Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Lahtelainen Camilla Carroll, 13, kiitää keppihevosella maastoesteiden yli

Camilla Carroll pitää hevostallia, mutta ei ihan tavallista sellaista. 13-vuotiaan hevosharrastajan tallissa on nimittäin vain keppihevosia tai keppareita, kuten harrastajat niitä kutsuvat.

Ja Neliapilan keppihevostalliin - se on Carrollin tallin nimi - syntyy koko ajan uusia varsoja. Perinteisistä varsoista nämä pollet erottaa kuitenkin se, että ne tehdään kankaasta, huovasta, vanusta ja puukepeistä.

Ja isosta satsista omaa mielikuvitusta.

Kotitalon takana on metsikkö, jossa on maastoesterata.

- Koko harrastus ratsastusta myöten jäljittelee tosi paljon oikeiden hevosten kanssa olemista. Harrastan itse poniratsastusta, ja olen juuri aloittanut kilpailemisen. Nämä harrastukset täydentävät toisiaan aika hyvin. Toisaalta moni sellainen, joka ei voi esimerkiksi allergian vuoksi ratsastaa, voi harrastaa keppihevosia, Camilla Carroll kertoo.

Carrollin tämänpäiväinen ratsu, Shamrock's Shadow of the Tears eli Tirppa, ylittää maastoesteet kevyen näköisesti.

Niin, tallin kasvateilla on viralliset nimet. Neliapila on englanniksi Shamrock, joka taas on keppareiden kasvattajanimi. Osa keppihevosista myydään eteenpäin, mutta silloinkaan niiden kasvattajanimeä ei saa vaihtaa.

- Käytäntö on siis sama kuin oikeidenkin hevosten kanssa, Carroll sanoo.

Lajilla Suomessa tuhansia harrastajia

Carroll on yksi Suomen tuhansista keppihevosia harrastavista lapsista ja nuorista. Jo muutamia vuosia jatkunut ilmiö ei ota laantuakseen, ja se on herättänyt kiinnostusta myös maailmalla. Kansainvälistä näkyvyyttä on tullut myös Selma Vilhusen ohjaaman Hobbyhorse Revolution -dokumentin ansiosta.

Carroll sai ensimmäisen keppihevosensa 2-vuotiaana. Sen jälkeen hänellä on ollut sekä kaupasta valmiina ostettuja että omatekemiä keppihevosia.

Nyt takapihalla olevat tarhat ovat täynnä itse tehtyjä keppareita. Suurin osa niistä on Tuula-äidin tekemiä.

- Keppihevosharrastuksessa voi hyödyntää luovuuttaan niin paljon kuin sitä vain on. Materiaalina voi käyttää oikeastaan mitä tahansa. Jos haluaa panostaa ja tehdä mahdollisimman aidon oloisen keppihevosen, materiaaliksi kannattaa valita esimerkiksi velboasta, joka on ominaisuuksiltaan ja ulkonäöltään hyvin aidon tuntuinen kangas. Se on myös kallis materiaali, Tuula Carroll kertoo.

Suurin osa keppihevostalli Neliapilan asukkaista on Camilla Carrollin Tuula-äidin tekemiä. Kuva: Katja Luoma

Keppariharrastus näkyy somessa

Camilla Carroll pitää monien muiden harrastajien tavoin keppihevosharrastuksestaan blogia, ja tallin kuulumisia voi seurata myös kuvapalvelu Instagramista.

Liikuntaakin tulee harrastettua lähes huomaamatta.

- Voitin viime vuonna Uusi Lahti -juoksun alle 16-vuotiaiden tyttöjen reilun vitosen sarjan oikeastaan vähän vahingossa, keppariharrastaja naurahtaa.

Moni keppihevosharrastaja tekee ratsuilleen sukutaulut ja varusteet, suitsia ja kaviokoukkuja myöten, aivan kuten oikeillekin hevosille. Jotkut harrastajat keskittyvät vain keppihevosten valmistamiseen ja kuvaamiseen, toiset myös ratsastavat niillä, kuten Camilla Carroll.

Nämä hevoset tosin hyppäävät juuri niin korkealle kuin ratsastajan koivista lähtee.

Camilla Carrollin blogi

Keppihevostalli Neliapila Instagramissa: kht.neliapila

Askartelua

Kepparin voi tehdä vaikka villasukasta

Tärkeimmät tarvikkeet ovat keppi, käytetty villasukkapari, lanka, napit ja vanu.

Täytä villasukka vanulla - siitä tulee keppihevosen pää.

Villasukan kärjestä saat tehtyä korvat. Voit käyttää esimerkiksi parin toista sukkaa. Leikkaa villasukan kärki irti ja vielä kahteen osaan. Ompele palat keskeltä kiinni "kuppimaisiksi" ja ompele ne pienillä pistoilla täytettyyn sukkaan.

Harjan voit tehdä esimerkiksi villalangasta tai villakankaasta. Jos valitset kankaan, leikkaa kaksi suorakulmion muotoista palaa villakankaasta ja hapsuta reunat.

Neulo harja kiinni päähän läheltä keskikohtaa.

Jos teet harjan villalangasta, leikkaa siitä haluamasi mittaisia pätkiä (esimerkiksi 30-60 senttiä). Voit kiinnittää langat hevosen päähän vetämällä ne neulalla tai virkkuukoukulla sukan läpi. Tee solmu keskelle siten, että molemmille puolille jää samanpituinen pätkä.

Keppihevosen pään saa pysymään paikallaan esimerkiksi siten, että solmii kangasta tiukasti kepin ympärille ennen pään laittamista paikoilleen. Pujota sukan varteen naru, ja kiristä sukka sen avulla kepin ympärille. Jätä "kangasjarru" sukan sisäpuolelle.

Viimeistele hevonen: ompele napit silmiksi, ja tee suitset kangasnauhoista.

Jos talosta ei löydy ylimääräisiä villasukkia, voit neuloa pään itsekin. Esimerkiksi Novita Knits -sivustolta löytyy neulotun keppihevosen ohje.

Lähde: Piia Kujala, Joululahja.org
Piia Kujala
piia.kujala@mediataloesa.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X