Suojaa mökki voroilta ja myrskyiltä - viisi vinkkiä kesämökin syyshuoltoon

Sari Asikainen

Kun kesämökin syyshuollon hoitaa tarkasti, ei talvella tarvitse murehtia ja uusi mökkikausi alkaa keväällä vaivattomasti.

1 Vältä vesivahingot.

Mikäli mökille tulee juokseva vesi, voivat putket jäätyä ja aiheuttaa vesivahingon. Jäätymisen aiheuttamat vuotovahingot voi estää tyhjentämällä ja sulkemalla vesijohtoverkoston sekä vesipumpun.

Vaikka käyttäisit mökkiä talvisinkin, katkaise vedentulo aina, kun mökkiä ei käytetä vähintään viikkoon.

2 Sähköt pois, jos peruslämpö ei jää päälle.

Riittävä peruslämpö suojelee paitsi vesiputkia, myös mökin sähkölaitteita. Sopiva lämpötila on noin 5-10 astetta. Jos mökille ei jää sähköllä toimivia laitteita ja peruslämpöä ei pidetä yllä, on sähköt hyvä katkaista.

Jos sähköjä ei katkaista, muista sulkea kaikki tarpeettomat sähkölaitteet ja irrota tarvittaessa töpselit seinästä. Myös mahdolliset kaasupullot kannattaa irrottaa talveksi.

Jätä jääkaapin ja pakastimen ovet raolleen sulattamisen ja pyyhkimisen jälkeen homeen estämiseksi.

3 Varaudu murtovarkaiden vierailuun.

Arvoesineet, elektroniikka, alkoholi ja aseet kannattaa viedä kokonaan pois talveksi. Mökille jäävä omaisuus on hyvä merkitä ja valokuvata. Jos mökille jää arvokkaampaa tavaraa, voi oveen asentaa turvalukon. Halutessaan lisäturvaa saa murtohälyttimillä ja valvontakameroilla. Joskus pelkästään hämärä- tai liiketunnistimilla toimivat ulkovalot riittävät säikäyttämään varkaat.

Mökkinaapureita tai alueen vakituisia asukkaita voi myös pyytää pitämään mökkiä silmällä kutsumattomien vieraiden varalta.

4 Varaudu jyrsijöihin.

Tuki selkeät reitit sisätiloihin. Hiirille tarkoitettuja ansoja ja myrkkyjä ei voi jättää mökin sisätiloihin talveksi, mutta jos asetat niitä ulos, muista suojata ne linnuilta. Pistorasioihin liitettävät elektroniset hiirenkarkottimet voi jättää mökille, mikäli sähköjä ei katkaista.

Varminta on viedä kaikki ruokatavarat pois, mutta jos jätät mökille kuivaruokaa, pakkaa se tiiviisiin rasioihin. Hiiret ovat kiinnostuneita myös esimerkiksi kynttilöistä, saippuoista ja jopa ruohonsiemenistä, joten älä jätä niitäkään esille.

5 Pidä huolta ulkokuoresta.

Tarkista, ettei katolle jää lehtiä tai sammalta. Sammal on riski etenkin huopa- ja tiilikatoilla, sillä mättäät voivat vaurioittaa kattoa niin, että se alkaa vuotaa. Myös vesirännit ja syöksytorvet pitää puhdistaa.

Pese ja tarvittaessa öljyä puutarhakalusteet ja vie ne suojaan varastoon tai peitä pressulla. Viimeisen ruohonleikkuun jälkeen puhdista ilmansuodatin, vaihda öljyt ja tarkista tulpan kunto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.