Aiheet
Ihmiset ja ilmiöt

Kun kaksi lahtelaista muotoilijapuuseppää löi hynttyyt yhteen, alkoi syntyä esineitä, joita sisustuslehtien palstoilla himoitaan

Yrittäjäpariskunta kertoo, että kun yrityksen toimisto vielä sijaitsi kotona, työ- ja kotielämä sotkeutuivat toisiinsa. Nykyisin, etenkin Tuulikki-tyttären syntymän jälkeen, Kirsi Pasanen ja Mikko Kentta ovat rauhoittaneet kodin työasioilta kokonaan. Kotona ei ole edes tietokonetta.

Kirsi Pasasen ja Mikko Kentan suvuissa on paljon puuseppiä ja muita käsityön taitajia. Muotoilijapariskunta kotiutui Lahteen Kuopiosta. Kuva: Sami Kuusivirta

- Tervetuloa, sanoo muotoilija-puuseppä Mikko Kentta ja johdattaa läpi hallin, jossa kaksi työntekijää kokoaa mustaa senkkiä. Tuolla näkyy laatikollinen puisia pöydänjalkoja, jotka on muotoiltu siten, että näyttää kuin laatikossa olisi lauma ballerinoja jalat kohti taivasta.

- Tervetuloa, sanoo muotoilija-puuseppä Kirsi Pasanen ja pyytää istumaan kahvihuoneen pöytään, joka arvatenkin on itse suunniteltu ja tässä verstaassa valmistettu.

Ensin oli verstas Vääksyssä

Kiekko-seinäkellosta kaikki alkoi. Se on noussut myös monen sisustajan suosikiksi. Kuva: Sami Kuusivirta

Pöydällä on sisustuslehtiä, joiden sivuilla lahtelaisen muotoilutoimiston ja puusepänverstaan luomuksia on useasti nostettu himoittujen designesineiden joukkoon.

Lehdessä vilahtaa Kiekko-seinäkello. Siitä kaikki alkoi vuonna 2010.

Puusepänverstas, jolla Kentta työskenteli, oli mennyt konkurssiin. Pasanen oli juuri valmistunut Lahden muotoiluinstituutista. Alan työpaikkoja ei ollut tarjolla lainkaan.

- Piti päättää, lähdemmekö jatko-opiskelemaan vai perustammeko oman yrityksen, Pasanen muistelee. Se oli Muoto2-yrityksen alku.

Pariskunta vuokrasi Vääksystä pienen verstaan koneineen. Omia välineitä oli tasan yksi: akkuporakone. Pasanen ja Kentta kaavailivat, että yrityksestä tulisi pieni prototypointi- ja suunnittelupaja. Piti myydä muille palveluita, mutta jälleenmyyjät viehättyivät pariskunnan designista niin, että itse valmistettujen sisustusesineiden ja huonekalujen valmistukseen tarvittiin pian isompi tila. Ja vielä isompi tila. Ja sitten piti jo palkata yksi puuseppä lisää.

Konstailemattomuutta ja funkkishenkeä

Baletti-sohvapöytä pääsi tuotantoon vasta, kun syntyi jatkoidea metalliheloista, joilla jalat kiinnitetään pöytälevyyn. Kuva: Sami Kuusivirta

Seinäkellosta tuli ensituote puhtaasti käytännön syistä. Sen piti olla esine, jota aina tarvitaan, ja lisäksi pienikokoinen, koska varastotilaa oli alussa niukasti. Muotoilultaan se oli kuitenkin juuri sitä, mikä on sekä Pasasen että Kentan muotokielelle ominaista.

- Konstailematon, funkkishenkinen. Vaikutteet tulevat Bauhaus-koulukunnalta ja funktionalismin varhaisajoilta, he kuvailevat.

- Ei kai me osattaisi krumeluuria tehdäkään. Glitterbarokkituolia meiltä ei irtoaisi!

Kaksitoista vuotta yhteiseloa

Kuopiolaislähtöinen pariskunta oli ollut yhdessä neljä vuotta ennen yrityksen perustamista.

- Kohta kaksitoista vuotta väännetty, he hihittävät ja katsovat toisiinsa.

Olla puolisoita, yrityskumppaneita ja työkavereita - sen voisi kuvitella joskus käyvän hermoille.

Alussa, kun yrityksen toimisto sijaitsi kotona, työ- ja kotielämä sotkeutuivat toisiinsa herkemmin. Nykyisin, etenkin Tuulikki-tyttären syntymän jälkeen, Pasanen ja Kentta ovat rauhoittaneet kodin työasioilta kokonaan:

- Aiemmin jompikumpi oli koko ajan koneella. Nykyisin meillä ei ole kotona tietokonetta ollenkaan, vaan pyrimme olemaan läsnä. Sähköpostit eivät tule puhelimeen, he kertovat.

Pasanen ja Kentta sanovat, että kun yritys on yhteinen, kumpikin ymmärtää työn luonteen eikä napise.

- Välillä on hankalaakin. Mutta hiton kivaa tää on!

Muotoilu herättää keskustelua

Taistoa syntyy toisinaan muotoilusta. On tehtävä kompromisseja. Molemmat joutuvat hyväksymään, että oma keksintö ei aina etene.

- Ideoita veivataan töissä, kotona, mökillä ja matkoilla. Edistyminen voi katketa siihen, että pitää liian tiukasti kiinni jostakin yksityiskohdasta. On pystyttävä luopumaan turhasta. Ehkä myös sen seurauksena syntyy esineiden pelkistetty muoto, Pasanen ja Kentta sanovat.

Prototyyppi saattaa lojua parikin vuotta hyllyllä pölyttymässä, kuten kävi Baletti-sohvapöydälle. Pasanen sai idean siroihin pöydänjalkoihin balettitanssijan jalan muodosta, mutta vasta kun syntyi jatkoidea metalliheloista, joilla jalat kiinnitetään pöytälevyyn, pöytä pääsi tuotantoon.

Koska muotoilijoissa virtaa puusepän veri, esineistä ei tehdä rakennepiirroksia, vaan hahmomalli.

- Siitä tietää heti, toimiiko idea käytännössä. Puun tuntemus on muotoilijalle muutenkin hyvä juttu, he huomauttavat.

Puusepän veri vetää myös paljon mieluummin verstaalle kuin tietokoneelle. Toimistoasiat ovat pakkopullaa, Kentta myöntää.

- Jos Mikko tietää, että huomenna on oltava toimistossa, hän on tänään tuotantopuolella koko päivän. Se on terapiaa, Pasanen nauraa.

Inspiraatiota tv-urheilusta

Kentta vitsailee, että olisi mukavaa kertoa, että inspiraatio syntyy runollisesti luonnon helmassa. Todellisuudessa tuoteideat voivat putkahtaa hyvinkin arkisina hetkinä - esimerkiksi urheilua katsellessa.

Kerran Kentta katseli televisiosta kesäolympialaisia, joissa suomalainen pöytätennispelaaja pärjäsi ilahduttavan hyvin. Kentta silmäili pelaajan mailaa. Sen muoto voisi toimia muuallakin, hän tuumi. Olisi kysyntää pienelle hyllylle, jota käyttää vihersisustuksessa tai vaikka yöpöytänä.

- Lähdettiin veivaamaan prototyyppiä ensin pahvista ja mietittiin, miten hyllyn saisi tehtyä yhdestä kappaleesta. Sitten löytyi materiaaliksi vaneritaivute, Kentta muistelee.

Pingismailan innoittaman pikkuhyllyn vaneritaivute on peräisin lahtelaisfirmalta. Pöytien metallihelat tulevat Orimattilasta. Pakkaukset ja tuotteiden valokuvat ovat naapurista Ilmarisentieltä. Muoto2 vannoo lähimuotoilun nimiin myös alihankinnassa.

- Kaikki on tästä läheltä ja suomalaista työtä. Se on logistisesti mahtavaa, ja se tekee yhteiskunnalle hyvää, Pasanen ja Kentta sanovat.

Lähimuotoiluprosessissa on tiettyä mutkattomuutta, joka saattaa yllättää asiakkaan.

- Välillä kun yksityisasiakas on tilannut pöydän ja olemme vieneet sen perille Tuulikki mukanamme,

asiakas on ollut ihmeissään: ai, te toitte sen itse!

Ongelmanratkaisu viehättää

Muotoilijoiden moottorina on ongelmanratkaisuun liittyvä viehätys.

- Pohjimmiltaan kaikki liittyy ongelmanratkaisuun. Miten muotoilla pöydänjalka niin, että siitä tulee superkestävä, he kuvailevat.

- Kuraa on maailma täynnä - hukumme rihkamaan. Mutta jos voi suunnitella pöydän, joka kestää sata vuotta, voi kenties samalla ehkäistä kymmenen heikkolaatuisen pöydän tuottamisen. Silloin se on ekologinen teko. Morkkista ei tarvita, pikemminkin ylpeyttä.

Kirsin ja Mikon valinnat

3 x lempimuotoilua arjessa

1. Fiskarsin sakset.

Joka päivä käytössä. Huomioväri antaa vihjeen käyttötarkoituksesta. Muodolla on funktio. Sakset saa käteen vain yhdellä tavalla.

2. Jatta Lavin keramiikka.

Pienyrittäjän tekemistä kahvikupeista on kiva juoda.

3. Askon vanha Bonanza-nahkasohva.

Sohvaa ei ole ollut tuotannossa vuoden 1979 jälkeen. Se on suomalainen laatuhuonekalu, joka pysyy ja jota voi tarvittaessa korjata.

Kaisa Hako
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt