Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Jokainen juhannustaika ei vaadi nakuilua – tässä taikoja lykyn lisäämiseen kotiin, ystävyyteen ja lempeen

Onnea tuovia esineitä ja taikoja on monenlaisia. Kuva: Kati Eloranta

Viime vuonna juhannuksen alla Etelä-Suomen Sanomissa julkaistiin taikoja, joita tehdessä saa luvan kanssa olla alasti. Tällä kertaa nakuilla ei tarvitse, mutta juhannusviikolle sopivasti kansanperinteestä on kyse nytkin. Tällä kertaa taioilla tähdätään onneen ja hyvään lykkyyn.

Vinkit on kerätty suomalaiseen kansanperinteeseen nojaavasta Paula Havasteen Onnenloitsut-kirjasta.

Tee lykkylauta

Onnea tuova lykkylauta sopii hyvin esimerkiksi kesämökille. Oven yläkamanan päälle tehdään pieni puuhylly, jolle laitetaan luonnosta löytyneitä, onnea tuovia esineitä: musta tai valkea kivi, valkea sulka tai höyhen tai puunpala, jossa on oksanreikä. Esineiden hyvä lykky tarttuu ovesta kulkevien mukaan.

Ulkopuolelle voi naulata ylössuin olevan hevosenkengän, johon onni kerääntyy. Kukat, seppeleet ja kimput tuovat kotiin suojelusta.

Onnea taskussa

Onnea voi kantaa mukanakin. Se onnistuu pitämällä taskussa esimerkiksi valkeaa kiveä tai höyhentä. Kirjan mukaan oman kultansa ajatuksia voi houkutella nappaamalla häneltä salaa vaikkapa napin tai avaimenperän ja pitämällä sitä taskussa. Muukin pikkuesine käy, mutta kolikkoa ei tähän tarkoitukseen kannata käyttää – sitä ovat käsitelleet monet muutkin kuin oma lemmitty.

Varjele ystävyyttä

Ystävyyttä voi suojata rikkoutumiselta monin tavoin – esimerkiksi niin, ettei koskaan lainaa tai anna lahjaksi mitään terävää. Yhdessä syödessä suolapurkkia ei ojenneta suoraan käteen, vaan se on aina laitettava välissä pöydälle.

Onnea juhlapäivään

Hääpäivällekin lykkyä tuovia pikku taikoja riittää. Ensinnäkin pariskunnan on hyvä nähdä toisensa hääpuvuissaan yhtä aikaa. Sormukset pitää vaihtaa silmiin katsoen, ja vihkihetkellä jalkojen on osoitettava samaan suuntaan. Lisäksi ensimmäinen askel vihkipaikan kynnyksen yli otetaan yhtä aikaa.

Mikäli pariskunta toivoo lapsia, he voivat juhlapöytään istuutuessaan laittaa lusikkansa pöydälle päällekkäin.

Lykkyä parisuhteeseen

Parisuhdearjen taikojen ei selvästikään tarvitse olla monimutkaisia. Ensimmäiseksi aamulla annetaan aamusuukko, sitten noustaan sängystä yhtä aikaa vasemmalla jalalla. Aamupalaleivän voihin voi piirtää molempien nimikirjaimet.

Oman kullan käteen kannattaa tarttua, sillä kirjan mukaan käsi kädessä kulkevien välille ei mahdu pahoja enteitä. Mikäli matkaan lähdetään mököttäen, kirja neuvoo palaamaan takaisin kotiin takaperin ja yrittämään uudestaan käsi kädessä.

Lähde: Paula Havaste – Onnenloitsut

Juhannusaatto perjantaina 22.6. ja juhannuspäivä lauantaina 23.6.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi