Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Liian pitkät kynnet aiheuttavat koiralle kipua – siksi niitä on leikattava säännöllisesti

Koiran kynsien leikkuu voi olla melkoista taistelua. Asiantuntija neuvoo, miten koira opetetaan tapaan pennusta saakka.

Disalle kynnen leikkuu on tuttua touhua. Kuva: Kimmo Kirves

Koiran kynnet kasvavat jatkuvasti. Ne myös kuluvat luonnostaan koiran elintapojen mukaisesti. Asfaltilla lenkkeilevän hännänheiluttajan kynnet pysyvät pidempään lyhempinä kuin esimerkiksi koiran, joka makoilee enimmäkseen sohvalla.

Kun koiran kynnet alkavat rapista lattiaa vasten, on viimeistään aika ottaa kynsisakset esille. Liian pitkät kynnet aiheuttavat koiralle kipua ja muutenkin hankaloittavat sen elämää.

– Jos kynnenkärki menee anturalinjan yli, kynnet ovat liian pitkät. Liian pitkät kynnet vääntävät varpaita, ja kynnet myös repeilevät helposti ja tarttuvat kiinni kaikkeen. Myös nivelrikkoa liian pitkät kynnet voivat aiheuttaa, kertoo Tohtori Konnun -eläinklinikalla työskentelevä klinikkaeläintenhoitaja Minna Hietala.

– Onpa meillä käynyt potilas, jonka varvas oli murtunut liian pitkän kynnen takia. Lopulta jouduimme amputoimaan varpaan, Hietala jatkaa.

Keskikokoinen villakoira Disa kävi eläinlääkärissä verikokeissa. Koiran omistaja Anne Willman (vas.) leikkaa koiransa kynnet säännöllisesti. Klinikkaeläintenhoitaja Minna Hietalalla ei ole Disan kynsistä moitteen sanaa sanottavanaan. Kuva: Kimmo Kirves

Mustaa kynttä leikataan vähän kerrallaan

Kynsien leikkuu on yksi tärkeimmistä koiran hoitoon liittyvistä säännöllisistä toimenpiteistä ja monelle koiranomistajalle myös yksi vaikeimmista tehtävistä.

– Moni omistaja pelkää satuttavansa koiraa, jos vahingossa leikkaa kynnen liian lyhyeksi. Mustat kynnet ovat toki haaste, kun ydintä ei näy. Mutta niistä kynttä leikataan vain vähän kerrallaan.

Jos kynttä leikkaa liikaa, sen ydinosa alkaa vuotaa verta. Ensiapuna kynttä voi painaa muutaman minuutin ajan. Verenvuodon voi myös tyrehdyttää pulverilla, jota voi ostaa eläinlääkäriasemilta tai apteekeista.

– Myös perunajauholla voi tyrehdyttää verenvuodon, Hietala vinkkaa.

Kynnen leikkaaminen liian lyhyeksi aiheuttaa koiralle hetkellistä kipua. Jos omistaja pelästyy tapahtunutta, myös koira kokee tilanteen kamalana.

– Kyllähän se koiraa kirpaisee, mutta vahingon tapahtuessa ei pidä kuitenkaan panikoida. Pitää pysyä rauhallisena.

Kynnenkärki ei saa mennä anturalinjan yli. Silloin kynnet ovat liian pitkät. Kuva: Kimmo Kirves

Opeta jo pennusta saakka

Minna Hietalan mukaan koira tulee opettaa kynsienleikkuuseen jo aivan pentuna. Se on hyvä käsittelyharjoitus. Pieni pentu voi olla kynsien napsaamisen aikana sylissä, isompi koira vaikka makaamassa maassa.

– Pentua kosketellaan niin korvista ja tassuista kuin muualtakin. Pikkuhiljaa luodaan paineen tunnetta tassuihin. Sitten leikataan vaikka yksi kynsi harjoituksen päätteeksi. Riittää, kun leikkaa vain kynnen terävän kärjen pois.

Pentua pitää kiitellä välittömästi jokaisen kynnen leikkaamisen jälkeen esimerkiksi makupalalla. Näin pentu kokee kynsien leikkauksen mukavana juttuna.

Eläintenhoitajan mukaan pennun kanssa kynsien leikkuuta harjoitellessa tilanteen pitää päättyä rauhallisesti.

– Koskaan ei pidä kynsien leikkuun loppua koiran rimpuilemiseen. Niin koiran kuin leikkaajankin on oltava rauhallisia.

Mutta silti on aina koiria, jotka eivät harjoituksista huolimatta pidä kynsien leikkuusta, ja se on ainaista taistelua.

– Jos omistajalta loppuvat keinot, apua kannattaa pyytää ongelmakoirakouluttajalta. Eläinlääkärissäkin voi käydä leikkuuttamassa kynnet, mutta se ei poista ongelmaa. Meillä myös esimerkiksi leikkauspotilailta leikataan aina kynnet, Hietala kertoo.

Heli Sallinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi