Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Rosa Liksomilla on kokemusta ulkomaisista saunoista: "Teinit tirskuivat, kun istuin alasti kiukaan päälle"

Kuva: Laura Oja

Kun menin ensimmäistä kertaa yleiseen saunaan Kööpenhaminassa, huomasin ovelta, että olin tullut sekasaunaan. Löylyhuoneeseen mahtui kerralla viitisenkymmentä saunojaa.

Ylälauteella muutama luki sanomalehteä, yksi puhui kännykkään ja pari katsoi iPadista elokuvaa. Se oli mahdollista, koska löylyhuoneen lämpömittari näytti kolmeakymmentä.

Istahdin sanomalehteä lukevan keski-ikäisen miehen viereen. Kiuas oli jykevä, perinteinen suomalainen Tulikiven kiuas. Arvelin, että löylyjä heittämällä lämpötilakin nousisi.

Löylyastiaa ja -kauhaa ei näkynyt missään. Menin suihkuhuoneeseen, otin sieltä metallisen ämpärin ja muovisen kauhan ja kannoin ne löylyhuoneeseen. Heitin pienen siivun vettä kiukaalle.

Löylyhuoneessa syntyi paniikki. Ihmiset ryntäsivät vauhkoina ulos saunasta. Vieressäni istunut mies kiljui, että jos sähkökiukaalle heittää vettä, se räjähtää.

Reyjkavikissa valitsin saunan, josta pääsi uimaan kuuman lähteen päälle rakennettuun maauimalaan. Sauna oli pieni, tyylikkäästi puulla paneloitu. Lämpömittari näytti kolmeakymmentäviittä astetta. Kiuasta tai löylyastiaa ei näkynyt.

Pian löylyhuoneeseen tuli kaksi paikallista teinityttöä. Niillä oli uimapuvut päällä, ne vilkuilivat minua ja tirskuivat. Kysyin, mikä tyttöjä naurattaa. Toinen sai sanottua, että saunassa ei saa olla alasti ja lisäksi istut kiukaan päällä. Katsoin lauteiden alle - ja todellakin, miltei kylmä sähkökiuas oli sijoitettu sinne.

Olin pakkasten aikaan Keski-Siperiassa Krasnojarskin kaupungissa. Paikalliset neuvoivat minulle vanhimman ja parhaan aidon siperialaisen saunan. Yleisen saunan suureen eteishalliin oli rakennettu muovipalmuista, muovikukista, pulppuavista lähteistä ja kaarisilloista vaikuttava vilvoittelupaikka.

Saunan emännät näkivät heti, että olen turisti ja suosittelivat poistumista. Mutta kun puhuinkin venäjää, ovet avautuivat ja sain sydämellisen vastaanoton. Sain töppöset, villahansikkaat, kirgisialaisen huopahatun ja pyyhkeen saunomista varten.

Pukuhuoneessa oli täysi häkä päällä, ja meno vain villiintyi, kun naiset huomasivat turistin. Suihkuhuone muistutti keskitysleirin kaasukammiota. Laitoin hatun päähän ja töppöset jalkaan.

Löylyhuone oli pieni ja hämärä mutta tulinen. Valtava, ikivanha kiuas täytti puolet tilasta. Le­veät, kuluneet lauteet olivat täynnä mummoja, jotka paiskoivat niin vinhoja löylyjä, että taju meinasi lähteä.

He hieroivat kehooni hunajavoidetta, vihtoivat minua kahdella vihdalla, hieroivat selkääni ja nauroivat. Vilvoitteluhuoneessa, muovipalmujen alla, minulle tarjottiin lasi votkaa ja suolakurkkuja. Ja ei muutako lauteille!

Rosa Liksom on kirjailija ja taiteilija.

Rosa Liksom
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi