloin suunnitella ryhmäliikuntatunteja. Järjestely palveli hyvin silloista elämänvaihettani.

Lue myös: Hiki pintaan taivasalla ei ole hinnasta kiinni: Päijät-Hämeen kesän puistojumpat
 

Vauva muutti suhdetta työhön ja liikuntaan

Lentämiseen tuli tauko, kun hän alkoi odottaa esikoistaan, joka syntyi vuonna 2006. Vauvasta huolehtiminen muutti Laineen suhtautumista työhön ja liikuntaan.

– Vaikka olin pitänyt kummastakin työstäni, ymmärsin, että olin yrittänyt täyttää väkisin jonkinlaista tyhjää tilaa. Olin myös tottunut analysoimaan paljon omaa kehoani, mutta se unohtui, kun uuden pienen ihmisen tarpeet oli asetettava kaiken muun edelle.

Äidiksi tultuaan Laine jatkoi ryhmäliikuntatuntien ohjausta, mutta kova treenaaminen vaihtui vauva- ja taaperojumppaan.

– Aiemmin liikunta oli ollut minulle täysillä tekemistä: kiristämistä, kiinteytystä ja lopuksi venyttelyä. Äideille ja lapsille suunnatut jumpparyhmät opettivat, että liikunta voi olla myös rento ja sosiaalinen tapahtuma, johon tullaan juttelemaan muiden vanhempien kanssa.

Laineelle tärkeitä arvoja ovat aitous, luonnonläheisyys ja itsensä rakastaminen eli terve itsekkyys ja omien rajojen tunnistaminen. Tätä hän on joutunut itsekin opettelemaan. Kuva: Sami Lettojärvi

Takaisin lentämään

Laine palasi lentoemännäksi, kun perheen nuorin lapsi oli 2,5-vuotias. Hänen miehensä jäi kotiin hoitamaan lapsia.

– Tämä oli paras päätös ikinä. Isän rooli perheessä vahvistui, kun hän sai ottaa vastuun kodista ja lasten hoidosta. Opin itse luottamaan siihen, että hän osaa ja pärjää.

Perhe muutti noin kolme vuotta sitten Helsingistä Hollolaan, koska vanhemmat ajattelivat Hollolan olevan pääkaupunkia rauhallisempi kasvuympäristö lapsille.

– Jonkin aikaa työmatka Hollolasta lentokentälle ja takaisin toimi hyvänä siirtymäriittinä koti- ja työasioiden välillä. Onneksi huomasin kuitenkin ajoissa väsymyksen merkit itsessäni.

Perhe-elämän ja kahden työn yhdistäminen on opettanut Laineelle monia hyviä asioita, kuten organisointitaitoja ja kykyä sietää epävarmuutta ja stressiä. Yrittäjän elämä on tarjonnut uusia oppimisen paikkoja.

– Yllättävintä on ollut se, että omat arvot täytyy miettiä tarkkaan. Yhden ihmisen yrityksessä ne ovat koko toiminnan perustana.

Jooga auttoi hiljentymään

Laineelle tärkeitä arvoja ovat aitous, luonnonläheisyys ja itsensä rakastaminen eli terve itsekkyys ja omien rajojen tunnistaminen. Tätä hän on joutunut itsekin opettelemaan. Iän karttuessa Laine huomasi, etteivät treenaaminen ja venyttely enää riittäneet pitämään kehoa kunnossa, joten hän päätyi kokeilemaan joogaa.

– Ensimmäinen astangajoogatuntini ja tunnettu ohjaaja Petri Räisänen tekivät ison vaikutuksen. Harjoitus tosin oli kauhea kokemus, tuntui, ettei kehoni taivu mihinkään! Laji kuitenkin kiehtoi ja tuntui arvoihini sopivalta. Olin kaivannut toiminnallisia harjoituksia, jotka vaikuttaisivat myös mielen tasolla ja auttaisivat hiljentymään.

Laineen mukaan ihmiset miettivät liikaa ulkopuolelta tulevien odotusten tai ammatin kautta, kuka minä olen ja mitä haluaisin olla.

– Uskon, että omat arvot toimivat kaikille ihmisille innostuksen ja motivaation lähteenä.

Elinan valinnat

Eväät itselleen armottomalle ihmiselle

1. Syö: "Lautasmallin avulla koostat hyvän aterian. On tärkeää syödä säännöllisesti. Herkutella voi, kunhan suurimmaksi osaksi tekee hyviä valintoja."

2. Lepää: "Hyvät yöunet ovat terveyden perusta. Uneen kannattaa tutkitusti panostaa."

3. Liiku: "Etsi itsellesi mieleinen laji, liiku säännöllisesti, monipuolisesti ja ilolla.

Jos yksi näistä kolmesta repsahtaa hetkellisesti, muut kannattelevat sinua edelleen."

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi