Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Teemat

Ko myö Karjalas kuottiin – Heinolassa kerätään evakkomatkalaisten käsityömuistoja

Heinolassa aletaan tallentaa karjalaisten käsityömuistoja sekä räsymattoihin että julkaisuun. Kuva: Mirja Hussain mhus

Sillo ko karjalaiset lähtiit evakkoo, hyö ottiit mukkaa mitä saivat. Mut heiä matkassaa tul muutakii ko tavaroi. Hyö ottiit muistot mukkaa.

Perinne ja osaaminen ovat aineetonta pääomaa, joka kulkee aina mukana. Heinolassa käynnistyy parivuotinen hanke näiden arvokkaiden asioiden jälkipolville.

Kudottu elämä -hankkeessa tallennetaan vielä elossa olevien karjalaisten ja heidän jälkeläistensä käsityömuistoja ja -taitoja. Idean takana on Heinolan museossa muistelutyön ohjaajana toimiva Henna Paasonen.

– Olen vetänyt ortodoksinaisille muistelutyöpajoja esimerkiksi Hämeenlinnassa ja sieltä jäi aihe itämään. Parin vuoden ajan olen miettinyt tätä, ja kun viime kesänä Kaisa Hako veti Heinolassa työpajan, jossa kudottiin tarinoita matoiksi, innostuin. En tuntenut häntä entuudestaan, mutta nappasin kadulla hihasta kiinni ja ehdotin yhteistyötä, Henna Paasonen kuvailee.

– Minun oma isoäitini, karjalainen, kuoli. Häneltä jäi paljon mattoja. Niistä tämä ajatus tuli.

Kudo tai muistele

Ensi viikolla virallisesti käynnistyvässä hankkeessa kerätään muistoja, mutta myös kudotaan mattoja muistojen inspiroimina. Kutojia on jo viitisen mukana ja vielä viisi mahtuu, yhteensä hankkeeseen otetaan kymmenen kutojaa.

– Olemme puhuneet tästä Heinolan Kalevalaisten naisten yhdistyksessä, ja siellä moni sanoo jo olevansa liian vanha kutomaan, mutta he lupasivat olla mukana muistelijoina.

Tavoitteena on myös löytää valokuvia, joissa aihe näkyisi. Koska sota-aikana valokuvat olivat harvinaisia, eikä niitä välttämättä ehditty pakata mukaan evakkokuormaan, etsitään myös kuvia evakkomatkan jälkeisistä ajoista. Siis siitä, miten karjalainen käsityöperinne ja osaaminen näkyi uudessa elämässä. Valokuvien lisäksi inventoidaan konkreettisia esineitä, joihin liittyy käsityötarinoita.

Elokuussa kudonnan artesaani Kaisa Hako vetää tarinallisen räsymattotyöpajan. Muistoja kerätään tänä ja ensi vuonna ja vuonna 2021 on suunnitteilla hankkeen huipentava kulttuurihistoriallinen käsinäyttely ja kirja. Hankkeen aineisto luovutetaan aikanaan Heinolan museoilla ja Suomen käsityömuseolle.

– Nyt sitten etsimme mukaan kutojia ja muistelijoita, Henna Paasonen kannustaa.

Hankkeen virallinen aloitustilaisuus järjestetään tiistaina 12. maaliskuuta Heinolan taidemuseolla kello 14–16.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi