Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Unohtiko puoliso taas merkkipäivän ja lahjan? Sujuva arki on parisuhteessa juhlahetkiä tärkeämpää

Kaksistaan köllöttely hyvän kirjan tai musiikin parissa kotisängyssä on edullinen ja helppo tapa hoitaa parisuhdetta. Painetta on turha ottaa siitä, mitä muka pitäisi tehdä. Kuva: Colourbox

Toistuvia kynttiläillallisia upeissa ravintoloissa (ei paikallispizzeriassa), maailmaa syleileviä riitoja (ei koskaan lojumaan jääneistä vaatteista), hassuttelua biitsillä (lapset mukana), ruusun terälehtiä kylpyvedessä (kallista). Muun muassa kaikkea tätä tarjoillaan, kun katsoo romanttisia elokuvia tai selailee parisuhdekuvia sosiaalisessa mediassa.

Professori Jaakko Seikkula Jyväskylän yliopistosta muistuttaa, että elokuvat ja kirjat tehdään yleensä kriisien ympärille. Jos parisuhteensa nojaa viihdeteollisuuden rakentamaan maailmaan, odotukset voivat kasvaa liian suuriksi. Arki kun on pääosin muuta kuin rakkauden mittaamista kriisitilanteissa. Sekin on selvää, että yhtä ainoaa parisuhteen mallia ei ole.

Vuosia pariterapeuttina toiminut Seikkula kehottaa puhumaan ääneen siitä, mitä toivoo ja odottaa parisuhteelta.

- Ei voi olettaa, että toinen ymmärtäisi vihjeestä. Jos odotukset jäävät puhumatta, tulee helposti ongelmia.

Lue myös: Mistä tiedät, että parisuhteesi on hiipumassa - ammattilaiset listaavat varoitusmerkit
 

Ei riitä, että asioista puhutaan suhteen alussa. Toiveita pitää päivittää suhteen aikana. Seikkula kehottaa avoimeen arviointiin siitä, mikä tuntuu hyvältä.

- Kun pari tulee terapiaan, usein arkipäivän rutiinit ovat tulleet sellaisiksi, etteivät omat halut ja toiveet kohtaa. Pienistä jutuista tulee isoja - niin hyvässä kuin pahassa.

Seikkula on tutkinut pariskuntien välistä dialogisuutta. Naisilla on yleensä enemmän sanoja tunteilleen, miehet puolestaan elävät tunteita.

- Sitä ei aina hyväksytä, ettei ole sanoja. Sanonta 'suomalainen mies ei puhu tunteistaan' on hölynpölyä. Miehelle pitää antaa tilaa löytää tapansa ilmaista tunteitaan, kyllä ne tulevat esiin pikkuhiljaa.

Hän painottaa, että parisuhteessa pitää saada näyttää tunteensa - esimerkiksi ärtymys, surullisuus ja ahdistus - ilman, että niitä tarvitsee heti pukea sanoiksi. Tai ilman, että pitää karata pohtimaan yksinäisyydessä vaikka autotalliin.

- Toisen tunteita ei tarvitse sanoittaa. Voi vain kertoa, miltä itsestä tuntuu.

Ira Blomberg-Kantsila
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi