Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Teemat

Silmälaseja hankitaan myös ilman voimakkuuksia - muista rillejä valitessa ainakin nämä asiat

Silmälaseja hankkiessa kannattaa miettiä ainakin budjettia ja käyttötarkoitusta, opastaa optometrian yliopettaja Kaarina Pirilä Metropolia ammattikorkeakoulusta. Kuva: Sami Kuusivirta

Erityyppisiä silmälasilinssejä on runsaasti, ja silmälasiostoksilla onkin helppo hämmentyä vaihtoehtojen edessä. Optometrian yliopettaja Kaarina Pirilä Metropolia ammattikorkeakoulusta neuvoo, mitä silmälaseja hankkiessa kannattaa ottaa huomioon.

- Ensimmäisenä näyttäisin silmälasiliikkeessä reseptin, koska se määrittää, millaiset kehykset linsseihin sopivat, Pirilä neuvoo.

Reseptiä näyttämällä saattaa välttyä turhalta työltä: ei esimerkiksi valitse liian pieniä tai huonosti istuvia kehyksiä tai kehyksiä, joihin ei vaikkapa voi laittaa moniteholaseja.

- Optikko kyllä kysyy tämän asian ensimmäisenä.

On sellaisiakin, jotka haluavat lasit, mutta linsseissä ei ole lainkaan voimakkuutta. Kaarina Pirilä

Tarjoushinnalla saa peruslinssin

Seuraavaksi kannattaa miettiä budjettia: kuinka paljon rahaa laseihin haluaa käyttää?

- Usein tarjoushinnoin myydään peruslinssiä. Kun haluaa parempaa, hinta nousee samaan kuin ilman tarjousta, Pirilä mainitsee.

Vertailu ei kuitenkaan ole helppoa: eri valmistajien linssit ovat erilaisia ja lisäksi hintaa nostavat erilaiset pinnoitteet ja muut lisukkeet, joita linsseihin saa.

Kannattaa myös miettiä, millaiset vaatimukset laseille on. Tulevatko lasit jatkuvaan käyttöön vai esimerkiksi satunnaiseen käyttöön piilolinssien ohella? Vai ovatko haussa esimerkiksi ensimmäiset lukulasit, joiden tarpeesta ei vielä ole ihan varma?

- Jotkut haluavat muodin mukaiset lasit. Voidaan haluta tietyt kehykset, vaikka tiedetään, etteivät ne istu hyvin. On sellaisiakin asiakkaita, jotka haluavat silmälasit, vaikka linsseissä ei ole lainkaan voimakkuutta, Pirilä kertoo.

Pirilä vinkkaa myös, että työnantajan on tietyin edellytyksin kustannettava työntekijälle näyttöpäätetyöhön sopivat erityistyölasit. Yleensä nämä ovat tarpeellisia vain ikänäköiselle eli henkilölle, jonka lähinäkö on iän myötä heikentynyt.

Moniteholinsseissä hinta tuo laatua

Vaikka lasit on mahdollista saada halvallakin, esimerkiksi halvat lukulasit jäävät optiikaltaan kalliimpien jalkoihin. Erityisesti moniteholinsseissä hinta korreloi Pirilän mukaan voimakkaasti laadun kanssa.

- Mitä kalliimmat linssit, sitä uudenaikaisemmat ne ovat ja sitä enemmän ominaisuuksia niissä on.

Hintavat linssit hiotaan yksilöllisesti. Tuolloin tottumisvaikeuksia moniteholaseihin on Pirilän mukaan vähemmän.

Yhdessä tapauksessa lisuke vaatii myös toisen hankkimisen. Miinusnäköisille myytävät ohennetut eli korkeataitekertoimiset muovilinssit naarmuuntuvat helposti ja heijastavat valoa normaalia muovilinssiä enemmän. Niinpä niiden mukana tulee myös heijastamaton ja kova pinnoite. Ohennus tekee linsseistä myös sirommat.

Heijastamattomat linssit päästävät myös enemmän valoa lävitseen.

- Sanon usein, että jos heijastamatonta pinnoitetta ei ota, se on sama kuin linsseissä olisi noin kahdeksan prosentin harmaaväri, Pirilä kuvailee.

Lapsen lasien hankkimisessa oleellista Pirilän mukaan on, että kehykset istuvat hyvin ja linssit ovat iskunkestävät.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X