Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Pleksit nenälle ja aurinkoon – joskus koirakin saattaa tarvita aurinkolasit

Eläinlääkärit tunnistavat ilmiön, että laseja saatetaan pitää myös näön vuoksi. Kuva: FRANCK ROBICHON/epa

Mitä pitää ajatella, kun koirien aurinkolasien myyjä esittää, että eläinlääkärit suosittelevat koiralle aurinkolaseja? Pitääkö uskoa, kun kerrotaan, että kirkas auringonpaiste ja katupöly voivat vioittaa koirien silmiä?

Pitkään Helsingin yliopistollisessa eläinsairaalassa kliinisessä ja opetustyössä toiminut ja omaa Ennansilmä-vastaanottoa pitävä eläinlääkäri Elina Pietilä myöntää, että on tapauksia, että koira tarvitsee lasit. Hän kuitenkin varoittelee lähtemästä mukaan liioitteluun – tai jopa humpuukiin.

– Uv-säteily aiheuttaa ongelmia yhtä lailla eläimille kuin ihmisillekin. Linssin samentuminen on tyypillinen vaiva. Mutta koiran elinikä, joka parhaimmillaankin on noin 17 vuotta, on niin lyhyt, että vauriota ei yleensä ehdi syntyä kovin paljon.

Uv-säteily aiheuttaa ongelmia yhtä lailla eläimille kuin ihmisillekin. Kuva: KIYOSHI OTA/epa

Silmän tulehdussairaus yleinen paimenkoirilla

Koira hyötyy aurinkolaseista silloin, kun sillä on vaivanaan jokin uv-valossa aktivoituva silmän pintatulehdussairaus. Nämä ovat erityisen tyypillisiä paimenkoirilla, kuten saksanpaimenkoirilla ja belgianpaimenkoirilla. Pietilällä on ollut lukuisia tapauksia hoidettavanaan.

– Usein tulee verisuonimuutosta tai ruskeaa samentumaa pinnalle. Silmät vuotavat tai ovat kutisevat. Samankaltaisia oireita aiheuttavat tosin monet muutkin sairaudet, joten vaiva kannattaa yksilöidä eläinlääkärin pakeilla. Useimmiten koira tarvitsee myös lääkehoidon, joten senkin vuoksi eläinlääkärillä käyttäminen on paikallaan. Yleensä koirat pärjäävät kesäajan vähemmällä lääkityksellä ja muutokset etenevät hitaammin, jos käytössä on aurinkolasit.

Myös värikalvon rappeumasairaudessa auringonvalosta on haittaa. Mustuainen ei tällöin pysty supistumaan normaalisti ja koira kokee häikäistymisen normaalia voimakkaampana. Tässäkin tapauksessa voi lähteä aurinkolasikaupoille.

– Tämä on yleistä vanhoilla koirilla, mutta sitä voi esiintyä myös synnynnäisenä kehityshäiriönä.

Koira hyötyy aurinkolaseista silloin, kun sillä on vaivanaan jokin uv-valossa aktivoituva silmäsairaus. Eläinlääkäri Elina Pietilä ei kannusta pukemaan koiria huvin vuoksi. Kuva: FRANCK ROBICHON/epa

Ulkonevat silmät vaurioituvat herkemmin

Koirilla on omia luontaisia auringontorjuntakeinojaan. Yksi on niiden taipumus hakeutua varjoon, jos aurinko häikäisee. Pitkäkarvaisilla koirilla karvat toimivat aurinkosuojana.

Joillakin roduilla, kuten mopsilla ja chihuahualla, silmät eivät ole suojassa, vaan ne ovat voimakkaasti ulkonevat.

– Jos tällainen koira rymistelee metsässä, voi olla hyvä käyttää suojalaseja. Ulkonevat silmät vaurioituvat esimerkiksi oksan raapaisusta herkemmin kuin normaaliasentoiset silmät.

– Joillakin koirilla on niin ulkonevat silmät, etteivät ne pysty niitä kokonaan edes sulkemaan risukossa, kuten ihminen tekisi. Tähän suuntaukseen taas ihmisen pitää vaikuttaa jalostamalla rotua takaisin normaalimpaan ulkomuotoon, jotta koirat eivät tarvitsisi apuvälineitä.

Jutta Litmanen hankki aurinkolasit Zero-koiralleen kolmisen viikkoa sitten. Etenkin UV-säteilyn lisääntyessä ne ovat tarpeen. Kuva: Matias Honkamaa

Ei pukemista huvin vuoksi

Koira oppii sietämään aurinko- tai suojalaseja, Pietilä sanoo. Omistaja voi vielä omalta osaltaan auttaa sopeutumisessa.

– Alkuun tietysti kokeillaan. Heti kun koira on hetkenkin ne päässään paikoillaan, kehutaan vuolaasti ja palkitaan, hän opastaa.

– Koirat oppivat myös yhdistämään asioita. Vanha koira, jolla pupillit eivät enää supistu ja joka siristelee auringossa, oppii kyllä siihen, että kun aurinkolasit laitetaan päähän, niin olo muuttuu mukavammaksi.

Eettisestä näkökulmasta Pietilä ei suosittele aurinkolaseja käytettäväksi huvin vuoksi.

– Eivät ne kipua aiheuta, mutta siihen, että huvin vuoksi koiraa puettaisiin, en kannusta.

Soili Porokka
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi