Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Yhä useampi korkeakoulutettu tai ammatinharjoittaja työllistää itsensä, kun muuten ei töitä löydy

Kuva: Jani Keronen

Yrittäjä, palkkatyön lisuketta hankkiva tuotemyyjä, osuuskuntalainen ja apurahatutkija. Kaikki edustavat melko pientä mutta kasvavaa joukkoa suomalaisilla työmarkkinoilla. Niin sanottuja itsensä työllistäjiä on työllisistä runsaat kuusi prosenttia.

Tilastokeskus ryhmittelee heidät kolmeen joukkoon. He ovat perinteisiä ammatteja edustavia keski-ikäisiä yrittäjiä tai ammatinharjoittajia, kuten parturi-kampaajia tai rakennustyöntekijöitä.

Kolmas ryhmä kasvaa nopeimmin. Sen tyypillinen edustaja on korkea-asteen koulutuksen suorittanut nuorehko mies tai nainen, joka saa tuloja eri toimeksiantajilta freelance-verokortilla.

Freelancerit taloudellisesti heikoimmilla

Korkeakoulutettujen ammattiliitto Akavan tilastojen mukaan itsensä työllistäjissä oli 59 000 korkeakoulutettua vuonna 2015. Määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvun aikana.

Taloudellisesti heikoimmilla ovat freelancerit ja toiminimellä töitä tekevät ammatinharjoittajat. He ovat esimerkiksi kääntäjiä, toimittajia ja kulttuurialan sekatyöläisiä. Yli 40 prosenttia heistä kuuluu alimpaan tuloviidennekseen eli tienaa alle 18 000 euroa vuodessa.

Erityisen huonosti menee niillä kotitalouksilla, joissa molemmat aikuiset ovat freelancereita.

- Se on tulojen näkökulmasta huonompi asia kuin se, että toinen osapuoli olisi kokonaan työttömänä. Havainto kuvastaa hyvin pienituloisuusongelmaa, joka koskettaa aika suurtakin osaa yksinyrittäjistä, toteaa sosiologian dosentti Pasi Pyöriä Tampereen yliopistosta.

Havainto on Pyöriän tuoreimmasta teoksesta Työelämän myytit ja todellisuus, joka julkaistaan huhtikuussa.

Viidennes perustaa yrityksen pakon edessä

Pakkoyrittäjyydestä on puhuttu paljon.

Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan pakon edessä yrittäjiksi ryhtyviä on kaikista itsensätyöllistäjistä noin viidennes.

Äitiystutkija Lilli Aini Rokkonen Itä-Suomen yliopistosta on haastatellut väitöskirjaansa varten epävarmoissa työtilanteissa olevia naisia, sivutoimisia yrittäjiä ja muita silpputyön tekijöitä. Heille yrittäjyys näyttäytyy usein selkä seinää vasten -valintana.

- Töitä on vaikea saada, vaikka olisi hyvä koulutuskin. Vaihtoehdot voivat olla itse itsensä työllistäminen tai lähteminen Helsinkiin. Se toistuu puheissa usein, Rokkonen kuvailee.

Vapaaehtoisesti valintansa tehneet ovat keskimäärin onnellisempia kuin palkansaajat. He tekevät kenties pitkää työpäivää mutta viihtyvät hyvin töissään. Työn imu syntyy itsenäisyydestä ja vapaudesta valita.

Pasi Pyöriä kollegoineen ei allekirjoita väittämää työmarkkinoiden dramaattisesta sirpaloitumisesta. Palkkatyön ja pienimuotoisen yrittäjyyden yhdisteleminen kuitenkin yleistyy, hän uskoo.

Jotta uudet työn muodot voivat levitä, pitää tulo- ja kannustinloukkuja pystyä purkamaan.

- Jos työttömyyskauden aikana otetaan vastaan lyhyt toimeksianto, työttömyysetuus katkeaa. Tällaisia loukkuja pitää ehdottomasti purkaa.

Sosiaaliturvan kohentaminen kiireellisin hoidettava

Itsensä työllistäjien yksi ongelma on edunvalvonnan puute.

Akava perusti yrittäjille ja itsensätyöllistäjille oman edunvalvontajärjestön viime vuonna. Liittoon tulleet kysymykset ovat koskeneet muun muassa toimeksiantosopimusten sisältöä, ehtoja ja vaikutusta työttömyys- ja sosiaaliturvaan.

Järjestön puheenjohtaja Salla Luomanmäki näkee kiireellisimpänä asiana itsensä työllistäjien sosiaaliturvan kohentamisen. Hyvänä osaratkaisuna hän pitää yhdistelmävakuutusta.

- Yhä useampi työllistyy yhdistellen eri työntekomuotoja ja seilaa palkkatyön ja perinteisen yrittäjyyden välimaastossa, hän sanoo.

Taru Väänänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi