Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

TV-kasvo remontoi toisten mökkejä, mutta oma on alkuperäiskunnossa

Monesta tv-ohjelmasta tuttu Ville Heino on oppinut rakentamisen kantapään kautta. Varsinaisena rakennusalan oppikoulunaan hän mainitsee tv-ohjelma Innon. Kaksi melko vähäisellä rakennuskokemuksella varustettua kaverusta tekivät ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella melkoisia ihmeitä, kun kymmenessä viikossa piti tehdä kymmenen remonttia.

Ville Heino on tuttu tv-kasvo katsojille, jotka seuraavat koti- ja mökkiaiheisia realitysarjoja. Kuva: Laura Oja

Inno, Huvila & Huussi sekä parhaillaan televisiossa pyörivä Kotoisa – niissä kaikissa rakentajana häärii Ville Heino, 37, joka innostui rakennusalasta lähes parikymmentä vuotta sitten.

Toisin kuin voisi kuvitella, rakennusyritystä yhtiökumppaninsa Kerkko Halmeen kanssa luotsaavalla Heinolla ei ole alan koulutusta, vaan lukion ja intin jälkeen hän lähti opiskelemaan matematiikkaa Helsingin yliopistoon.

– Matikasta on hyötyä tässäkin työssä, oikeastaan siitä on hyötyä missä tahansa, Heino huomauttaa.

Pelkät matematiikan taidot eivät kuitenkaan riitä, vaan rakennusalalla tarvitaan luonnollisesti kädentaitoja, pitkää pinnaa ja motivaatiota.

Olen niin syvällä rakennusalalla, että tuskin pääsen siitä koskaan eroon enkä välttämättä haluakaan.

– Motivaatiota pitää olla, muuten tekemisessä ei ole mitään järkeä. Toki motivaatio katoaa välillä, mutta tähän asti se on aina löytynyt.

127-tuntisia työviikkoja

Heino myöntää, että koska hänellä tai Halmeella ei ollut rakennusalan koulutusta yritystä perustaessa vuonna 2007, lähes kaikki on opittu kantapään kautta.

– Olin toki tehnyt ennen yrityksen perustamista remontteja kavereille ja itselleni sekä ollut kesätöissä raksoilla. Uskallan kuitenkin myöntää, että olen tänä päivänä parempi rakentaja kuin firmaa perustaessa, Heino hymähtää.

Kun Inno-ohjelman ensimmäistä kautta kuvattiin kymmenen vuotta sitten, Heino oli epämukavuusalueellaan, sillä kameroihin tottuminen vei oman aikansa. Kuvauksissa riitti myös muita haasteita: Heinolla ja Halmeella oli kymmenen viikkoa aikaa tehdä kymmenen remonttia.

– Välillä olimme liemessä ja teimme 127-tuntisia työviikkoja. Kaikki kohteet saatiin kuitenkin valmiiksi sovitusti.

Uran parhaat muistot

Jälkikäteen katsottuna Inno oli ennen kaikkea rakennusalan oppikoulu.

– Vähemmän remontteja tehnyt Kerkko oppi asioita minulta, vaikka minäkään en osannut oikeastaan mitään, Heino sanoo ja nauraa.

Haasteista huolimatta kuvausviikoista jäi tähänastisen uran parhaat muistot.

– Niinhän se usein on, että mitä tiukemmalle itsensä laittaa, sitä paremmat muistot jäävät. Televisioprojektit ovat aina olleet mieluisia, koska niissä on päässyt näkemään valmiin kokonaisuuden aina lopuksi.

Vastapainoa maisemakuvauksesta

Vapaa-ajalla Heinoa ei nähdä kameran edessä, sen takana kylläkin. Maisemakuvaus vei mukaan muutama vuosi sitten, ja se on täydellistä vastapainoa rakennushommille.

– Maisemia on helppo kuvata: ne pysyvät paikoillaan. Lapset ovat paljon vaikeampia kuvattavia, Heino naurahtaa.

Hän tietää mistä puhuu, sillä perheeseen kuuluvat kolme-, kuusi- ja seitsemänvuotiaat tyttäret, jotka pitävät huolen siitä, että vauhtia riittää.

– Yritän viettää lasten kanssa niin paljon aikaa kuin mahdollista ja ottaa lapset mukaan omiin tekemisiini. He ovat olleet auttamassa esimerkiksi pihan kiveämisessä.

Vaikka valokuvaus on lähellä Heinon sydäntä, hän haluaa pitää kuvaamisen pelkkänä harrastuksena. Rakennusala sen sijaan on ja pysyy.

– Olen niin syvällä rakennusalalla, että tuskin pääsen siitä koskaan eroon enkä välttämättä haluakaan.

Heino kuitenkin haluaa pitää kaikki ovet auki siltä varalta, jos mukavuusalueen ulkopuolelle meneviä tarjouksia tulee vastaan.

– Kyllähän sellaisia tarjouksia pitää ainakin kerran kokeilla, hän virnistää.

Nyt halutaan asuntomaisia mökkejä

Ohjelmien myötä rakentaja Ville Heinolla on tarkka käsitys siitä, millaisia muutoksia suomalaiset haluavat kesämökeilleen. Erityisesti nuoremmat mökkien omistajat haluavat mökeistään nyt asuntomaisia.

– Mökkifiilistä on oltava, mutta mökillä voi olla enemmän mukavuuksia kuin aiemmin. Mökillä saa esimerkiksi olla astianpesukone, jotta fiilistelyyn jää enemmän aikaa.

Mökeillä on tällä hetkellä paljon sukupolvenvaihdoksia.

– Nuoret haluavat selkeästi vaaleampia pintoja mökeille kuin heidän vanhempansa.

1970-luvulla rakennetuissa mökeissä käytettiin paljon mäntyä. Nyt mäntypinnat ja punatiilet halutaan pois. Mänty ei viehätä Heinoakaan.

– Toivottavasti se ei tule koskaan takaisin muotiin. Mänty toimii pieninä läiskinä, mutta ei suurina pintoina.

Monissa maissa männystä ei Heinon mukaan tehdäkään muuta kuin talojen runkoja.

– Sille on mielestäni hyvä peruste: mänty on oksainen puu, joka kellastuu todella pahasti oranssiksi. Siitä ei saa helposti nättiä pintaa.

Kuhmoisten mökki viehättää jälleen

Heino on viettänyt lapsesta saakka kesiään perheen mökillä Kuhmoisissa Päijänteen rannalla.

– Mökin pitää ehdottomasti olla järven tai meren rannalla. Jos mökki ei ole rannalla, se ei ole mökki vaan kesäasunto.

Heino muistaa kesät Kuhmoisten-mökillä hyvin.

– Pienempänä mökillä oli aina tekemistä ja hauskaa, mutta teininä en halunnut lähteä sinne mistään hinnasta. Nyt kun ikää on enemmän, mökkeily kiinnostaa taas, hän tuumaa.

Mökillä näkyy hänen mukaansa se, ettei suutarin lapsella ole kenkiä. Mökki on nimittäin lähes alkuperäiskunnossa. Heino myöntääkin, että intoa vapaa-ajan remonttihommiin ei ole ainakaan tällä hetkellä.

– Remonttisuunnitelma on sentään tehty, mutta sen toteutus on vielä vähän auki, sillä en halua mennä mökille ajatuksella, että siellä olisi pakko tehdä remonttia.

Ville Heino

Akateemisesta maailmasta remonttien pariin ja televisiosta tutuksi kasvoksi

Rakentaja Ville Heino on syntynyt Porvoossa.

Oli 5-vuotias, kun perhe muutti Iisalmeen. Asunut pääkaupunkiseudulla yli puolet elämästään.

Sivuaineopintoja vaille valmis filosofian maisteri (pääaineena matematiikka).

Tuttu televisio-ohjelmista Inno ja Huvila & Huussi. Tällä hetkellä mukana MTV3:n Kotoisa-ohjelmassa.

Pyörittää Runtu Works Oy:tä yhtiökumppaninsa Kerkko Halmeen kanssa.

Yritys on tehnyt noin 300 remonttia. Parhaillaan yritys työskentelee esimerkiksi Suomen suurimmalla työmaalla kauppakeskus Redissä Helsingin Kalasatamassa, jonne yritys rakentaa tuulitunnelin sisätilaa.

Harrastaa maisemakuvausta: villeheino.com.

Myös matkustelu kuuluu rakentajan vapaa-aikaan. Tällä hetkellä haaveissa on Norjan-matka pelkästään siitä syystä, että siellä olisi paljon kuvattavaa. Maisemakuvauksen lisäksi kuvankäsittely kiehtoo Heinoa.

Maiju Karhunen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi