Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

"Musiikki on minulle elinehto" - asikkalalainen nuori muusikko sävelsi voitokkaan tangon yksinkertaisen oivalluksen inspiroimana

Asikkalalainen Taru Piira voitti heinäkuussa Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangon sävellys- ja sanoituskilpailun kappalleellaan "Elämälle". Kappale syntyi yksinkertaisesta oivalluksesta. Nuori muusikko valmisti lapsena soittimia ja sävelsi ensimmäisen kerran jo teininä.

Taru Piira haluaa tulevaisuudessa saada opintonsa päätökseen ja jatkaa viulunsoiton opettamista. Kuva: Viena Kytöjoki
Taru Piira tapailee hetken säveltämäänsä häävalssia. Katse hakeutuu kaukaisuuteen, ja sormet hapuilevat näkymättömiä koskettimia.

- Näin sen sanat menevät: ”Kulje rinnallain, rakas ystäväin, meille elämä kauneintaan antaa. Vilja kypsynyt on, tunne muuttumaton, tahdon rakkauden lahjan ain kantaa”.

Taru Piiran sävelsi ja sanoitti kappaleen sisarensa häitä varten 17-vuotiaana. - Kappaleen sanat ovat sellaiset, jotka voin allekirjoittaa.

Nyt kymmenen vuotta myöhemmin heinäkuussa 2017 Piira voitti Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangon sävellys- ja sanoituskilpailun kappaleellaan ”Elämälle”.

Halusin tuoda kappaleessa esille sen, että keskeneräisyys voi olla kaunista. Taru Piira

Ensisävellys teini-iässä

Piira nautti musiikista jo lapsena ja istui usein kosketinsoittimen ääressä.

- Siinä oli lempipaikkani. Kokeilin kosketinsoittimilla erilaisia rytmejä. Jouluna soitin joulupukille pianoa.

Musikaalisuus jatkui omien soitinten rakentamisena. Piira teki erilaisia rytmisoittimia ja rumpusetin kattiloista.

- Olen myös nauhoittanut paljon vanhalla mankallamme ja ollut kova laulamaan.

Viisivuotiaana Piira tarttui ensimmäistä kertaa viulun jouseen Nastolan musiikkikoulussa. Sieltä tie jatkui Lahden konservatorioon. 13-vuotiaana hän teki ensimmäisen sävellyksensä.

Musiikki vei mennessään, ja vuonna 2013 Piira valmistui Lahden musiikki- ja draamainstituutista musiikkipedagogiksi.

Musiikin monipuolisuus kiinnostaa

Nyt Piira viimeistelee opintojaan Sibelius-Akatemiassa Helsingissä ja opettaa Wellamo-opistossa viulunsoittoa pienille muusikonaluille. Viulutunnit ovat palauttaneet mieleen lisää lapsuusmuistoja.

- Muistan viulun tietynlaisen puun tuoksun. On tuntunut samalta kuin silloin, kun aloitin viulunsoiton.

Opinnot ovat antaneet Piiralle hyvän pohjan uralla etenemiseen. Eniten musiikissa kiinnostavat alan monipuolisuus ja uuden oppiminen.

- Pääinstrumenttini on viulu, mutta soitan myös pianoa, laulan, sävellän, ja esiinnyn.

Piira kertoo opettajien olleen kannustavia, mutta tietyllä tavalla tiukkoja. Hän on poiminut opettajiltaan tiettyjä piirteitä omaan opetustyyliinsä.

- Aina voi kehittyä ja opetella uutta.

Tukea ja neuvoja ovat antaneet myös lukuisat muusikkoystävät. Heidän puoleensa Piira on kääntynyt, jos jokin on painanut mieltä.

Voitokas tango sai alkunsa kiitollisuudesta

Säveltäminen sujuu Piiralta luontevasti. Yleensä uutta kappaletta tehdessään hän asettuu pianon ääreen ja alkaa tapailla ja kokeilla eri melodioita. Joskus kappale syntyy nopeasti ja vaivatta, joskus sen työstäminen vaatii aikaa. Usein melodia syntyy ensimmäisenä.

- Inspiroidun ympärilläni tapahtuvista asioista. Joissakin lauluissa on omaa sielunelämääni.

Esimerkiksi Elämälle-kappale liittyy kiitollisuuteen, kasvuun ja rakkauteen. Sävelmä sai alkunsa keväisenä päivänä kävelyretkellä, jolloin Piira pohti elämän syviä asioita. Hän oivalsi haluavansa kirjoittaa laulun elämän arvokkaista, yksinkertaisista asioista, joista hän on kiitollinen.

- Halusin tuoda kappaleessa esille sen, että keskeneräisyys voi olla kaunista.

Voitto sävellys- ja sanoituskilpailussa tuntui palkitsevalta, sillä Piira on tehnyt töitä taitojensa eteen. Tämän vuoden tangokuningatar Aino Niemi esitti kappaleen tangomarkkinoiden finaalissa.

Säveltäminen on tärkeä osa nuoren muusikon elämää.

- Minulla on tarve ilmaista itseäni ja luoda kappaleillani jotakin pysyvää.

Piira pitää myös esiintymistä tärkeänä. Hän esiintyy niin yksin kuin isommissa kokoonpanoissa. Parasta on, kun jotakuta pystyy musiikin avulla koskettamaan.

Piira ei vähättele pieniäkään konsertteja.

- Haluan aina antaa parastani. Tuntuu hyvältä, jos yleisö pitää siitä, mitä teen.

Runollisuus suvussa

Eräs Piiran inspiraation lähteistä ja läheisistä ihmisistä on isoisän veli, Edvin Piira. Hänen runonsa käsittelevät esimerkiksi luontoa ja historiaa.

Piira on säveltänyt kappaleet Edvinin runoista Kaipaus ja Rauhan Joulu. Kaipaus kertoo siitä, kun läheinen ystävä siirtyy ajasta iäisyyteen. Rauhan Joulu syntyi Edvinin ollessa varusmiehenä Suomenlinnassa 1951. Hän oli rauhallisena aattoyönä päivystäjänä toimistossa ja katseli tyhjää, lumista kasarmin pihaa.

- Minua puhuttelevat runojen alkuperäisyys ja filosofisuus. On ollut rikkaus, että olen päässyt kysymään runojen tarkoituksista ja alkuperistä Edviniltä.

Taru Piira tunnistaa runollisuutta myös itsessään.

- Aistin tunnelmia helposti.

Piira pitää isosetäänsä säännöllisesti yhteyttä.

- Taide on meitä yhdistävä tekijä. Juttelemme runoista, musiikista ja milloin mistäkin. On arvokasta, kun voin vielä olla yhteyksissä vanhempiin sukupolviin.

Musiikki on elinehto

Vaikka muusikon ja opettajan työ on kiireistä, intohimo musiikkia kohtaan motivoi Piiraa jatkamaan. Hän ei voisi kuvitella tekevänsä mitään muuta. Hän on kiitollinen siitä, että on päässyt tekemään sitä, mistä nauttii.

- Varmaan puolet elämästäni olen ollut musiikin parissa. Se on minulle elinehto. Musiikin kautta voi kokea niin paljon.

Piira painottaa, että hänen elämäänsä kuuluu muutakin kuin musiikki. Ystävien ja leipomisen lisäksi vapaa-aikaan kuuluu luonto.

- Tykkään tehdä ihan tavallisia asioita. Rentoudun käymällä maisemakävelyllä luonnossa. Keskityn esimerkiksi kesän tuoksuihin ja lintujen lauluun.

Tarun valinnat

Kolme lempisävellystä

1. Por una Cabeza, Carlos Gardel

Olen ollut nuoresta asti kiinnostunut tangosta. Tämä argentiinalainen tango on vivahteikas ja soljuva. Siinä on vahvoja tunnetiloja.

2. Kaunissaari, Juha Vainio

Pidän mollivoittoisista kappaleista. Tässä on hieno ja sopusointuinen sävelkulku, ja sen tarina on kuvaileva.

3. The Swan, Camille Saint-Saëns

Sävellys on kaunis sekä viululla että sellolla. Se on kirkas, utuinen ja maalaileva.

Veera Tuupanen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X