Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Aikuisetkin hinkuvat nyt kesäleireille – tutkijan mukaan aikuisten leiri on looginen vastaus yhteisöllisyyden muuttumiseen

Leirielämä on keino toteuttaa aikuisissa piilevää leikillisyyttä tai mahdollisuus paneutua harrastukseen.

Annu Sillantaka harrastaa ratsastusta kerran viikossa. Tänä viikonloppuna hän osastuu myös kesäleirille lapsuudenystäviensä kanssa Kuva: Elena Liseytseva

Hiekka pölisee Orimattilan maalaistiellä. Matka käy Vironmäen Ponitallille, joka on aikuisten kesäleirien luvattu paikka.

Annu Sillantaka, 30, harjaa suomenhevosta nimeltä Veikko. Sillantaka osallistuu aikuisten ratsastusleirille, joka on samalla vanhan talliporukan jälleennäkeminen.

– Olemme siskoni kanssa käyneet kerran aiemmin kesäleirillä näin aikuisiällä. Leiri on ihana irtiotto arjesta, Sillantaka kertoo

Myös Saara Kuisma, 23, osallistui viikko sitten lapsuudenystäviensä kanssa leirille. Yhdessä he muistelivat nuoruuden heppaleirejä.

– Ratsastusharrastus jäi muutama vuosi sitten ajan puutteen takia. Muistelimme leirillä menneitä ja ratsastimme, Kuisma kertoo.

Sanna Vironmäki on järjestänyt aikuisten ratsastusleirejä jo usean vuoden ajan. Vironmäen Ponitallin aikuisten leirit kestävät usein viikonlopun, jotta ne on helppoa sovittaa leiriläisten aikatauluihin. Osallistujia on 20-vuotiaista 50-vuotiaisiin.

– He nauttivat, kun kerrankin ohjelma annetaan valmiina ja ruoka-ajatkin on sovittu, Vironmäki kertoo.

Annu Sillantaalle leirin tärkein anti on vanhojen ystävien tapaaminen, eikä niinkään tehokas kehittyminen ratsastajana. Kuva: Elena Liseytseva

Lainaa Yhdysvalloista

Aikuisten leiritarjonta on viime vuosina kasvanut, ja leirit täyttyvät vauhdilla. Tarjolla on muun muassa ratsastus-, tanssi-, peli-, sirkus-, tennis-, maalaus- ja sanataideleirejä. Lisäksi on liuta aatteellisia ja uskonnollisia leirejä sekä retriittejä.

Leirikulttuuri on rantautunut Eurooppaan Yhdysvalloista. Suosituimpia lienee aikuisten leiri Camp No Counselors. Sille osallistuminen maksaa 600–1200 dollaria, ja mottona on ”Leiki kuin lapsi, juhli kuin aikuinen”. Toisille leirielämä voi siis olla lapsuusmuistojen verestämistä uusilla säännöillä.

Leiri saatetaan naamioida hyvinvointilomaksi

Aikuisten leirit on naamioitu usein kursseiksi ja retriiteiksi, vaikka niiden sisältö on sama kuin lasten kesäleireillä.

Aikuisten leikkejä ja lelusuhdetta tutkinut Katriina Heljakka Turun yliopistosta kertoo, että aikuiset kutsuvat leikkimistään usein harrastamiseksi tai keräilyksi, koska leikillisyyttä halutaan häivyttää. Aikuisten leirit ovat osa samaa ilmiötä.

– Leiriä voi ehdottomasti kuvailla leikiksi, Heljakka sanoo.

Aikuinen leikkii, kun toiminnalla ei ole leikin ulkopuolisia tavoitteita, vaan tekeminen itsessään on pääasia.

– Karkeasti sanottuna leikki-sanaan liittyy stigma, koska yhteiskunta ajattelee, että tuottamaton toiminta vähentää leikkivän aikuisen järkevyyttä ja toimintavalmiutta.

Ratsastusleirille osallistuvat aikuiset ovat mielissään siitä, että leirillä saa irtioton arjesta. Kuva: Elena Liseytseva

Leiri kehittää itseilmaisua

Vierumäki Country Club järjestää yhdessä Suomen Urheiluopiston kanssa runsaasti aikuisten kursseja vuoden ympäri.

– Leiri-sana yhdistetään lapsiin ja nuoriin. Aikuisille järjestetään kursseja ja hyvinvointilomia, kertoo liikunnanohjaaja Maikki Prusila.

Prusilan mukaan kurssit ovat hyvin suosittuja. Kurssin läpi kuljetaan saman porukan kanssa, joten siellä syntyy yhteisen tekemisen tunnelma.

Katriina Heljakan mukaan leikillinen leirielämä kehittää itseilmaisua, ryhmätaitoja, luovuutta ja jäsentää inhimillistä olemista.

Annu Sillantaka osallistuu jo toista kertaa aikuisten ratsastusleirille Vironmäen Ponitallilla. Veikko niminen suomenhevonen on valmiina hellepäivän tunnille. Kuva: Elena Liseytseva

Nörttileiri veti leirin täyteen

Loviisassa järjestettiin keväällä ensimmäistä kertaa viikonlopun mittainen Nörttileiri aikuisille lauta- ja roolipelaajille. Osallistujia saapui 40, joka oli maksimimäärä.

– Lautapeleihin ei ole perhearjessa aikaa, kertoo leirin järjestäjä Tommi Tossavainen.

Ajatus leiristä lähti Tossavaisen omasta halusta raivata kunnolla aikaa pelaamiselle. Tossavaisen mukaan lautapelaajille järjestetään jo päivätapahtumia, mutta yön yli kestävä leiri tarjoaa mahdollisuuden intensiiviseen pelaamisen.

Pelaamisen lisäksi osallistujat nauttivat irtiotosta ja täysihoidosta. Nörttileirin nettisivuille kootut ohjeet ovat rennot. Osallistujat voivat valvoa mielensä mukaan ja alkoholin käyttökin sallitaan, mutta se ei ole leirin itsetarkoitus.

Annun ja Veikon yhteistyö sujuu vuosien kokemuksella. Hevosten kanssa puuhaillessa on helppoa unohtaa arjen huolet. Kuva: Elena Liseytseva

Yhteiskunta pakottaa järjestämään yhteistä tekemistä

Yhteisöllisyystutkija Antti Maunun mukaan suomalainen ja laajemmin länsimainen yhteiskunta on sellainen, että sosiaalisuudelle on runsaasti kysyntää.

Yhteisöllisyys on ihmisille luonnollinen olotila, ja sitä esiintyy kaikissa kulttuureissa. Ennen 1950-lukua suomalaiset asuivat maatalousyhteiskunnassa, jossa yhteisö oli valmiiksi määrätty sen mukaan, mihin sattui syntymään.

Sosiaalisuus muuttui, kun ihmiset muuttivat kaupunkeihin ja lähiöihin. Yhteisöllisyyden valmis rakenne murtui.

– Aikuisten leiri on hyvin luonteva ja looginen vastaus siihen, että kulttuurin sosiaalisuus on muuttunut, Maunu sanoo.

Antti Maunun mukaan leiri on hyvä paikka yhteisöllisyyden luomiselle, koska sinne hakeutuu ihmisiä, jotka haluavat olla yhteydessä toisiin ihmisiin.

– Jos ei halua tavata muita ihmisiä, niin tuskin menee leirillekään.

Maunu on tutkinut väitöskirjassaan biletyksen yhteisöllisyyttä. Hän havaitsi tutkimuksessaan, että ihmiset lähtevät juhlimaan tarkkaan virittynein odotuksin. Ajanvietolta halutaan yhteisöllisyyttä.

Leireilyssä on paljon samaa, mutta sosiaalisuus on vielä perusteellisempaa. Leiri kestää jopa viikon, ja osallistujat jakavat saman päivärytmin.

Maunun mukaan leirillä koettu yhteisöllisyys on arjesta poikkeavaa: se on ikään kuin huvipuistovisiitti.

Aikuisten ratsastusleirillä on samat säännöt kuin lastenkin leireillä, koska hevosten kanssa toimiessa täytyy huomioida turvallisuus. Kuva: Elena Liseytseva

Tanssileirillä on aikaa harrastaa tehokkaasti

Helsingin Tanssiopisto on järjestänyt aikuisille balettileirin joka kesä 19 vuoden ajan. Leirin järjestäjä Anita Remitz halusi viettää kesällä aikaa mökillään Lohjan Sammatissa.

– Järjestin leirejä aluksi itseäni varten, Remitz sanoo ja nauraa.

Aikuisten kanssa järjestelyt ovat erilaiset kuin lasten kanssa, sillä leiri pyörii talkoovoimin.

Leiri oli alusta asti suosittu, mutta viime vuosina se on saavuttanut kiinnostusta jopa ulkomailla.

– Keskieurooppalaiset kävijät ovat olleet innoissaan. Heistä on epätavallista, että aikuiset pääsevät leireille.

Aikuiset harrastavat tavallisesti työn ohessa. Siksi kokonainen harrastukseen keskittyvä viikko voi olla hyvin poikkeuksellinen tilaisuus paneutua lajiin.

– Aikuisille ei tarvitse järjestää kovin paljoa oheistoimintaa, kun itse harrastus on pääosassa. Ammattitanssijat nauttivat leirin rennosta ilmapiiristä, johon ei kuulu lajille tyypillistä kilpailullisuutta.

Vironmäen Ponitallilla järjestetään niin yö- kuin päiväleirejäkin pelkästään aikuisille. Kuva: Elena Liseytseva
Lue myös: Oma tupa, oma lupa – 10 vuotta kodittomana ollut Laukkanen tahtoisi oman kodin, jossa olisi tv ja pyykinpesukone
 
Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi