Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Korkeat jyräävät, leveät tulevat – farkkumuodin muutoksista puhutaan vuosissa

Trendikkäimmät farmarit nousevat nyt korkealle ja jättävät nilkat paljaiksi. Edelläkävijä hankkii kaappiinsa leveälahkeiset farkut. On hyvä muistaa, että farkut kelpaavat niin pesukoneeseen kuin kierrätykseenkin.

Farkkumuoti saa vaikutteita kasarilta. Vyötäröä korostava vyö jää esiin, kun paidan sujauttaa housujen sisään tai solmii helman uumalle. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden Kontti-kierrätystavaratalossa on viisi rekillistä farkkuja. Miesten farkkuja on yhdellä, naisten farkkuja ja shortseja riittää neljälle. Naiset kierrättävät vaatteitaan miehiä innokkaammin, ja se näkyy kirpputoreille ja kierrätyskeskuksiin tuoduissa vaatteissa.

– Miesten vaatelahjoituksille on koko ajan tarvetta, Lahden Kontti-päällikkö Rainer Ihatsu pohtii.

Punaiselle Ristille lahjoitettavien vaatteiden täytyy olla käyttökelpoisia, puhtaita ja ehjiä. Farkkujen kohdalla ehjä on kuitenkin joustava käsite, sillä haalistunut väri, reikäiset polvet ja rispaantuneet lahkeet ovat jopa toivottavia ominaisuuksia.

– Nykyään saa olla reikiäkin, kunhan ne ovat oikeassa kohdassa. Jos vaatteen voisi antaa lahjana parhaalle kaverille, se kelpaa kunnoltaan meillekin, Ihatsu sanoo.

Laadukkaat farkut ovat pitkäikäisiä, ja ne kestävät käyttöä jopa vuosikymmeniä. Väärän mallinen tai kokoinen vaate voi kelvata monelle muulle käyttäjälle, vaikkei se omasta vaatekaapista olisi päässyt ulos vuosiin. Varsinkin farkkutakit ovat kirpputoreille kuumaa kamaa. Jos vaatteiden hinnoittelu ja pöydän järjestäminen itsepalvelukirppiksellä tuntuu työläältä, vaatteet voi myös lahjoittaa.

Mikä mahtaa olla muotia?

Sopivien kulumia ja reikien lisäksi tämänhetkinen farkkumuoti on korostetun vyötärön ja vilkkuvien nilkkojen ilottelua. Rekeistä etsitään nyt korkeuksiin nousevia farkkuja, joiden pituutta on nipistetty lahkeista. Istuvuus on rennompi ja löysähkö, vaikka ihoa myötäileviä pillifarkkujakaan ei ole vieläkään täysin hylätty.

Housujen yläreuna nousee napaan niin rennoissa, löysissä farmareissa kuin tiukemmissa pillifarkuissa. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden Trion Carlings-liikkeen myyjä Janina Pitkänen vahvistaa havainnon. Ilmiö näkyy erityisesti naisille suunnitelluissa farkuissa.

– Monet haluavat nyt nilkkamittaisia farkkuja, sellaisia, jotka eivät jätä ryppyä lahkeeseen. Myös käärittyjä lahkeita näkee paljon. Vyötärö saa olla todella korkea, jopa napaan asti tai sen ylikin. Suurin osa asiakkaista tulee hakemaan juuri korkeavyötäröisiä farkkuja.

Tuomas Salminen lahtelaisesta Mooster Denim -farkkukaupasta on samaa mieltä.

– Housu jää nyt selkeästi lyhyemmäksi ja paljon näkee malleja, joissa on esikäännetyt lahkeet. Niitä saatetaan sitten käyttää tennarien kanssa niin, että kenkä jää näkyviin eikä jää lahkeen alle piiloon.

Pikkuhiljaa tuloaan tekevät myös polven alapuolelta levenevät, trumpeteiksi kutsutut, lahkeet.

– Naisten malleissa näkee koko ajan enemmän leveitä, trumpettimaisia, lahkeita. Vaikka lahje levenee, niin vyötärö pysyy korkealla, Salminen sanoo.

Farkkuja saa pestä

Uskomus farkkujen pakastamisesta on tarttunut yhtä tiukkaan kuin ruohotahra denimiin. Farkut likaantuvat siinä missä muutkin vaatteet ja vaativat likaisena pesua. Pesuväliä voi pidentää tuulettamalla. Varsinkin pakkasilma raikastaa farkkuja ja pidentää pesuväliä, muttei loputtomasti.

Farkku on pitkäikäinen vaate, joka säilyy oikealla hoidolla vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Hyväkuntoiset farkut palaavat kaapin pohjalta takaisin käyttöön, kun vanhat trendit ovat jälleen muotia. Kuva: Ronja Koskinen

Siispä: pese farkut, kun ne ovat näkyvästi likaiset tai ne haisevat pahalle. Tavallisessa käytössä pesujen väliin mahtuu monta käyttökertaa. Pyykkiä ei kannata pestä varmuuden vuoksi. Turha pesu kuluttaa vaatetta ja ympäristöä.

– Ei se farkkukaan koskaan sieltä pesukoneesta tule uudennäköisenä pois. Värit saattavat haalistua ja housut venyä tai kutistua, Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku kertoo.

Ruokatahrat tai kura irtoavat vain pesemällä. Pyykin peseminen vaatii vettä, lämpöä, mekaniikkaa ja vähän pesuaineita. Pakastaminen tai ahkerakaan tuuletus ei puhdista farkkuja.

Tasainen trendikierto

Miehille tarkoitetuissa malleissa ”perushousut” pitävät Tuomas Salmisen mukaan pintansa. Tällaiset housut ovat ylhäältä suoria, mutta kaventuvat polven alapuolelta kohti nilkkaa.

Mom jeansit tai mutsifarkut saavat olla luvan kanssa reilun kokoiset. Korkea vyötärö on yleinen kapealahkeisissakin malleissa. Kuva: Sami Kuusivirta

Janina Pitkänen vahvistaa, että miesten mieleen ovat nyt kapeammat mallit, mutta korkeavyötäröiset housut kiinnostavat miehiäkin. Vuosituhannen alussa lantiolle jäävät farkut hurmasivat, mutta niiden paluusta ei ole vielä havaintoja.

– Kovinkaan matalia malleja ei tällä hetkellä ole tarjolla, vaikka asiakkaat satunnaisesti sellaisia kaipaavatkin, Pitkänen sanoo.

On kuitenkin tavallista, että muoti-ilmiöt kiertävät kehää. 2020-luvun kynnyksellä farkkutrendeihin on haettu vaikutteita 1980- ja 1990-luvuilta.

Trendien nopeasta leviämisestä voi kiittää internetiä ja erityisesti nettikauppoja. Nopeudesta kertoo myös suomenkielisen sanaston puute; korkeavyötäröiset, löysät farkut tunnetaan nimellä mom jeans ja polvesta nilkkaa kohti levenevät ovat tutummin bootcut-farkut.

Salminen kertoo, että farkkutrendien muutokset eivät kuitenkaan näy Suomessa kovin äkkiä, toisin kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, jossa tahti on rivakampi. Pitkänen arvelee, että farkkutrendien muutoksista puhutaan ennemmin vuosissa kuin kuukausissa.

Pesuohje

Martan ohjeet farkun pesuun

Pese farkut vain tarpeen mukaan. Tahrat, tunkkainen haju ja näkyvä lika ovat merkkejä siitä, että luottofarkut on aika laittaa koneeseen.

Tarkista hoito-ohje ennen pesua. Ohjeessa on korkein lämpötila, jossa vaatteen voi pestä.

Sulje vetoketjut ja avaa napit.

Käännä farkut nurinpäin.

Farkut ovat painavaa kangasta. Pese väljiä koneellisia.

Käytä värillisiin farkkuihin kirjopesuainetta.

Pesun jälkeen oio kosteat farkut kuivumaan.

Lähde: Marttaliiton Teija Jerkun haastattelu
Sanni Laine
sanni.laine@ess.fi
@
Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi