Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Kuusi askelta puhtaaseen kotiin - WC-pytyn peseminen alkaa vetämällä

Lattia on syytä pestä järjestyksessä nurkkia myöten. Tee pesuliuos valmiiksi. Älä moppaa liian märällä. Jos lattia on todella likainen, moppaa märemmällä ja kuivaa välittömästi. Vaihda pesuliuos riittävän usein. Näillä vinkein näet myös tumman lattian puhtauden.

Noora Hänninen pyyhkii pölyt sängyn alta. Kuva: Katja Luoma

Vanha kansa siivosi perusteellisesti kahdesti vuodessa: jouluksi ja juhannukseksi. Nykyihminen on ottanut tavaksi siivota asumuksensa myös keväisin.

Syytä siivousvimmaan ei tiedetä, mutta se saattaa johtua keväisin lisääntyvästä valosta. Kirkas auringonvalo on lian paljastajana armoton.

Kokosimme neuvot, joilla raskas ja perusteellinen siivous sujuu joutuisammin.

1 Ennen varsinaista siivousta järjestetään paikat.

Vaatteet ja kengät, joita ei enää tänä talvena tarvita, siirretään säilytykseen. Lelut ja muu irtain kerätään lattioilta. Luetut lehdet kannetaan paperinkeräykseen. Rikkinäiset vaatteet hävitetään, pieneksi jääneet viedään vaatekeräykseen tai kirpputorille.

Kaikkien tavaroiden kohdalla voi aitoon konmari-henkeen pohtia, mikä tavara on oikeasti tärkeä ja luopua kaikesta turhasta. Kun tavaraa on vähemmän, on nurkat helpompi pitää puhtaana.

2 Huolellinen imurointi tekee muusta siivouksesta helpompaa.

Ennen kuin pölynimuri hurautetaan käytiin, irrotetaan irtoava, kuten matot, vuodevaatteet, petauspatjat ja sohvatyynyt, ja viedään ulos. Matot imuroidaan, ravistetaan ja jätetään tuulettumaan.

Sähkökäyttöinen imuri on ollut siivoojan paras kaveri jo sadan vuoden ajan. Lahtelainen siivousyrittäjä, siivousteknikko Tiina Vidgren sanoo, että niin hienosta keksinnöstä kannattaa ottaa ilo irti.

– Imurointiin on syytä panostaa. Kun oikein huolellisesti imuroi, käy lattian peseminen paljon nopeammin.

Kalusteita siirrettään ja irrotettavaksi tarkoitetut päälliset irrotetaan niin, että kaikki paikat päästään imuroimaan. Kalusteet imuroidaan joka puolelta. Eikä unohdeta sänkyä, huoneiden listoja, pistorasioita ja seinävaatteita.

– Imureissa on yleensä tarvikekotelo, joissa on erilaisia suulakkeita. Kannattaa tutustua. Kovalla suulakkeella imuroidaan pehmeää ja pehmeällä kovaa, Vidgren vinkkaa.

3 Pölyt kannattaa pyyhkiä järjestyksessä.

Pölyt pyyhitään huone kerrallaan. Vidgren neuvoo aloittamaan oven vierestä ja kiertämään huoneen järjestyksessä myötä- tai vastapäivään.

– Mitään ei jää välistä, eikä aikaa mene sen miettimiseen, mitä on pyyhkimättä.

Siivouspyyhe huuhdellaan ämpärissä, jossa on pesuliuos valmiina.

– Pyyhe kannattaa taittaa puoliksi ja vielä kerran puoliksi. Kun pyyhkeessä on monta puhdasta pintaa, sillä saa pyyhittyä koko huoneen. Toisessa kädessä kannattaa pitää kuivaa pyyhettä, jolla pyyhitään arimmat pinnat.

Hän muistuttaa, että aran pinnan voi yleensä pyyhkäistä myös märällä, kun pinnan kuivaa välittömästi.

Patterin takaakin kannattaa pyyhkäistä, eikä pystypintoja saa unohtaa.

Lattianpesussa vesi kannattaa vaihtaa tarpeeksi usein. Keittiötä siivoaa Taru Hänninen. Kuva: Katja Luoma

4 Kun pölyt on pyyhitty myös lattialistoista, on lattiapesun aika.

– Lattiakin on syytä pestä järjestyksessä nurkkia myöten. Tee pesuliuos valmiiksi. Älä moppaa liian märällä. Jos lattia on todella likainen, moppaa märemmällä ja kuivaa välittömästi. Vaihda pesuliuos riittävän usein. Jos haluat varmuuden, että lattia on takuulla puhdas, vedä neste kokoon lastalla. Lika näkyy vaaleaa lattiaa vasten selvästi. Jos lattia on tummempi, voit imeyttää nestettä valkoiseen harsoon ja näin varmistua lattian puhtaudesta, Vidgren opastaa.

5 Vessankin siivous alkaa imuroinnilla.

Imuroinnin jälkeen Vidgren kastelee käsienpesualtaan vedellä ja poistaa näkyvän lian, kuten hammastahnan roiskeet tiskiharjalla.

– Kun näkyvä lika on poissa, levitetään pesuaine ja annetaan vaikuttaa muutaman minuutin. Allas, hana ja viemäriaukko on kätevä harjata puhtaaksi tiskiharjalla. Varsinkin hanan juureen ja niveleen kerääntyy likaa.

WC-pytyn peseminen alkaa vetämällä.

– Kun pytty on huuhdeltu, suihkutetaan pesuaine, jonka annetaan vaikuttaa.

Odotellessa on aikaa pyyhkiä kostella liinalla ovenkahva, ovenpielet ja valokatkaisija.

– Hanat ja pesuallas huuhdellaan ja kaikki pinnat pyyhitään järjestyksessä, kuten muissakin huoneissa. Pytty harjataan. Jos pytty haisee tai näyttää erityksen likaiselta, se pestään kauttaaltaan hyväntuoksuisella pesuaineella ja tiskiharjalla, jota ei käytetä mihinkään muuhun. Jos tilassa on lattiakaivo, pytty huuhdellaan hyvin ulkopuolta esimerkiksi käsisuihkulla. Jos kaivoa ei ole, käytetään erittäin kosteaa siivouspyyhettä.

Lopuksi pestään tai mopataan lattia.

6 Paras vaihe on se, kun tuodaan matot ja muut tuulettuneet sisälle.

– Lopussa kiitos seisoo ja kotiin leviää raikas tuoksu. Tässä vaiheessa siivousta voi olla paikallaan vaihtaa myös verhot, joilla saa valoisaailmettä.

Ikkunoiden peseminen kannattaa säästää Vidgrenin mukaan ajankohtaan, jolloin ulkona on lämmintä.

– Niin pääse helpommalla ja työ on mukavampaa. Perusteellisempi siivous kannattaa muutenkin jakaa useammalle päivälle, jotta sen jaksaa tehdä kunnolla. Eikä ole hullumpi ajatus, että työhön osallistuvat kaikki perheenjäsenet, Tiina Vidgren vinkkaa.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi