Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Viisi arjen vinkkiä, joilla säästät ja saatat ehkä tienatakin rahaa

Ruokalistan etukäteen suunnittelu ja kauppaanmeno ostoslistan kanssa voi säästää hutiostoksilta. Kuva: Jari Kautto

Hävikkiruoan verkkokauppa Matsmart antaa vinkit, miten omilla valinnoilla kuka tahansa voi säästää rahaa ja luontoa. Esimerkiksi opiskelijan ruokabudjetti on Tilastokeskuksen ja Eurostudent-tutkimuksen mukaan keskimäärin 150—200 euroa kuukaudessa. Paras tapa säästää ruokamenoissa on syödä kaikki ostettu ruoka niin, ettei se päädy hävikkiin.

1. Suunnittele, mitä syöt viikon mittaan ja mene ruokakauppaan ostoslistan kanssa.

Mieti, mitä aiot syödä viikon aikana ja laadi ostoslista sen perusteella. Suunnitelmallisen ostoslistan ansiosta ruokahävikki vähenee, mikä on hyväksi sekä ympäristölle että lompakolle.

Lue myös: Eilinen lounas lahtelaisravintoloistakin muutamalla eurolla – erityisesti nuoret ovat löytäneet ResQ club -sovelluksen
 

2. Älä tuijota sokeasti parasta ennen -päiväystä.

Älä heitä pois ruokaa, jonka parasta ennen -päiväys on lähellä tai umpeutunut. Ruoka ei pilaannu vain siksi, että maanantai vaihtuu tiistaiksi. Luota aisteihisi eli haista ja maista ruokaa ennen kuin heität sen pois. Säästät rahaa myös, jos ostat kaupasta ale-lapuin merkittyjä ruokia, joiden parasta ennen päiväys on lähellä.

3. 30 perusvaatetta voi riittää.

Panosta helposti yhdisteltäviin perusvaatteisiin. 30 tällaista vaatetta voi riittää. Kun teet vaateostoksia, etsi laadukkaita käytettyjä vaatteita kirpputoreilta tai 2nd hand -kaupoista.

4. Vaihda bussi fillariin tai apostolinkyytiin, ainakin osaksi vuotta.

Voisitko taittaa matkasi kävellen tai pyörällä, ainakin osan vuodesta? Kun jätät bussikortin ostamatta ja fillaroit, säästät selvää rahaa ja samalla saat myös liikuntaa. Kun matkustat pidemmälle, osta liput hyvissä ajoin: esimerkiksi VR:n Säästölippu on edullisempi kuin normaali 30 prosentin opiskelija-alennus muista lipputyypeistä. Lentäessä luonto kiittää, jos mahdollisuuksen mukaan vältät välilaskuja.

5. Myy ne tavarat, joita et itse tarvitse ja tienaa.

Myy pois kaikki itsellesi turhat tavarat. Facebook on täynnä kirpparipalstoja, myös isoilla nettikirppissivustoilla kauppa käy, kun hinnat ovat kohdallaan. Myymällä tarpeettomat tavarasi tienaat rahaa, tavarasi saavat uutta käyttöä eikä ostajan tarvitse hankkia uutta.

Lähde: Matsmart

Krista Koivisto
krista.koivisto@ess.fi
Oletko mielestäsi hyvä keksimään keinoja, joilla säästää rahaa arjessa?
Oletko mielestäsi hyvä keksimään keinoja, joilla säästää rahaa arjessa?Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi