Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Teemat

Palkka tippuu, kun paino nousee – lihavien ei silti kannata lähteä barrikadeille, sanoo professori

Ylipainoisille maksetaan tuoreen tutkimuksen mukaan pienempää palkkaa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan palkka laskee 6,9 prosenttia, kun painoindeksi nousee yhden yksikön. Lääke- ja taloustieteilijöiden mukaan ylipaino laskee myös työllistymisen todennäköisyyttä.

Ylipainon tiedetään aiheuttavan kielteisiä seurauksia korkeampien terveyskulujen vuoksi, mutta nyt on osoitettu ensimäistä kertaa, että negatiivisia vaikutuksia syntyy myös tulonsiirtojen muodossa. Tampereen, Jyväskylän, Turun ja yhdysvaltalaisen Cornellin yliopistojen monitieteellisessä tutkimuksessa käytettiin noin 2 000 henkilön otosta.

– Meidän analyysissä ei ole suuria virhetekijöitä siinä, paljonko saa yhteiskunnan tukia tai paljonko on ollut työelämässä 12 vuoden aikana. Tällä voidaan tutkia luotettavasti syy-seuraussuhteita sille, onko paino syy matalampiin tuloihin. Tässä on nyt mahdollisimman virheetön tulos siitä, mitkä syyt ovat, Tampereen yliopiston kliinisen kemian professori Terho Lehtimäki kertoo.

Painoindeksissä 30 on merkittävän ylipainon raja, jonka ylittävillä ihmisillä on usein monia kansansairauksia kuten diabetes, korkea verenpaine ja kasvanut sydän- ja verisuonitautien riski. Myös tuki- ja liikuntaelinten, mielenterveyden ja joidenkin syöpien riskit kasvavat.

Ylipainoisten ei kannata Lehtimäen mukaan lähteä barrikadeille puolustamaan oikeuksiaan, vaan asiaa voi miettiä positiivisen kautta.

– Yhteiskunta voi edistää kaikkia ohjelmia, joissa tiedotetaan ihmisille painon hallinnasta, liikunnasta, pidetään kampanjoita ja huolehditaan koulujen liikunnasta. Kun satsataan vähän rahaa, niin se tulee takaisin parempana terveytenä ja ihan kahisevana rahana, Lehtimäki uskoo.

Chimene Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi