Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Neljä väljähtänyttä ystävyyssuhdetta, 32 raskaustestiä, nolla lasta - Raisa Kyllikki Ranta kertoo kuvin, mitä lapsettomuus on

Tahaton lapsettomuus on kipeää, rikkovaa ja erottavaa, ja sen kohtaa noin viidennes pareista.

"Voi vain toivoa, että avoimuus, jonka nämä naiset heittivät peliin, vähentäisi häpeää ja toimisi vertaistuen elementtinä", sanoo valokuvaaja Raisa Kyllikki Ranta. Kuva: Sami Kuusivirta

Raisa Kyllikki Ranta teki valokuvakirjan asiasta, jota ei voi nähdä.

Lapsettomuudesta.

- Joo, tällaisen haasteen heitin sitten itselleni, valokuvaaja hymähtää kotikeittiössään Helsingissä. Uunituore kirja, Odotus, on pöydällä hänen edessään. Se sisältää kuvakertomukset viidestä naisesta viiden vuoden ajalta.

"Tällaisen haasteen heitin sitten itselleni", Raisa Ranta sanoo. "Kuvata aihetta, jota ei voi nähdä." Kuva: Sami Kuusivirta
Ei voi kuin nostaa hattua näille naisille, jotka uskalsivat lähteä keskeneräisinä mukaan. Raisa Kyllikki Ranta

Voiko valokuvata toivon ja toivottomuuden vuorottelua? Suruvirtaa? Jotakin, joka tapahtuu tai on tapahtumatta intiimisti naisen kehossa? Jotakin, josta ei tiedä, koska se päättyy tai päättyykö se koskaan?

Voi.

- Tajusin vasta aika pitkän ajan kuluttua, että liikun hyvin psykologisella maaperällä - kuvaan tunteita. Vaikka en päättänyt sitä etukäteen, enkä osaisi sanoa, miten tunteita kuvataan, Ranta sanoo.

Lapsettomuuteen liittyy vaikenemista ja häpeää

Lapsettomuus on kipeää, rikkovaa ja erottavaa.

"Miten elää osattomuuden kanssa, jota lapseton tuntee omassa yhteisössään ja ydinperhekeskeisessä yhteiskunnassa", Ranta kysyy kirjassaan.

Hän itsekin sai maistaa sitä parin vuoden ajan, kun äidiksi tuleminen ei onnistunutkaan helposti. Hän koki keskenmenon.

- Omalla kohdallani puhuisin kuitenkin lähinnä lapsettomuuden pelosta, hän sanoo.

Ranta huomasi esikoisensa synnyttyä, että lapsettoman identiteetti ei mennytkään heti pois.

- Olin tavallaan altistunut sille, ja kun aloin puhua aiheesta muiden kanssa, huomasin, miten yleistä se on. Noin joka viides pari kohtaa lapsettomuuden. Edelleen siihen liittyy häpeää - siitä ei puhuta. Itsekin sulkeuduin asian kanssa aika paljon, hän kuvailee.

Siinä syy, minkä vuoksi henkilökuvaajana ja lehtikuvaajana työskentelevä nainen aloitti ensimmäisen oman taiteellisen projektinsa. Se alkoi dokumentaarisena työpajaprojektina, jonka piti kestää vuosi.

- Hyvin pian tuli selväksi, että ei tätä vuodessa kuvata, Ranta sanoo.

Raisa Kyllikki Ranta: Maria ja Muru, Lahti 2012. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Lapsettomuudesta aletaan virallisesti puhua vuoden mittaisen yrittämisen jälkeen. Hitaan, sahaavan prosessin aikana ja rinnalla tapahtuu muu elämä. Rannan teoksessa kuvaillaan kouraisevina listoina, mitä yhden naisen viiteen vuoteen voi mahtua:

"1 häälahjaksi saatu vauvantossupari, 1 avioero, 1 avoero, 2 endometrioosileikkausta, 32 raskaustestiä, 4 keskenmenoa, 15 lääkekuuria, 20 ostettua vauvanvaatetta, 2 masennusta, 25 akupunktiokäyntiä, 4 väljähtynyttä ystävyyssuhdetta, 6 työpaikkaa, 22 runoa lapsettomuudesta, 1 upea elämä, 0 lasta."

Kuva samassa paikassa yhdeksän kuukauden välein

Ranta löysi projektinsa viisi rohkeaa naista lapsettomien yhdistyksen vertaisryhmien kautta, tapasi heitä säännöllisesti, haastatteli ja kuvasi. Kirjan tekstiosuudet ovat toimittaja Anna Pihlajaniemen käsialaa.

Rannan tärkein väline oli Hasselblad-filmikamera. Hän sanoo, että sen kanssa puuhaamiseen liittyy hitautta, hiljaisuutta ja sattumanvaraisuutta, joka tuntui palvelevan tätä aihetta.

- Koen, että kuvaajana olen epätekninen. Minua inspiroivat miljöö ja luonnonvalo: tiloihin lankeava valo ja ihminen siinä tilassa. Se on löytämistä yksinkertaisista aineksista, Ranta kuvailee.

Erästä tärkeää kuvaa ei ole teoksessa eikä enää missään muuallakaan. Kuva napattiin yhdestä teoksen päähenkilöistä, Katista, hänen tietämättään. Tuttava otti kuvan parvekkeeltaan, kun Kati, hänen miehensä ja miehen kaksi tytärtä kävelivät Kallion kirkon puistossa. Tuttava näki kuvassa perheidyllin, Kati jotakin muuta: "Miehen kummassakin kädessä lapsi roikkumassa, minulla tummat vaatteet. Kävelen muiden edellä ja katson alas. Olen juuri joutunut kolmanteen endometrioosileikkaukseen ja saanut tietää, etten voi saada lapsia ilman hedelmällisyyshoitoja."

Kun Kati kertoi kuvasta Raisa Rannalle, tämän mielessä alkoi hahmottua idea. Jokainen mukana olevista naisista valitsisi paikan, joka oli lapsettomuuden kokemuksen kannalta merkityksellinen. Ranta kuvaisi jokaisen tässä paikassa yhdeksän kuukauden välein - odotuksen syklissä. Niin syntyivät kuuden kuvan sarjat, jotka ovat teoksen ydin.

Raisa Kyllikki Ranta: Ote Nooran kuvasarjasta 2012-2016, Purnun Taidekeskus, Orivesi. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

"Seison tässä taas, saman veden äärellä. Täällä menin joskus naimisiin. On outoa ajatella, että paikat pysyvät, vaikka kaikki muuttuu", sanoo Noora, jolle hääpaikasta muodostui lapsettomuuden muistomerkki.

Kuvien maisemat pysyvät, kaikki muu vaihtuu. Pilvet, valo, vuodenajat. Itkevä nainen. Hymyilevä nainen. Nainen miehen kanssa. Nainen adoptiolapsen kanssa. Nainen raskaana. Nainen oman lapsen kanssa. Nainen yksin.

On myös kuvia, joissa ei ole naista. "En halunnut palata kuvattavaksi puistotielle kahteen vuoteen. Miksi olisin mennyt. Elämä oli harmaata putkea, kun mitään ei tapahtunut", kuvailee Kati.

Ranta toteaa, että kuvaajalla tähän metodiin liittyi tietty hyväksyntä elämän sattumanvaraisuuden edessä:

- Sai todeta, että jaha, valo on tänään tuommoinen ja elämässä tapahtuu nyt tämmöistä. Ei tarvitse yrittää olla mitään muuta kuin mitä on.

Kaikilla löytyy toivo, vaikkakaan ei samalla lailla

Projektin edetessä Ranta näytti kuvia naisille ja pyysi heitä kirjoittamaan reaktioitaan kuvien viereen ja alle. Entä jos saisit tehdä kuville mitä vaan, hän kysyi heiltä.

Noora joutui kohdunpoistoon. Hän leikkasi kuvaan kohtunsa kohdalle reiän.

Katin kuvassa reikä on sydämen kohdalla.

- Jälkeenpäin koen, että tämä oli hyvä tapa kuvata sitä, mitä ulkopuolinen ei voi ymmärtää, Ranta sanoo.

Raisa Kyllikki Ranta: Noora 2016. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Ranta alkoi odottaa toista lastaan kesken projektin. Sitä voi pitää kriisinä. Kuvattavat tiesivät kyllä, että hänellä oli lapsi ennestään, mutta raskaus oli eri asia.

- Se tulee tilanteeseen mukaan. Se on kuin huutomerkki, Ranta sanoo.

Tästäkin selvittiin, vaikkakin jälkikäteen yksi naisista tunnusti huutaneensa kotona miehelleen, että "nyt se saatanan Raisakin".

Projektin aikana jotkut naisista saivat lapsia. Kaikki eivät saaneet. Nämä eivät ylipäätään ole tarinoita, joilla on alku ja sopivanlainen loppu.

- Kaikki alkaa keskeltä ja loppuu keskelle. Sellaisena elämä näyttäytyy. Ei voi kuin nostaa hattua näille naisille, jotka uskalsivat lähteä keskeneräisinä mukaan, Ranta sanoo.

- Kaikilla löytyy toivo, vaikkakin eri paikoista. Yhdelle se tarkoittaa sijaisvanhemmuutta, toiselle koko prosessista luopumista. Kaikilla se kuitenkin löytyy.

Ranta sanoo ihmettelevänsä toisinaan, miten juuri hän päätyi lapsettomuuden äänitorveksi, ja miten juuri valokuvasta tuli väline kertoa siitä.

- Naisten kokemus kaipasi tulla nähdyksi. Kuva viestii kuten musiikki. Yksi naisista sanoi: "Ei ole sanoja ollut asioille, mutta kuvia on tullut."

"Valokuva viestii kuin musiikki. Se auttaa käsittelemään asioita, joille ei ole sanoja", sanoo Raisa Kyllikki Ranta. Kuva: Sami Kuusivirta

Tekstilainaukset ovat Raisa Kyllikki Rannan Odotus-teoksesta (Musta Taide 2017).

Lähde: Lapsettomien yhdistys Simpukka ry.

Kuka?

Raisa Kyllikki Ranta

Helsinkiläinen freelance-valokuvaaja. Henkilökuvia, lehtikuvausta.

Syntynyt Tampereella 1979.

Valmistunut kuvajournalistiksi Lahden Muotoiluintituutista 2005.

Kuvannut Ikinuoret-kuvaesseen yhteispohjoismaiseen kuvateokseen Sort of Safe.

Kuvannut myös teoksiin Kahvin hinta ja Naisen iholla.

Viiden vuoden ajan kuvattu Odotus-teos on Rannan ensimmäinen oma taiteellinen projekti. Kirjan tekstiosuudet toimitti Anna Pihlajaniemi.

Kaisa Hako
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi