Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Teemat

Kannattaa palvella jokainen asiakas hyvin, sillä liikkeellä voi olla salaostaja – näin kävi kukkakauppa Neilikassa

Salaostaja käy alan liikkeissä. Lahdessa oli viime vuoden paras kokemus.

Lahtelainen Kukka ja Sisustus Neilikka on saanut alalla jaettavan tunnustuksen. Liikettä kävi arvioimassa salaostaja. Kuva: Kai Sinervo

Lahtelainen kukkakauppa Kukka ja Sisustus Neilikka on palkittu kukkakauppana Vuoden elämys -palkinnolla. Kyseinen huomionosoitus tulee oman alan sisältä ja on siksi yrittäjä Tiina Pakkaselle erityisen mieleinen. Asiakkaan kannalta myös, sillä tämä palkinto annetaan asiakaspalvelun yhteydessä koetusta elämyksestä.

– Meillä on käynyt koeostaja ja hän on ollut meidän palveluumme näin tyytyväinen, Tiina Pakkanen iloitsee.

Salaostajaksi kutsuttu koeostaja kiertää vuoden aikana kymmenissä alan liikkeissä tekemässä ostoja. Hän arvioi paitsi saamaansa palvelua, myös liikkeen ilmapiiriä ja ulkonäköä.

Tiina Pakkasen omistama kukkakauppa sai koeostajalta täydet kympit. Kuva: Kai Sinervo

Koeostaja on käynyt Neilikassa kesken kiireisen päivän eli naistenpäivän. Arviossa on kiitelty hyvää tunnelmaa työntekijöiden kesken, mutkatonta suhtautumista asiakkaisiin ja tunnelmallisen trendikästä kukkavalikoimaa, joka sai salaostajan ostotuulelle. Koeostaja mainitsi erityisesti kukkien esillepanon ja myymälätilan taitavan ryhmittelyn.

Neilikka ei turhaan hehkuta palkintoaan. Liikkeen tunnelmaan kiinnitetään paljon huomiota, ja etenkin uusi liiketila Aleksanterinkadun varrella on näyttävä.

– Tämä liiketila on ihanteellinen kukkakaupalle, koska tila on pitkittäin. Ikkunat ovat suuret ja valoisat. Suurin muutos entiseen paikkaamme Lanuaukiolla verrattuna on ohikulkuliikenne, jota tässä on runsaasti.

Tammikuu on hempeä

Koko suuri liike on sisustettu sesonkia ajatellen. Punainen ja kiihkeä joulukuu on ohi, tammikuussa väri on kevyempi, suorastaan hempeä. Kukkakaapissa punaiset ruusut ovat vähemmistönä, sen sijaan yrittäjä on koonnut sinne upean värimeren, joka koostuu nyt violetin ja antiikkisen roosan sävyistä.

Neilikka ei ole aina punainen tai valkoinen. Kuva: Kai Sinervo

Liikkeen nimen mukaisesti neilikoita on paljon – uskomattoman värisinä. Eikä vain neilikoita, vaan anemonea ja tähtiputkia. Ja kasveja, joiden nimiä kaikki asiakkaat eivät edes tunne. Asiakkaan ei tarvitse osata päättää mitä kimppuun sidotaan, työn voi jättää henkilökunnan huoleksi. Asiakasta inspiroivat kimput olivat yksi palkinnon perusteista.

– Meillä on Neilikan oma linja. Monet sanovat, että kimpusta tunnistaa, jos se on meillä tehty.

Kimpusta jo näkee

Kukkakauppiaan pitää olla yhtä aikaa esteetikko, romantikko ja vähän ennustaja.

– Minun pitää noin viikkoa aikaisemmin tietää, mitä asiakkaat haluavat.

Isot sesongit ovat helppoja ennustaa. Joulu nyt tietenkin, se on vuoden kohokohta myynnissä. Toinen piikki tulee äitienpäivän ja valmistujaisten aikaan, mutta myös ystävänpäivä ja naistenpäivä näkyvät kaupassa.

Tammikuussa on hiljaista, ihmiset ovat jähmettyneet joulun jälkeen.

Elina Rahikainen sitoo kimppua Neilikan tyyliin, mutta omalla käsialalla. Kuva: Kai Sinervo

– Mutta sitä paikataan sitten kukkasidontakursseilla. Ne ovat ihmisten mielestä kivoja, ja sen huomaa kursseillakin, miten puhe lakkaa, kun ihmiset keskittyvät aiheeseen. Minä taas näen jo kimpusta esimerkiksi millainen koti heillä on. Saatan sanoa että ”teillä on kotona paljon Artekia ja suomalaista designia”, Tiina Pakkanen paljastaa.

– Sen näkee siitä, millaisen kimpun ihminen tekee.

Hääkimpuissa ja muutenkin ovat nyt muodissa persikkaiset sävyt, samoin antiikkiruusut, vanhat roosat ja ne kymmenet yllättävät neilikan värit ovat trendikkäitä.

Surutrendi huolettaa

Yhdestä muodista kukkakauppias on huolissaan. Ei niinkään kauppiaana, vaan ilmiönä.

– Se on tämä tapa viedä hautajaisiin vain yksi kukka. Tiedän tapauksia, joissa vainaja rakasti kukkia, mutta haudalle omaiset toivoivat vain yhtä kukkaa. Tämä tapa aiheuttaa ongelmia myös monille hautajaisvieraille, jotka haluaisivat viedä kukkatervehdyksen sen yhden kukan sijaan, Tiina Pakkanen toteaa.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi