Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Maanantaina lauluilta, tiistaina sauna ja keskiviikkona peli-ilta – näin vääksyläisessä taloyhtiössä karkotetaan yksinäisyyttä

Vääksyläisen kerrostalon asukkaat muokkasivat aiemmin lähinnä varastona toimineen kerhotilan uuteen uskoon. Tilalle tuli koko taloyhtiön yhteinen kohtaamispaikka, jonka seinät on vuorattu muistoilla yhteisistä hetkistä.

Kesällä kerhohuoneen riennot levittäytyvät pihamaalle, jonne taloyhtiö on kustantanut uuden ruokapöydän ja tuolit. Kuva: Sami Kuusivirta

Suomalaista kerrostaloelämää ei paljon glorifioida. Kerrostalon asukas nähdään ovisilmän läpi tuijottavana kyttääjänä, joka varmistaa ettei ketään ole käytävällä ennen kuin uskaltautuu itse ulos. Melusta valitetaan aina, ja vuorovaikutus muiden asukkaiden kanssa jää lähinnä pään nyökkäykseksi tervehtiessä, jos edes sitäkään.

Toista elämä on Vääksyssä Aniantiellä, jossa reilun 60 asunnon kerrostaloyhteisö kerääntyy joka keskiviikko pelaamaan korttia yhdessä, ja tiistain lenkkisauna saattaakin äityä spontaaniksi grillijuhlaksi. Aniantien väki kerhohuoneineen on esimerkki siitä, miten asiat voidaan isossa kerrostalossa järjestää.

Kerhohuoneesta taloyhteisön valopilkku

Taloyhtiön kerhohuoneen nuorin kävijä Oskar Pesonen paijailee kerhohuoneen virallista sylikoiraa Janaa. Kuva: Sami Kuusivirta

Kuten monessa kerrostalossa, myös Aniantiellä sijaitsevan kerrostalon taloyhtiössä on kerhohuone. Huone oli aiemmin käytännössä varasto, jossa jouluisin saatettiin tarjota kahvit taloyhtiön puolesta. Pahaa ei iljetä vanhasta taloyhtiön hallituksesta puhua, mutta asukkaat myöntävät, että huonetta pantattiin, eikä sitä haluttu antaa yhteiseen käyttöön.

Vuosi sitten taloyhtiön hallitus vaihtui, ja uudet tuulet puhalsivat kerhohuoneen avattujen ovien läpi. Käyttämättömästä huoneesta tuli talon valopilkku, jossa yksinäisyys kaikkoaa naurun remakan myötä.

Taloyhtiön nykyinen puheenjohtaja Riitta Ojala (vas.), Terttu Viitanen, Seija Natunen ja Varpu Lahtinen nauttivat kerhohuoneelle tuoduista kahvileivistä. Kuva: Sami Kuusivirta

Vanhin taloyhtiön kerhohuoneen kävijä on 83-vuotias Martti Viitanen, joka on asunut Aniantiellä vaimonsa Terttu Viitasen kanssa jo 14 vuotta. Ensi vuonna juhlitaan parin 60:ttä hääpäivää.

Martti Viitanen tapasi ennen pelata korttia hyvinkin ahkeraan, mutta neljä vuotta sitten leikattu aivokasvain vei mieheltä näkökyvyn. Peli-iltoihin Viitanen osallistuu silti mielellään ja kuulemma vakoilee muiden kortteja, veistelevät muut asukkaat.

Taloyhtiön nuorimman asukkaan titteliä ylläpitää vikkelät jalat omaava, kohta kaksi ja puolivuotias Oskar Pesonen, joka osallistuu mielellään kerhohuoneen rientoihin.

Yhteiset muistot koristavat seiniä

Kerhoemännän Arja Myllysen mukaan kerhon kuoro on tuhatääninen, mutta yhtään meluvalitusta ei vielä ole tullut. Kuva: Sami Kuusivirta

Silmämäärältä noin 20-neliöinen kerhohuone on vuorattu lattiasta kattoon erilaisin valokuvin ihmisistä, tapahtumista ja tarjoiluista, joita kerhohuoneella on ollut. Keskellä huonetta on kaksi pöytää, jotka täyttyvät herkuista nyyttikestien hengessä. Kahvipaketti tuodaan vuoron perään ja kahvinkeitosta vastaa kerhohuoneen virallinen emäntä Arja Myllynen.

On vaikea kuvitella, että kerhohuone on ollut yhteiskäytössä vasta alle vuoden päivät. Huoneen merkitys sitä käyttäville on kuitenkin silminnähden tärkeä.

– Täällä on asunut ihmisiä, jotka ovat olleet todella yksinäisiä, mutta kertoneet saaneensa yhteisen kerhohuoneen toiminnasta paljon iloa elämäänsä, Myllynen sanoo.

Yksi sellainen on Jarmo Koivu.

– Ennätin asua tässä puolitoista vuotta eikä kukaan kutsunut kahville. Toisiin oli vaikeaa tutustua, kun ihmisiä tapasi lähinnä ulko-oven ja jätekatoksen välillä, Koivu selittää.

Nykyisin hänet tunnetaan kerhohuoneen virallisena isäntänä ja laulattajana. Koivun vetämiä lauluiltoja järjestetään joka maanantai. Kovasti tuntuu taloyhtiön väkeä laulattavan myös lauluiltojen ulkopuolella. Vielä yhtäkään meluvalitusta ei ole tullut.

– Kevättalvella päätimme aloittaa jokaisen lauluillan jonkun maakunnan laululla, ja nyt kaikki maakunnat on laulettu läpi, naurahtaa Koivu.

Suunnitelmissa yhteinen retki pihapiirin ulkopuolelle

Kerhohuoneen virallinen isäntä Jarmo Koivu ja emäntä Ajra Myllynen kutsuvat pihapiiriään paratiisikseen. Kuva: Sami Kuusivirta

Aniantiellä sijaitseva kerhohuone avautuu suoraan talon takapihalle. Sen edustalle taloyhtiö on kustantanut pöytäsarjan ja puukeinun. Lapsille pihalla on hiekkalaatikko. Paikka on asukkaiden mukaan paratiisi, jossa puiden lomasta on suora näkymä Vesijärvelle ja Tallukan päivätansseihin lyhyt matka.

Kerhohuoneen iltamat ovat usein arvaamattomia. Terttu Viitanen lausuu mielellään runoja, ja liikuntaa rakastava Seija Natunen saattaa yllyttää kaikki keppijumppaan. Valomerkkiä ei kerhohuoneelle tule, ja illat saattavat venyä pitkään hyvässä seurassa.

Kun ovi on auki, kerhohuoneelle voi mennä ilman ennalta määrättyä ohjelmaa. Seinällä on kalenteri, johon voi merkitä oman nimipäivänsä. Perinteisesti nimipäivien kunniaksi järjestetään kahvitilaisuus.

– Ei missään ole näin vapaata. Olen todella tyytyväinen asuessani täällä, Natunen sanoo.

Myös muut kerhohuoneen kävijät sanovat yhteisöllisyyden olleen kaivattua. Kun oman naapurinsa tuntee, tuo se myös ihan uudenlaisen turvallisuuden tunteen.

Seuraavaksi suunnitteilla on järjestää retki oman pihapiirin ulkopuolelle.

– Kaikenlaista olemme suunnitelleet. Voisimme lähteä vaikka risteilylle, maalailee Varpu Lahtinen.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi