Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Arja Jormakka pyörtyi mystisesti Hartolassa huolto-aseman pöydässä - "Äitini kävi hyvästelemässä minut"

Länsimaisten tutkimusten perusteella jopa puolella ihmisistä on yliluonnollisia kokemuksia.

Arja Jormakka kokee, että hänellä on jonkinlainen "tavallista voimakkaampi intuitio".

Joulupäivänä 2011 Arja Jormakka ajoi miehensä kanssa Helsingistä kohti Jyväskylää. Jormakan äiti oli hoidettavana Keski-Suomen keskussairaalassa, mutta hänen tilansa ei ollut kriittinen.

Pariskunta pysähtyi puolenpäivän aikaan lounaalle Jari-Pekka-huoltoasemalle Hartolaan. Pian sen jälkeen, kun Jormakka oli istunut pöytään ruokailemaan, hän pyörtyi. Muutaman minuutin kuluttua Jormakka palasi tajuihinsa.

Kun pariskunta jatkoi matkaansa kohti Jyväskylää, Jormakan puhelin soi. Lääkäri pyysi ajamaan tien sivuun.

- Sanoin, että ei tarvitse. Tiedän, mitä on tapahtunut. Äitini kävi juuri hyvästelemässä minut.

Jormakan äiti kuoli 25.12.2011 kello 12.06. Kokemus hämmästytti myös Jormakan miestä, joka on Arjan mukaan ”todellinen jalat maassa -tyyppi”.

Jormakan kokemus voi kuulostaa kummalliselta ja epäilyttävältä, mutta on itse asiassa suhteellisen tavanomainen. Länsimaisten tutkimusten mukaan yliluonnolliset kokemukset ovat yleisempiä kuin usein ajatellaan. Ruotsissa tehdyssä väestökyselyssä 18 prosenttia kertoi kokeneensa telepatiaa, 14 prosenttia koki olleensa kontaktissa kuolleeseen ihmiseen.

Kun eri kokemuksia summataan yhteen, päästään suurempiin prosenttilukuihin. Tutkimuksia yhdistellyt amerikkalainen psykologiryhmä päätyi siihen, että puolet ihmisistä on kokenut jotain yliluonnollista.

Suomessa ei ole tehty väestötason tutkimusta, mutta Turun yliopiston kulttuurisen terveyden ja hyvinvoinnin professori Marja-Liisa Honkasalo uskoo länsimaisten tutkimusten olevan lähellä totuutta. Hän tosin puhuu ”yliluonnollisen” sijaan ”kummista” kokemuksista. Yliluonnollinen on Honkasalon mielestä kokemuksia negatiivisesti arvottava sana.

- Arkiymmärryksen ylittävät, kummat ilmiöt ovat yhtä yleisiä kuin sydämen rytmihäiriöt, joista kärsii yli 40 prosenttia suomalaisväestöstä, Honkasalo vertaa.

Vielä yleisempää on yliluonnolliseen uskominen. EU:n kyselyssä 41 prosenttia suomalaisista ilmoitti uskovansa Jumalaan ja 40 prosenttia jonkinlaiseen henkiseen voimaan. Vain 16 prosenttia ilmoitti, ettei usko mihinkään yliluonnolliseen.

Kokemukset yliluonnollisesta vaihtelevat hurjasti, sanoo aihetta Tampereen yliopistossa tutkinut sosiaalipsykologi Jeena Rancken. Toisessa ääripäässä on demoneiden hyökkäyksiä tai takapihalle laskeutuvia ufoja, toisessa enneunia, voimakkaita aavistuksia tai déjà-vu-tuntemuksia.

Yksi yhteinen piirre kokemuksilla on: niistä ei uskalleta puhua. Järkeä ja tiedettä arvostavassa yhteiskunnassa yliluonnollisesta kertominen leimaa ihmisen helposti hulluksi tai hörhöksi.

- Yliluonnolliset kokemukset herättävät voimakkaita ja jopa vihamielisiä reak­tioita. Se kertoo siitä, että aihe on tabu, Rancken sanoo.

Heikki Kärki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi