Ko myö Karjalas kuottiin – Heinolassa kerätään evakkomatkalaisten käsityömuistoja

Heinolassa aletaan tallentaa karjalaisten käsityömuistoja sekä räsymattoihin että julkaisuun. Mirja Hussain mhus

Mervi Pasanen

Sillo ko karjalaiset lähtiit evakkoo, hyö ottiit mukkaa mitä saivat. Mut heiä matkassaa tul muutakii ko tavaroi. Hyö ottiit muistot mukkaa.

Perinne ja osaaminen ovat aineetonta pääomaa, joka kulkee aina mukana. Heinolassa käynnistyy parivuotinen hanke näiden arvokkaiden asioiden jälkipolville.

Kudottu elämä -hankkeessa tallennetaan vielä elossa olevien karjalaisten ja heidän jälkeläistensä käsityömuistoja ja -taitoja. Idean takana on Heinolan museossa muistelutyön ohjaajana toimiva Henna Paasonen.

– Olen vetänyt ortodoksinaisille muistelutyöpajoja esimerkiksi Hämeenlinnassa ja sieltä jäi aihe itämään. Parin vuoden ajan olen miettinyt tätä, ja kun viime kesänä Kaisa Hako veti Heinolassa työpajan, jossa kudottiin tarinoita matoiksi, innostuin. En tuntenut häntä entuudestaan, mutta nappasin kadulla hihasta kiinni ja ehdotin yhteistyötä, Henna Paasonen kuvailee.

– Minun oma isoäitini, karjalainen, kuoli. Häneltä jäi paljon mattoja. Niistä tämä ajatus tuli.

Kudo tai muistele

Ensi viikolla virallisesti käynnistyvässä hankkeessa kerätään muistoja, mutta myös kudotaan mattoja muistojen inspiroimina. Kutojia on jo viitisen mukana ja vielä viisi mahtuu, yhteensä hankkeeseen otetaan kymmenen kutojaa.

– Olemme puhuneet tästä Heinolan Kalevalaisten naisten yhdistyksessä, ja siellä moni sanoo jo olevansa liian vanha kutomaan, mutta he lupasivat olla mukana muistelijoina.

Tavoitteena on myös löytää valokuvia, joissa aihe näkyisi. Koska sota-aikana valokuvat olivat harvinaisia, eikä niitä välttämättä ehditty pakata mukaan evakkokuormaan, etsitään myös kuvia evakkomatkan jälkeisistä ajoista. Siis siitä, miten karjalainen käsityöperinne ja osaaminen näkyi uudessa elämässä. Valokuvien lisäksi inventoidaan konkreettisia esineitä, joihin liittyy käsityötarinoita.

Elokuussa kudonnan artesaani Kaisa Hako vetää tarinallisen räsymattotyöpajan. Muistoja kerätään tänä ja ensi vuonna ja vuonna 2021 on suunnitteilla hankkeen huipentava kulttuurihistoriallinen käsinäyttely ja kirja. Hankkeen aineisto luovutetaan aikanaan Heinolan museoilla ja Suomen käsityömuseolle.

– Nyt sitten etsimme mukaan kutojia ja muistelijoita, Henna Paasonen kannustaa.

Hankkeen virallinen aloitustilaisuus järjestetään tiistaina 12. maaliskuuta Heinolan taidemuseolla kello 14–16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 3. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 4. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.