Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Teemat

Suojaa mökki voroilta ja myrskyiltä - viisi vinkkiä kesämökin syyshuoltoon

Kuva: Sami Lettojärvi

Kun kesämökin syyshuollon hoitaa tarkasti, ei talvella tarvitse murehtia ja uusi mökkikausi alkaa keväällä vaivattomasti.

1 Vältä vesivahingot.

Mikäli mökille tulee juokseva vesi, voivat putket jäätyä ja aiheuttaa vesivahingon. Jäätymisen aiheuttamat vuotovahingot voi estää tyhjentämällä ja sulkemalla vesijohtoverkoston sekä vesipumpun.

Vaikka käyttäisit mökkiä talvisinkin, katkaise vedentulo aina, kun mökkiä ei käytetä vähintään viikkoon.

2 Sähköt pois, jos peruslämpö ei jää päälle.

Riittävä peruslämpö suojelee paitsi vesiputkia, myös mökin sähkölaitteita. Sopiva lämpötila on noin 5-10 astetta. Jos mökille ei jää sähköllä toimivia laitteita ja peruslämpöä ei pidetä yllä, on sähköt hyvä katkaista.

Jos sähköjä ei katkaista, muista sulkea kaikki tarpeettomat sähkölaitteet ja irrota tarvittaessa töpselit seinästä. Myös mahdolliset kaasupullot kannattaa irrottaa talveksi.

Jätä jääkaapin ja pakastimen ovet raolleen sulattamisen ja pyyhkimisen jälkeen homeen estämiseksi.

3 Varaudu murtovarkaiden vierailuun.

Arvoesineet, elektroniikka, alkoholi ja aseet kannattaa viedä kokonaan pois talveksi. Mökille jäävä omaisuus on hyvä merkitä ja valokuvata. Jos mökille jää arvokkaampaa tavaraa, voi oveen asentaa turvalukon. Halutessaan lisäturvaa saa murtohälyttimillä ja valvontakameroilla. Joskus pelkästään hämärä- tai liiketunnistimilla toimivat ulkovalot riittävät säikäyttämään varkaat.

Mökkinaapureita tai alueen vakituisia asukkaita voi myös pyytää pitämään mökkiä silmällä kutsumattomien vieraiden varalta.

4 Varaudu jyrsijöihin.

Tuki selkeät reitit sisätiloihin. Hiirille tarkoitettuja ansoja ja myrkkyjä ei voi jättää mökin sisätiloihin talveksi, mutta jos asetat niitä ulos, muista suojata ne linnuilta. Pistorasioihin liitettävät elektroniset hiirenkarkottimet voi jättää mökille, mikäli sähköjä ei katkaista.

Varminta on viedä kaikki ruokatavarat pois, mutta jos jätät mökille kuivaruokaa, pakkaa se tiiviisiin rasioihin. Hiiret ovat kiinnostuneita myös esimerkiksi kynttilöistä, saippuoista ja jopa ruohonsiemenistä, joten älä jätä niitäkään esille.

5 Pidä huolta ulkokuoresta.

Tarkista, ettei katolle jää lehtiä tai sammalta. Sammal on riski etenkin huopa- ja tiilikatoilla, sillä mättäät voivat vaurioittaa kattoa niin, että se alkaa vuotaa. Myös vesirännit ja syöksytorvet pitää puhdistaa.

Pese ja tarvittaessa öljyä puutarhakalusteet ja vie ne suojaan varastoon tai peitä pressulla. Viimeisen ruohonleikkuun jälkeen puhdista ilmansuodatin, vaihda öljyt ja tarkista tulpan kunto.

Lähteet: Poliisi, Hartolan vapaa-ajan asukkaat ry, If, Cramo.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Teemat

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen