Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arki

Kirja: Menestyvät suomalaisnaiset ovat onnistuneet selättämään ruuhkavuodet – Anni Erkon Uraäidin selviytymisopas paljastaa myös heikot hetket

Anni Erkko kirjoitti kirjan menestyvistä suomalaisnaisista. Uraäidin selviytysmisopas – Tarinoita ruuhkavuosien kuningattarilta tarjoilee monenlaisia vinkkejä työn ja perheen yhdistämiseen, mutta avaa myös heikkoja hetkiä. Kuva: Riikka Kantinkoski

Pitääkö tuntea syyllisyyttä, jos tuntuu, että legoleikit eivät riitä elämänsisällöksi? Entä pitääkö syyllistyä, jos tuntuu, että ne riittävät?

Kirjan Uraäidin selviytymisopas – Tarinoita ruuhkavuosien kuningattarilta (Atena 2019) kirjoittanut Anni Erkko vastaa, että syyllistyminen on ylipäätään turhaa.

– Syyllistyminen ei vaikuta muihin, se lisää vain omaa pahantuulisuuttasi.

Niinpä perhevapailta töihin palaavalla on täysi oikeus nauttia työstään – ja toisaalta kotiäidillä tai -isällä oikeus viihtyä kotona.

Intohimoinen suhtautuminen työhön

Erkon kirjassa työssään menestyvät suomalaisnaiset, ”ruuhkavuosien kuningattaret”, kertovat kokemuksistaan. Tarinaansa jakavat muun muassa vaateyritys Vimman toimitusjohtaja Marjut Rahkola, Nooa Säästöpankin talousjohtaja Anne Kuutio ja nyhtökaurayrittäjä Maija Itkonen.

Kirjan naisia yhdistää intohimo työhön. Työ on heille tärkeää ja hyvinvoinnin lähde.

– He ovat perhe-asioiden suhteen joustavia ja osaavat priorisoida asioita. He kertovat kuitenkin avoimesti myös uupumiskokemuksistaan ja vaikeista jaksoista työn ja perheen yhdistämisessä, Anni Erkko sanoo.

Onnistuuko työn ja perheen yhdistäminen?

Kansainvälisellä mittapuulla työn ja perheen yhdistäminen on Suomessa Anni Erkon mukaan helppoa.

– Meillä on loistava ja perheille edullinen päivähoitojärjestelmä. Työpaikoilla mahdollistetaan erilaisia työvuoroja ja helpotetaan esimerkiksi sairaan lapsen hoitoa kotona. Asiantuntijatyössä on etätyömahdollisuus ja joustavat työajat. Kaikissa töissä etätyö ei tietenkään ole mahdollista.

Anni Erkko huomauttaa, että toisaalta Suomessa on edelleen vallalla tietynlainen ihanne, jonka mukaan hyvä äiti on erittäin paljon kotona. Tätä myyttiä Erkko haluaisi kirjallaankin purkaa:

”Äitien työssäkäynti on arvokasta koko perheelle. Se tuo taloudellista hyvinvointia, mutta myös tasaa perheen rooleja. Kun perheen molemmat aikuiset käyvät töissä, kodin ja arjen pyörittäminen ei jää vain toisen hoidettavaksi. Se on suuri etu. Kun äiti ei ole joka hetki saavutettavissa, puolisolla on enemmän mahdollisuuksia näyttää kykyjään lasten kanssa ja kodin hoidossa”, hän kirjoittaa.

Ajankäyttö on harkittu tarkkaan

Kirjan haastatteluja tehdessä Anni Erkon yllätti se, että haastateltujen mukaan vaativatkin johtotehtävät on mahdollista tehdä kahdeksan tunnin työajalla, tai ainakin lähes siinä.

– Olin olettanut, että johtajat tekevät 12–15 tunnin työpäiviä. On kaikille hyvä malli, että vaativa työ ei tarkoita sitä, että koko hereilläoloaika menee työhön.

Kirjaan haastatellut myös priorisoivat ajankäyttöään, esimerkiksi kaikkiin työpaikan iltatilaisuuksiin ei lähdetä mukaan.

Anni Erkon mielestä on tärkeää huomata, että ihminen voi olla samanaikaisesti sekä hyvä työntekijä että hyvä vanhempi.

– Itselläni on kaksi lasta, 3- ja 5-vuotiaat. Olen oppinut armollisuutta, aina ei tarvitse olla täydellinen.

Liian vähäinen unimäärä on tuttua monelle vanhemmalle, myös Anni Erkolle. Kirjan naisillakin on kokemusta tästä – sekä joitakin vinkkejä väsymyksen selättämiseen liikunnasta mindfullnessiin – ja toisaalta ajoittaisen väsymyksen hyväksymiseen.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi