Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Puutarhaan halutaan nyt hyönteisiä ja hyötykasveja – "Etenkin miehet haluavat kasvattaa chilejä"

Lahden Pihapiiri-messut ovat jälleen täynnä ideoita ja tuotteita viherpeukaloille ja muillekin puutarhan ystäville. Pihassa riittää ilmaista ruokaa kasvien tuntijalle. Hyönteishotelli syntyy laudanpaloista, ja pionikin pysyy hengissä helposti.

Helena Laurila-Savola, Hilja Savola ja Kasperi Kunelius kunnostavat vanhaa pihaa. Kuva: Juha Peurala

Lahden perinteiset Pihapiiri-messut ovat tänäkin viikonloppuna viherpeukalon toiveuni – tai monien erilaisten puutarhaharrastajien tiedon lähde.

Myytävät tuotteet vaihtelevat espanjalaista mansikoista maatiaiskasvien siemeniin ja kukkamekoista kasvihuoneisiin.

Kotkasta saapuneet Helena Laurila-Savola, Hilja Savola ja Kasperi Kunelius etsivät tarvikkeita kunnostettavaan vanhan omakotitalon pihaan.

– Viime kesä meni myllätessä ja nyt päästään laittamaan pihaa, kertoi Hilja Savola. Pihassa on ennestään hedelmäpuita ja marjapensaita, joita on täydennetty. Tämän kesän uutuus on kasvihuone ja nyt messuilta lähti matkaan muun muassa iso chilipensas, sekä ideoita.

– Täältä saa kalliita ideoita, nauroi Laurila-Savola.

Pihan kivetys, kasvihuone ja terassi ovat tähän mennessä maksaneet 3 000-4 000 euroa, arveli Kunelius.

Yli sata villikasvia

Keittiömestari Sami Tallbergin esittelemät tuotteet ovat kuitenkin aivan ilmaisia. Villivihanneksista tutuimmat lienevät voikukan ja vuohenputken lehdet, mutta Tallberg innosti kokeilemaan muitakin. Hänen keruusesonkinsa ei pääty kevääseen, vaan jatkuu marraskuulle, sienet mukaan lukien joulukuulle. Hän koki villikasviherätyksen 15 vuotta sitten Lontoossa ja kuvaa sen olevan nyt elämäntapa.

Hänen käytössään on yli sata kasvia, joita voi käyttää keittiössä ruokana, mausteena tai salaattina. Koiranputkea hän ei kuitenkaan käytä, koska sen voi sekoittaa myrkkykatkoon, joka on tappavan myrkyllinen. Muita vaarallisia lajeja ovat myrkkykeiso ja hukanputki.

Suihkulähteen sisus on vanha betonirengas. Kuva: Juha Peurala

Salaisuus kastikkeessa

Sen sijaan esimerkiksi voikukka on hyötykasvi juuresta kukkaan ja jopa sen siemenet voi syödä. Voikukan tai ketunleivän kitkerää makua voi kesyttää suolalla, sitruunamehulla tai sinihomejuustolla. Keittiömestari paljastaa myös ammattiniksin:

– Vinegrette-kastike sitoo yhteen erilaisten villiyrttien maut.

Lisää vinkkejä ennakkoluulottomille: jättibalsamin maku muistuttaa rucolaa tai selleriä ja isomaksaruohon lehdet herneen versoja. Yleinen rikkakasvi peltokanankaali vastaa parsakaalia, nuoret vaahteran lehdet voi syödä ja mustikan kukat ovat tosi makeita.

Maitohorsman nuoret versot ovat parsan veroista herkkua, kun ne kiehauttaa nopeasti.

Villien kasvien poiminta on jokamiehen oikeus, jos ne eivät ole rauhoitettuja. Sen sijaan puun osien tai jäkälän keruu on sallittu vain omalla maalla tai omistajan luvalla.

Käpyhotelli

Janina Lasila, Aslak Sohkonen ja Mandi Lasila haluavat hotelleihinsa leppäkerttuja ja hyttysiä. Kuva: Juha Peurala

Ympäristötietoisuus on levinnyt pihoihinkin. Osa ilmiötä on kiinnostus niittykasveihin, ja uusin ilmestys ovat hyönteishotellit. Lahtelainen nuorten toimintaryhmä Inspis oli tuonut messuille laudanpätkiä, käpyjä ja metalliverkkoa omatoimirakentajille, mutta lasten vasarointi-into osoittautui liian meluisaksi.

Työvaihe piti korvata ruuveilla ja ruuvinvääntimellä, mutta konetta ei voinut antaa lasten käsiin. Maalaamaan he sentään pääsivät, ja hetken kuluttua Mandi Lasila, 7, Aslak Sohkonen, 8, ja Janina Lasila, 6, esittelivät värikkäitä hotellejaan.

– Haluan sinne leppäkerttuja, Janina kertoi ja muut olivat samaa mieltä. Myös hyttyset olivat tervetulleet.

Laaja on helppo

Pihoja suunnitteleva hortonomi Eija Leskinen tunnistaa ekologisuusteeman. Siihen kuuluu myös itse kasvatettu ruoka.

Se voi kuitenkin tarkoittaa vain yrttejä laatikossa, mutta kasvihuonekin on suosittu:

– Etenkin miehet haluavat kasvattaa chilejä.

Samaan aikaan pihasta on tullut suosittu oleskelutila, johon pitäisi mahtua suojaisia sopukoita. Kokonaisuuden pitäisi kuitenkin pysyä selkeänä, Leskinen muistuttaa.

– Laajat, yhtenäiset alueet – nurmikot tai kivikot – ovat helppohoitoisia.

Joka pihaan pioni

Pionin juurakoita valmiina kasvuun. Kuva: Juha Peurala

Esimerkiksi Riitta Juonalalle villikasvit eivät riitä. Hän perusti kolme vuotta sitten Suomen Pioniseuran levittämään tietoa rakkaista kukistaan. Pääsanoma on selvä: pionit ovat helppohoitoisia ja pitkäikäisiä.

– Tavoitteemme on, että joka pihassa on pioni!

Pionin hyvinvointi taataan lähtökuopassa.

– Tärkeintä on kaivaa taimelle kunnon kuoppa, puoli metriä syvä ja leveä. Maaperän pitää olla peltomultaa, ei turvetta eikä savea. Istutus rinteeseen tai kohopenkkiin, sillä juuret eivät saa seisoa vedessä. Yleinen virhe on istuttaa pioni liian syvälle. Kolme senttiä riittää.

Seuraavat 15 vuotta voikin nauttia sen kukinnasta. Kukat tosin kuihtuvat pian, mutta kautta voi jatkaa kasvattamalla eri lajikkeita.

Myös heinolalainen Heli Lindgren tunnusti olevansa innokas kukkaharrastaja. Se tarkoittaa, että tuhannen neliön pihassa kasvaa esimerkiksi ruusuja, alppiruusuja, nauhuksia, havukasveja ja paljon kesäkukkia.

– Perennat ovat helppoja hoidettavia. Rikkakasvit on kitkettävä keväällä ja kahdesti kesän aikana. Kesäkukkien ja vihannesten kasteluun meni kyllä tunti kerrallaan viime kesänä.

Huoneita ja kalusteita

Puu tai puun näköinen muovi on puutarhakalusteiden uusi aalto. Kuva: Juha Peurala

Ville Kivikangas kauppasi messuilla kasvihuoneita, eikä niidenkään hoito tarkoita uurastusta.

– Kasteluun ja tuuletukseen saa automatiikkaa.

Automaation hinta on vain kymmeniä euroja, mutta tukevan kasvihuoneen hintalappu on nelinumeroinen.

Vaihtoehtona on talon kylkeen asennettava kesähuone. 12 neliön tilan saa noin 10 000 eurolla, kertoi yrittäjä Janne Louhelainen VP Lasitus -yhtiöstä.

Lähdesmäki-yhtiön myyjä Ari Heino esitteli puutarhakalusteita ja kertoi, että muovirottinki on väistymässä ja puu on taas tulossa muotiin. Tosin osa puun näköisistä pöydistä olikin muovia ja alumiinia.

Messuilla riittää silmänruokaa. Kuva: Juha Peurala

Pihapiiri-messut jatkuvat Lahden Messukeskuksessa sunnuntaina 28.4. kello 9-16.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi