Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Äidit etsivät kaveriseuraa suomalaisessa Momziessa - maailmalla ystävien löytämiseen tarkoitetut mobiilisovellukset ovat jo hitti

Jenny Stenberg kertoo tyttärensä olevan rauhallista sorttia, joten äitiyslomalla ehtii hyvin chattailla välillä muiden äitien kanssa. Lunaksi kutsuttu pienokainen osallistuu jo kaikesta päätellen keskustelukumppanin valintaan. Kuva: Katja Luoma

Lahtelainen Jenny Stenberg vietti yli kolme viikkoa sairaalassa vastasyntyneen tyttövauvansa kanssa, ja päätti huvikseen testata Momzie-mobiilisovellusta. Momziessa ei etsitä romanttista seuraa, vaan äideille kavereita toisista äideistä.

- Palveluun kirjaudutaan Facebook-tunnuksilla, joten se on helppo käyttää. Olen luonteeltani ujo, arka ja kotihiiri, enkä liiku juuri tapahtumissa, joissa ihmisiin voisi tutustua. Netissä on matala kynnys ottaa yhteyttä uusiin tuttavuuksiin. Olen löytänyt jo muutaman kivan kaverin Momzien kautta, vaikka olen käyttänyt palvelua vasta pari, kolme viikkoa, Stenberg kertoo.

Vuosi sitten perustetulla Momziella on Suomessa yli 10 000 käyttäjää. Tarkempia kaupunkikohtaisia lukuja ei anneta, mutta start up -yrityksen toimitusjohtaja Hanna Lilja kertoo, että palvelulla on Lahdessa satoja käyttäjiä. Suurin osa maksuttoman palvelun käyttäjistä on 20-30-vuotiaita.

Stenberg, 23, sanoo lukujen kuulostavan luontevilta.

- Ikäiseni omaksuvat uudet sovellukset helposti ja lähtevät vanhempaa väkeä helpommin kokeilemaan uusia nettipalveluita.

Momzien toimitusjohtaja Hanna Lilja. Kuva: Momzie Pressphoto

Momzie on jo aloittanut kansainvälistymisen

Momzie on kolmen suomalaisen eli Liljan, Esko Oramaan ja Markus Eteläpellon perustama. Lilja kertoo idean syntyneen monen asian summana, mutta ennen kaikkea siitä, ettei lapseton Lilja osannut mielestään tarpeeksi tukea äiti-ystäviään.

- Moni hyvä ystävä ympärilläni alkoi saada lapsia, mutten osannut auttaa heitä. Siitä tilanteesta kumpusi idea luoda vertaisverkosto äideille, Lilja kertoo.

Momzie tuli ensin tarjolle iPhonelle ja iPadille. Viime syksynä palvelu saatiin myös android-puhelimiin, mikä aiheutti Liljan mukaan heti piikin käyttäjien määrään.

- Olemme tyytyväisiä ensimmäisen vuoden käyttäjälukuihin. Kyseessä on kuitenkin rajattu kohderyhmä eli äidit. Vielä tällä ei itseään elätä, vaan pr-työtä pitää tehdä lisää, Lilja sanoo.

Momziella on eniten käyttäjiä Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa, seuraavaksi eniten Tampereella, Turussa ja Oulussa - ja sitten Lahdessa. Palvelu toimii myös Luxemburgissa ja pari viikkoa sitten se tuli saataville Ruotsissa.

Yritys pyörittää toimintaansa mainostuloilla ja omalla rahoituksella.

Lahtelainen Jenny Stenberg muutti kaupunkiin 10 vuotta sitten Lohjalta. Hänestä lahtelaisiin on suht helppo tutustua, mutta netissä se on vieläkin helpompaa. Sylissä Lunaksi kutsuttu neliviikkoinen tytär. Kuva: Katja Luoma

Netissä ujo kotihiirikin uskaltaa avautua

Jenny Stenbergille netti sopii hyvin tavaksi etsiä juttukavereita. Hän tapasi aikoinaan parhaan ystävänsäkin netissä.

- Asumme eri kaupungeissa ja tapaamme silloin tällöin, mutta mielestäni netti on hyvä tapa tutustua uuteen ihmiseen. Netissä on helpompi luoda ensin luottamussuhde, ja avautua sellaisista asioista, joista ei uudelle ihmiselle kasvotusten pystyisi puhumaan, Stenberg sanoo.

Momzien kautta äiti voi saada vertaistukea ja kahvitteluseuraa, mutta Stenberg ei ole vielä ehtinyt sopia treffejä kenenkään palvelussa kohtaamansa kanssa. Stenberg ja nyt kuukauden ikäinen Luna-tytär kotiutuivat sairaalasta vasta hiljan, ja aika on mennyt kotielämään totutellessa.

- Uskon, että tapaamisia kyllä vielä sovitaan. Palvelun etu on juuri se, että pääsee puheille samalla alueella asuvien äitien kanssa. Sovellus näyttää myös, kuinka monen kilometrin päässä mätsi sijaitsee.

Etsi ystävä -mobiilisovelluksia urheilun ja kulttuurin harrastajille

Maailmalla ystävien etsimiseen tarkoitettujen mobiilisovellusten suosio on kasvanut. Pelkästään viime vuonna lanseerattiin useita uusia ystävänetsimispalveluita. Esimerkiksi Tinder Social auttaa ystäväporukoita löytämään seuraa uusista kaveriporukoista - tosin ihmiset luulivat ensin, että palvelun idea on yhdistää kimppakivaa etsiviä ihmisiä.

VINA Society on naisille tarkoitettu ystäväpalvelu, ja deittisivusto Bumble lisäsi viime vuonna palveluunsa BFF-ominaisuuden, jolla voi etsiä pelkkää kaveriseuraa. Peoplehuntissa voi kertoa osaavansa soittaa kitaraa tai rakennella autoja, ja joku toinen voi ilmoittautua vaikka oppilaaksi.

Täysin kotimaisia sovelluksia ei-romanttisen seuran hakuun ei Momzien ohella juuri ole. Suomessa voi kuitenkin käyttää esimerkiksi Spritner-sovellusta, jossa voi hakea urheiluseuraa ympäri maailmaa. Meetup.comissa voi etsiä tapahtumia, joissa voisi tutustua samantyyppisistä asioista kiinnostuneisiin ihmisiin. Nappinaapuri.fi-sivustolla pääsee tarjoamaan tai hakemaan naapuriapua.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi