Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

94-vuotias Sikke Suomela Heinolasta pysyy pirteänä jumpilla ja hyviä asioita muistelemalla – "Sieluni käy vielä rippikoulua"

Kerran kuussa Sikke Suomela menee kasvohoitoon ja sieltä suoraan kampaajalle. -On ihanaa kun tuttu kosmetologi saattelee minut kampaajan ovelle, hän kehuu. Kuva: Chiméne Bavard

Kaksi kertaa viikossa Heinolan kaupungin päivätoiminnan jumppiin ja syömään, kerran kuussa kasvohoitoon ja kampaajalle, kauppa- ja asiointireissuja taksin kyydissä keskustaan.

Tällaisilla asioilla yksin kerrostaloasunnossaan asuva 94-vuotias Sirkka-Liisa Suomela eli tuttavien kesken Sikke täyttää viikkonsa. Keravalla pitkään asunut, mutta itseään Helsingin tytöksi kutsuva Sikke Suomela muutti Heinolaan vuonna 2001, koska lähistöllä asui paljon serkkuja ja ystäviä.

– Enää heitä ei ole paljon jäljellä. Leskeksi jäin jo vuonna 1995. Minulla oli hirveän kiltti mies, jonka tapasin työpaikallani pankissa. Lapsia meillä ei ollut, mutta suvun kanssa oltiin läheisiä. Rakas kummityttönikin on jo 72-vuotias, Sikke Suomela nauraa.

Vaikka päivät tuntuvat välillä yksin pitkiltä, Suomela on päättänyt olla muistelematta pitkän elämänsä surullisia asioita.

– Sellaisesta tulee vain paha mieli. Paljon hauskempaa on muistella lapsuuden ja nuoruuden tapahtumia. Kun joku ihmettelee korkean ikäni salaisuutta, vastaan että sieluni käy vielä rippikoulua, Suomela sanoo.

Lue myös: Teräsmummo Sirkka Parikka, 90, kalastaa verkoilla ja käy tansseissa joka viikko – "En tee elämässäni mitään, mistä en pidä"
 

Mukavien asioiden muistelun lisäksi Sikke Suomela yrittää pitää fyysisestä kunnostaan huolta. Joka aamu hän tekee isänsä aikanaan opettamat venyttelyliikkeet ja pienen jumpan. Päivätoiminnassa Sikke Suomela kertoo menevänsä aina suoraan kuntosalille. Joskus hän pystyy polkemaan kuntopyörällä useamman kilometrin.

– Jumppaaminen on hirveän tärkeää. Jos istun pitkään paikoillani niin ylös nouseminen on hankalaa.

Kolmas tärkeä asia elämässä on sosiaaliset suhteet. Niitä Sikke Suomela hoitaa sukulaisten kanssa juttelun lisäksi kasvohoidossa ja kampaajalla.

– On aivan ihanaa, kun tuttu kosmetologini saattaa minut aina hoidon jälkeen kampaajan ovelle, Suomela kiittelee.

Chimene Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi