Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Näin upeita kuvia syntyy, kun muut nukkuvat - tähtinä Lahti ja yötaivas

Kuva: Niklas Rekola

Jos on kävellyt Lahden Sokoksen ohi, on saattanut huomata näyteikkunassa komeita Lahti-aiheisia valokuvia: kello viiden ruuhka liikenneympyrässä, radiomastot iltavalaistuksessa. Kuvien ottaja on 23-vuotias lahtelainen Niklas Rekola. Hän on itseoppinut valokuvaaja, joka kuvaa mieluiten vuorokauden pimeinä tunteina. Lahtelaiskahvilassa hän näyttää puhelimelta kuviaan - huikean kauniita otoksia, joissa tähdet loistavat yötaivaalla.

Kuva: Niklas Rekola

- Innostuin valokuvaamisesta vuonna 2014. Huomasin, että kännykässä on itse asiassa aika hyvä kamera. Vuoden päivät kuvasin sillä, sitten ostin pienen järjestelmäkameran. Sen vei hyökyaalto Indonesiassa, joten ostin vakuutusrahoilla uuden. Laitoin vähän lisää rahaa, niin sain isomman järjestelmäkameran, Rekola kertoo.

Hänen kuviensa juju on pitkä valotusaika. Kamera on jalustalla ja valotusajat ovat 15-20 sekuntia. Siten on mahdollista kuvata esimerkiksi juuri yötaivasta. Oletuksena, että kaupunkien valosaaste ei häiritse.

- Jos lähden yöllä kuvaamaan, otan ennakkoon selvää säästä. Lisäksi nykyisin on käytössä appseja, joista näkee millainen yötaivas on odotettavissa. Esimerkiksi revontulia ja tähtitaivasta voi etsiä siten.

Kuvien jakamiseen Niklas Rekola käyttää sosiaalisessa mediassa lähinnä Instagramia, joskus Facebookia. Hänen kuviaan voi nähdä vaikkapa Lahti-ryhmässä, tosin harvakseltaan. Instassa hänet löytää käyttäjänimellä Mushcube.

- Panostan kuvien laatuun, en määrään.

Kuva: Niklas Rekola

Tällä hetkellä Rekola suorittaa siviilipalvelustaan sähköisen markkinoinnin tuotantoassistenttina Lahti Regionilla.

- Pääsen siellä tekemään omia juttuja, kuten valokuvausta, grafiikkaa ja vähän taittoja. Suunnittelin myös Visit Lahti -vesipullolle etiketin. Jaoimme matkamessuilla 8 000 pulloa, hän kertoo.

- Ensi syksynä aloitan Muotoiluinstituutissa multimedia-alan opinnot, ties vaikka kuvaaminen tulisi sitä kautta myös työksi.

Ajatuksissa on jotain päivänä koota kuvista audiovisuaalinen näyttely, jossa olisi valoja, musiikkia ja eläviä kuvia, ei vain hienoja kuvia valkoisilla seinillä.

Kuva: Niklas Rekola
Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X