Kuuntele lintuja, nauti sateesta – tarkkaile näitä ilmiöitä juhannusluonnossa

Satakielen laulun saattaa vielä kuulla yöllä. Ilpo Kekki

Marjaana Lahola

Suomen kesä alkaa olla juhannuksena kukkeimmillaan. Keräsimme muutaman tärpin, joita juhannusviikonloppuna voi luonnossa seurata.

Bongaa juhannuskukkia

Juhannuksena voi paitsi kerätä kukkia, myös tutustua luontoon muutoin. kluo Katja Luoma

Monta kasvia kutsutaan varsinaisen nimensä lisäksi myös juhannuskukaksi. Niitä voikin yrittää bongata juhannusviikonloppuna, vaikka kaikki eivät koko Suomessa juhannuksena kuki. Esimerkiksi sinipunainen, joskus valkoinenkin metsäkurjenpolvi kukkii alkukesästä. Koko maassa yleinen kukka viihtyy rehevillä mailla.

Metsäkurjenpolvea kutsutaan myös juhannuskukaksi. Eila Väisänen eväi

Juhannuskukiksi on kutsuttu myös kamomillasauniota, pihasauniota ja peltosauniota, erityisesti Lapissa kasvavaa kellosinilatvaa, koko Suomessa yleistä mesiangervoa sekä monelle tuttua siankärsämöä. Kulleroa on kutsuttu juhannuskukan lisäksi juhannuspulleroksi.

Yksi "juhannuskukka" on vanhan kansan mielestä sananjalka. Todellisuudessa saniainen ei kuki, mutta sen on uskottu kukkivan juhannusyönä lyhyen aikaa.

Kuuntele öistä linnunlaulua

Suomen luonto -lehti on listannut tärppejä kesäöiden luontolöytöihin. Kiiltomatojen lisäksi yöllä voi nähdä pesimättömien kuikkien hiljaisia parvia järvillä tai vilahduksen saalistavasta lepakosta.

Linnunlaulua voi kuulla myös valoisana kesäyönä: esimerkiksi satakielet laulavat öisin ja vielä juhannuksen aikaan. Lehtokurppa pitää myös kesäöinä kurisevaa soidinääntään.

Etsi ötököitä

Alkukesästä lennossa viihtyvät ainakin vaskikorennot, Suomen luonto-lehti kertoo. Tummanvihreitä korentoja löytää erityisesti lampien ja järvien lähistöltä, mutta myös merenlahdilta ja jokien suvannoilta.

Hämärän aikaan saattaa hyvällä onnella nähdä vihreän häivähdyksen, kiiltomadon. Kesä- ja heinäkuun iltoina ja öinä kiiltomatonaaraat houkuttelevat koiraita luokseen vihreänkeltaisella valolla.

Paatsamasinisiipi on valittu Suomen kansallisperhoseksi. Juha Varrela

Myös perhosia voi bongata juhannuksena. Bongaa, näetkö vielä Suomen kansallisperhosen, haaleansinisen paatsamasinisiiven. Etelä- ja Keski-Suomessa yleisen perhosen paras lentokausi alkaa toukokuun puolivälissä ja kestää kesäkuun puoliväliin.

Sataako?

Jos taivaat aukeavat jossain vaiheessa juhannusjuhlintaa, älä huoli. Silloin olet keskellä melko tavallista suomalaista juhannusta. Ilmatieteen laitos kertoo, että keskimäärin joka toinen tai kolmas juhannus on poutainen ja aurinkoinen. Luontoretkellä kannattaa varautua sateeseen, sillä juhannuksena esiintyy melko usein voimakkaita kuurosateita. Hellesäätä juhannusaattona tai -päivänä on keskimäärin kerran neljässä vuodessa, rannikolla noin kerran viidessa vuodessa.

Nauti valoisasta yöstä

Juhannusaattona aurinko nousee Lahdessa 3.41 ja laskee 22.57. Päivän pituus on siis yli 19 tuntia. Napapiirin pohjoispuolella aurinko ei laske lainkaan.

Lähteet: Suomen luonto 5/2017; luontoportti.fi; tiede.fi; Ympäristön luonnonkasvit; Ilmatieteen laitos; Lasse J. Laine: Suomen linnut, tunnistusopas; suomenluonto.fi; kansallisperhonen.fi; Murkkuja ja mehiläisiä, metsien pikkueläimiä; Sami Karjalainen: Suomen sudenkorennot; Kustaa Vilkuna: Vuotuinen ajantieto, Foreca.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 2. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 3. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 4. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 5. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 6. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 7. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 8. Beatmakers juhlii uutta levyään Heinolassa lauantaina
 9. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 10. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 11. Kalle Veirron kolumni: Uudistavaa kuseskelua kirjallisuuden kulmilla
 12. Yön uutiskooste: Suolistosyövät yleistyvät - moni pitää oireita vain "herkkävatsaisuutena"
 13. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 14. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 15. Nyt viimeistään on hyvä tehdä puutarhan syyslannoitus

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.