Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Kauhaise kaikki kunnolla kyytiin – lahtelaiset alusvaatemyyjät neuvovat, miten ostat oikeankokoiset rintaliivit

Kevään muotiliiveissä on hempeitä värejä, kukkakuvioita ja näkyville tarkoitettuja koristeltuja olkaimia. – Ranskalaisnaiset arvostavat pitsiä, suomalaiset käytännöllisyyttä, Liivikeskuksen Karita Ruoti vertailee.

Katja Puro sovitti ja ihastui Sini Rädyn esittelemiin mustiin olkaimettomiin liiveihin. Kuva: Mirja Hussain

Hempeää pinkkiä, vanhaa roosaa, kauniita pitsikukkia ja rehellistä punaista. Alusvaateliike Sini’s:n yrittäjä Sini Räty kerää määrätietoisesti käsiinsä pieniä henkareita, joissa roikkuu tämän kevään ja tulevan kesän rintaliiviuutuuksia. Verhon takana asiakas on saanut juuri päällensä Rädyn ensimmäisenä sovitukseen tuomat mustat olkaimettomat Wonderbra-liivit. Yli 20 vuotta alalla työskennellyt myyjä on osannut viedä tutulle asiakkaalleen heti oikean kokoiset liivit. Ne lähtevät ainakin mukaan. Ilmassa leijuu ihastelevia huokauksia.

Koristeelliset olkaimet saavat näkyvä ja välkkyä. Kuva: Mirja Hussain

– Juuri tämän takia käyn aina erikoisliikkeissä. Kärsivällisyyteni ei riitä siihen, että yrittäisin itse etsiä sopivaa kokoa ja parhaiten istuvaa mallia markettien hyllyiltä. Ostan parin vuoden välein useammat hyvät rintaliivit kerralla ja pärjään niillä pitkään, lahtelainen Katja Puro kertoo.

Liiveillä on tärkeä tehtävä

Moni suomalaisnainen kulkee vuosia, ehkä koko elämänsä, vääränkokoisissa rintaliiveissä. Alusvaateliikkeissä uusien asiakkaiden liivikokoja vaihdellaan viikoittain.

– Yleisin moka liittyy rintaliivien ympärysmittaan, joka on tavallisesti asiakkaalle liian suuri. Me liivimyyjät toitotamme aina liivien napakkuudesta, mutta lopulta se on jokaisen henkilökohtainen valinta. Asiakas tekee ostopäätöksen itse, me voimme vain perustella, miksi liivien kannattaisi olla napakoita, Sini Räty sanoo.

Erikoisliikkeistä löytyy rintaliivejä isommassakin koossa. Liivikeskuksen Karita Ruoti muistuttaa, että rintaliiveillä on myös terveydellinen tehtävä. Kuva: Mirja Hussain

Samaa viestiä kerrotaan toisesta alan liikkeestä eli Liivikeskuksesta. Usein naiset tietävät suhteellisen oikein kuppikokonsa, mutta sekin voi vaihdella dramaattisesti painon muutosten, imetysten ja kuukautiskierron takia. Tavallisinta on silti käyttää ympärysmitaltaan liian löysiä liivejä.

– Liivit löystyvät käytössä. Ostohetkellä liivin pitäisi ylettyä napakasti uloimpiin hakasiin. Moni pelkää, että tiukempi liivi puristaa selkään ylimääräistä läskiä, mutta hyvän liivin on oltava sopivan napakka, äitinsä jalanjäljissä Liivikeskusta jatkava Karita Ruoti sanoo.

Rintaliivit eivät ole vain kaunis alusvaate tai pukeutumisen perusta. Niillä voi olla myös terveyttä edistävä tehtävä, varsinkin jos rinnat ovat isommat.

– Kun kannettavaa on enemmän, se vaatii rintaliiveiltä kunnon rakennetta. Rintaliivit on käytännössä töissä koko päivän. Painavat rinnat voivat aiheuttaa selkä- ja hartiakramppeja, jos liivit istuvat huonosti tai eivät kannattele tarpeeksi, Karita Ruoti muistuttaa.

Ranskalaisille pitsiä, suomalaiset suosivat käytännöllisyyttä

Sini Räty esittelee kevään hempeitä liiviuutuuksia. Kuva: Mirja Hussain

Millaisia rintaliivejä suomalaisnaiset sitten mieluiten ostavat? Karita Ruotin kokemuksen mukaan ainakin kaarituellisia ja käytännöllisiä. Perusvärit vaalea, musta ja ihonvärinen jylläävät ympäri vuoden. Kesäksi ostetaan enemmän pastellisävyjä, syksyksi tummempia sävyjä. Rintoja nostavia push-up-liivejä myydään aiempaa vähemmän, samoin narumaisen ohuita string-alushousuja.

– Ranskalaisnaiset arvostavat pitsiä ja ostavat aina rintaliivien kanssa samaa settiä olevat alushousut. Suomalaiset ja britit ostavat ihonvärisiä ja käytännöllisiä rintaliivejä. Kun yritän myydä mukaan alushousuja niin usein todetaan, ettei tarvita, Ruoti vertailee.

Toisaalta rintaliiveihin suhtaudutaan nykyään Suomessakin jo niin, että liivien kauniit olkaimet ja koristeet saavat tietyissä tilanteissa vilahdella kunnolla.

Liiviostokset jännittävät

Liivien on oltava ostohetkellä hyvin napakat. Kuva: Mirja Hussain

Alusvaateliikkeessä asioiminen ei ole kaikille helppo juttu, koska varsinkin rintaliivien sovittaminen voi tuntua intiimiltä. 7-vuotiaasta pikkutytöstä Liivikeskuksessa pyörinyt Karita Ruoti on monesti kuullut, kuinka asiakas on kertonut tehneensä tuloa rintaliiviostoksille pitkään.

– Varsinkin ensimmäisiä rintaliivejään ostaville tytöille liiviliike voi olla jännä paikka, mutta mikään täällä ei satu. Kokenut myyjä osaa silmämääräisesti hakea sovitettavaksi oikeankokoisia liivejä, joista sitten lähdetään liikkeelle. Käytämme myös mittanauhaa.

Tummat värit ovat rintaliivien kestosuosikkeja. Kuva: Mirja Hussain

Kokeneemmalle asiakkaalle liivimyyjien termit ovat jo tuttuja. Alusvaateliike Sini’s pukukopissa Katja Puro tietää, mitä Sini Räty tarkoittaa, kun hän kysyy onko hempeitä pitsiliivejä testaava nainen muistanut nostaa rinnat kunnolla kyytiin. Liivikeskuksessakin neuvotaan, että rinnan kaikki osat kahmaistaan vastakkaisella kädellä kainalon vierustaa myöten rintaliivin kupin sisään. Testaustilanteessa on hyvä heittää myös paita päälle, jotta näkee miten liivit istuvat vaatteiden kanssa.

Erikoisliikkeiden rintaliivit ovat usein jonkin verran kalliimpia kuin ketjuliikkeiden tai markettien alusvaatteet. Myyjien mukaan laadusta ja palvelusta kannattaa maksaa.

– Hyvät rintaliivit tienaavat hintansa takaisin, koska ne kestävät hyvin huollettuina pitkään. Myyjinä me haluamme aina ne asiakkaalle täydelliset liivit. Ei ole kenenkään etu, jos liivit jäävät käyttämättömänä hyllyn perukoille, Karita Ruoti toteaa.

Näiden liivien erikoisuus on koristeena roikkuva pieni lusikka. Kuva: Mirja Hussain
Huolto

Pese ja pue liivit oikein

Pue rintaliivit päällesi etukautta. Liivin pyörittäminen kropan ympäri venyttää ja kuluttaa liivejä.

Pese liivejä säännöllisesti noin 3-4 käyttökerran jälkeen tai omien aistien perusteella, eli kun liivit haisevat hieltä.

Monia liivejä suositellaan pestäväksi vain käsin tai pesukoneen käsipesuohjelmassa.

Kun peset rintaliivit koneessa, muista laittaa hakaset kiinni, kupit sisäkkäin ja käytä pesupussia.

Pese vain hienopesuohjelmalla, lämpötila maksimissaan 40 astetta, ei huuhteluaineita eikä valkaisuaineita, muuta pyykkiä kevyesti samassa koneessa.

Pesun jälkeen venyttele kuppeja ja anna kuivua roikkuen huoneilmassa.

Säilytä liivejä kaapissa niin, että kupit eivät painaudu tai väänny vääriin asentoihin.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi